Okidači - nova serija izložbi

 

Okidači - nova serija izložbi

04.04.2023 - 31.12.2023 / MSU
Nova serija izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, pod zajedničkim nazivom Okidači, započinje u proljeće 2023. godine. Okidači su novi segment u većem ciklusu Zbirka kao glagol, koji je nastao prošle godine kao alternativa konceptu stalnog postava muzejske zbirke. Umjesto naziva „stalni postav“, ciklusom Zbirka kao glagol, MSU svoju kolekciju prezentira kao „postav u trajanju“, podrazumijevajući da je zbirka u muzeju stalno prisutna, ali se njezine konstelacije isto tako i neprestano mijenjaju.
 
Trajanje je jedna od snažnih karakteristika suvremene umjetnosti, ono predstavlja nešto drugo od stalnosti, odnosno nepromjenjivosti i mrtvog vremena. Ono predstavlja ustrajnost u radnji. Riječ „glagol“ u naslovu muzejskog ciklusa Zbirka kao glagol ukazuje upravo na navedeno trajanje te nastoji skrenuti pozornost, s jedne strane na stalno promjenjivu konstelaciju umjetničkih djela iz fundusa zbirke, a s druge strane na veću otvorenost zbirke i participaciju svih koji je žele na ovaj ili onaj način upotrebljavati. Zbirka je oruđe s kojim svi gradimo drugačiji muzej koji pripada zajednici.
 
Projekt Zbirka kao glagol sastoji se od dvije serije; jedna serija predstavljena je kroz ciklus tematskih izložbi unutar kojeg smo do danas predstavili dva dijela, izložbe Tužne pjesme rata te Drugarstvo, a pred nama je treći dio - izložba Budućnosti. Druga serija odnosi se na privremene izložbe koje u formi manjih intervencija ulaze u dijalog sa zbirkom izvana, a nazivamo ju Okidači.
 
Serijski karakter projekta Zbirka kao glagol podiže svijest, između ostalog, i o percepciji suvremenog čovjeka, čiji su dani sve više obilježeni iščekivanjem nove epizode omiljene TV serije ili nove poruke na telefonu. Za razliku od takvog manipuliranja našim čulima, serije u MSU  stimuliraju iščekivanje sve kompleksnijih narativa i kritičke refleksije o našoj realnosti, te pokušavaju posjetitelju u svemu tome dati aktivniju ulogu.
 
Postav u trajanju, temeljen na ciklusu tematskih izložbi, ove godine počinje dopunjavati i serija izložbi pod nazivom Okidači. Serija Okidači temelji se na otvorenosti i procesualnosti, nasuprot dogmatskim i za naše vrijeme okoštalim narativima. Ovim projektom muzej postaje otvoren za dijalog i intervencije izvana, dijalog sa zajednicom, umjetnicima, udrugama, aktivistima ...Takav muzej izgrađen je na međusobnom povjerenju koje je uvjet za suradnju s akterima izvana s kojima muzej gradi zajednički ekosustav.
 
U prvoj polovici godine pozvali smo sljedeće okidače na suradnju: Boženu Končić Badurinu, Arseniyja Zhilyaeva i Gorana Đorđevića. Svaki će okidač na svoj način intervenirati u zbirku ili je na svoj način komentirati; jedni će se okidači referirati na povijest zbirke i Muzeja, dok će drugi pomoću izbora radova iz zbirki progovarati o vremenu u kojem živimo i načinima na koje nam muzej može pomoći da bolje razumijemo realnost oko sebe. Intervencije okidača pokrenut će proces transformacije muzeja izvana, akciju koja će potaknuti promjenu u našem razmišljanju o instituciji i vremenu u kojem se nalazi.
 
Umjetnik Igor Grubić napravio je vizualno rješenje projekta Zbirka kao glagol, a njegova poruka glasi „mi gradimo muzej, muzej gradi nas“. Ovu misao možemo primijeniti i na seriju Okidači kako bismo poručili da svakog dana umire staro kako bi zaživjelo nešto novo.