STALNI POSTAV

 

Tijekom proteklih deset godina javnosti su bile dostupne naše zbirke na stalnoj izložbi pod nazivom Zbirke u pokretu. Budući da je suvremena umjetnost doista „u pokretu“, promijenit ćemo postav jer smo u međuvremenu utemeljili nove zbirke, a usto se naš fundus povećao za više od 3000 djela. Od otvorenja Muzeja 2010., „Zbirke u pokretu“ posjetilo je više od 400 tisuća ljudi, a sam Muzej više od milijun. Hvala vam! 

Novi stalni postav planiramo otvoriti u drugoj polovici 2020. godine. Do tada, pozivamo vas da pratite naše brojne izložbene programe na kojima ćemo predstavljati iznimne umjetnike i umjetničke pojave od 50-ih godina 20. stoljeća do danas. Tako ćemo, primjerice, veliku izložbu posvetiti najnagrađivanijem filmskom, vizualnom i kulturnom fenomenu u Hrvatskoj - Zagrebačkoj školi crtanog filma. Ove jeseni moći ćete razgledati i začudno velike crteže Davora Vrankića, umjetnika koji slovi kao „crtačka zvijezda“, s prebivalištem u Parizu. Naposljetku, bit će izložena „Kolekcija za budućnost“, na kojoj će biti darovana i otkupljena djela od 2009. do 2019.

U međuvremenu, o prvom stalnom postavu MSU-a od preseljenja na novu lokaciju, Zbirkama u pokretu, možete saznati u nastavku: 

U želji da iznova definiramo značenjski potencijal termina stalni postav, te da zbirke Muzeja suvremene umjetnosti učinimo dostupnima na jednom izlagačkom mjestu, u novoj zgradi Muzeja arhitekta Igora Franića, odlučili smo se za novi jezični spoj: Zbirke u pokretu.

Tim izrazom iniciramo i pokazujemo pomake u prezentaciji, komunikaciji i interpretaciji umjetničke građe Muzeja suvremene umjetnosti. Istodobno, želimo naglasiti bitna svojstva suvremene umjetnosti: kretanje, promjenu, nestalnost, neizvjesnost... Stoga i muzeološku koncepciju Zbirke u pokretu karakterizira fleksibilni okvir, neprestana spremnost na promjenu, mogućnost premještanja, uvećavanja ili umanjivanja pojedinih cjelina.

Zbirke u pokretu imaju privremeni karakter, podjednako na vremensko-prostornom, fizičkom i mentalnom planu, jer će se pojedine cjeline/grupe i djela u njima sukcesivno zamjenjivati, dodavati odnosno oduzimati.

Autori stalnog postava, Nada Beroš i Tihomir Milovac

Šetnja stalnim postavom

 

Prostor muzeja ne čini tek fizički prostor što ga određuje arhitektura, već i prostor što ga određuje svaki pojedini posjetitelj, koji sa sobom donosi individualno iskustvo.

  PROČITAJ VIŠE