Umjetnost kroz pokret - Mi plešemo!

 

Umjetnost kroz pokret - Mi plešemo!

09.10.2021 - 20.06.2022 / MSU, Školica

Muzej suvremene umjetnosti u suradnji s Performing Arts Program (PAP) i Umjetničkom organizacijom Trafik predstavlja plesno-scenske radionice za djecu Umjetnost kroz pokret - Mi plešemo!

Plesne radionice namijenjene su djeci od 7 do 12 godina i u potpunosti su prilagođene dobi i mogućnostima djeteta, te ne zahtijevaju prethodno poznavanje plesnih vještina ili scensko iskustvo.

Radionice se održavaju subotom od 16 do 17.30 u Muzeju suvremene umjetnosti, dvorana Školica. Svakom od polaznika se individualno pristupa stoga će grupe biti formirane do maksimalno 15 polaznika.

Mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti, dvorana Školica

Trajanje: 90 minuta 1 x tjedno, subotom od 16 do 17.30 sati

Voditelji: Žak Branko Valenta i Irena Đurkesac

Mentor: Žak Branko Valenta, koreograf, plesač i kazališni pedagog 

Početak: 9. 10. 2021  – kraj 20. 6. 2022.

Cijena radionice je 200 kn mjesečno. Na plaćanje godišnje članarine odobravamo popust od 10%.

Prijave slati na edukacija@msu.hr, a za sve informacije tu su Žak – 095/802-5801 i Irena 091/456-9601 

Podatci za uplatu 

U opisu plaćanja navesti: MI PLEŠEMO /IME I PREZIME DJETETA

Umjetnička organizacija TRAFIK

OIB: 23399211423

IBAN : HR 7823600001102334611

 

Tijekom državnih praznika i blagdana, te za vrijeme školskih praznika program se neće održavati.

 

Zašto izabrati ples i scensku umjetnost?

Korištenje plesnih i scenskih sadržaja i znanja u radu s djecom utječe na uistinu mnogo stvari u razvoju djeteta. Osim na razvoj motoričkih sposobnosti, pokret utječe i na razvoj kreativnosti, ritmičnosti, harmoničnosti i ljepotu kretanja u djece. Također, od najranije dobi u djeteta će se razvijati osjećaj za lijepo i pravilno držanje tijela i sklonost ka umjetničkom razmišljanju.

U plesnim radionicama „Mi plešemo!“ djeca će upoznati plesne i scenske tehnike i prakse, te razvijati imaginaciju kroz igru i pokret. Kroz zanimljive plesne sekvence, kreativne zadatke i improvizacije, djeca će istraživati raznovrsne plesne tehnike - od suvremenih plesnih tehnika, kontakt improvizacije, fizičkog kazališta, euritmije, klasičnog baleta do hip hopa i street dancea. Osnovna karakteristika plesnih radionica  „Mi plešemo!“ jest poticanje djece na kretanje uz korištenje mašte, te buđenje kreativnosti pri osmišljavanju plesnih sekvenci. Upoznavajući se s vlastitim tijelom kroz niz plesnih zadataka, djeca će usvajati osnovne improvizacijske vještine. Koristit će alate iz suvremenog plesa (tri nivoa kretanja/ brzina/ opseg pokreta...) razvijajući svijest o vlastitom tijelu, kao i o kretanju unutar grupe i prostora u kojem se nalazimo, te buditi maštu.

Kroz igru se lakše uči pa su neki od zadataka upravo to, igra. Neke od igara na satu spadaju u klasične dječje igre, no one se mijenjaju iz sata u sat, a služe tome da djeca odmore glavu kako bi zadržala koncentraciju do kraja i biraju se ovisno o trenutnom fokusu rada. Dio sata podređen je zadanim vježbama. Vježbe su osmišljene kako bi djeci pomogle usvojiti osnove pravilne posture tijela (poseban fokus stavljen je na gležnjeve i koljena, čiji pravilni položaj može znatno utjecati na posturu te na smanjenje tegoba, odnosno dobrobit cijeloga tijela u kasnijoj dobi). Kroz zadane vježbe radit ćemo i na aktivaciji trupa, aktivnom istezanju, stabilizaciji i pokretljivosti cijeloga tijela te razvijanju osjećaja za ravnotežu i koordinaciju.

Tijekom cijele godine polaznike ćemo poticati da razviju svoje individualno kretanje i prilagode ga svom tijelu i sposobnostima. Na kraju godišnjeg ciklusa polaznici će se predstaviti završnim radom – plesnom predstavom koja će biti izvedena u dvorani Gorgona.

Mentor programa je Žak Branko Valenta, plesni i kazališni pedagog i umjetnički ravnatelj TRAFIK TEATRA i PAP programa www.pap-performing.com 

INKLUZIJA
Muzej suvremene umjetnosti kroz sve svoje programe i radionice poseban naglasak stavlja na uključivanje i jednakost pa su tako i na naš plesni program za djecu posebno dobrodošla i djeca s invaliditetom uz prisutnost asistenta ako voditelji procjene da je potrebno.

 

O voditeljima :

Žak Valenta, izvođač, koreograf, redatelj i kazališni pedagog i euritmist. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu, Eurythmeum akademiji u Stuttgartu, a usavršavao se kroz programe poput Mime school u Amsterdamu, School for new dance development, Moving Academy for Performing arts u Berlinu. Nastupa u brojnim inozemnim i domaćim plesnim i kazališnim projektima kao i na filmu i videu. Trenutno radi i živi u Zagrebu gdje kreira i umjetnički vodi umjetničku organizaciju TRAFIK, umjetnički vodi PAP program za izvedbene umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti, režira, koreografira i predaje fizički teatar i ples u Dramskom studiju za djecu i mlade Zaprešić, djeluje u EU projektima (Migrant bodies moving borders) te surađuje u različitim institucionalnim i van institucionalnim kazališnim projektima.Član je zajednice samostalnih plesnih umjetnika, nominiran nekoliko puta za nagradu hrvatskog glumišta, dobitnik nagrada Žar ptica za predstavu Moje tijelo u produkciji GKL Rijeka te nositelj nagrade Vladimir Nazor za kazališnu  umjetnost.

Irena Đurkesac, rođena je 1961. u Zagrebu gdje živi i radi. Završila školu za klasični balet kod Silvije Hercigonje i kao profesionalni plesač plesala u Zagrebačkom plesnom ansamblu (1979. – 1990.). Od 1990. umjetnički je voditelj Plesnog studija Pir, gdje radi s djecom školskog i omladinskog uzrasta. Članica je PAP Performing arts programa pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u kojem realizira brojne grupne i individualne nastupe. Posebno je nadahnjuje dječje viđenje svijeta i način na koji se dječji svijet pretače u umjetnički plesni izraz.

 

U sklopu programa "MI PLEŠEMO " MSU i TRAFIK održavat će tijekom sezone 2021./22.  jednu subotu mjesečno i BESPLATNU radionicu za svu djecu s naglaskom na INKLUZIJU i socijalnu uključivost djece s lošijim materijalnim mogućnostima i posebnim potrebama.