Posebni programi

 

Posebni programi

Drugačiji i jednaki

Pod krovnim nazivom Drugačiji i jednaki u MSU se provode različiti inkluzivni programi.

Tijekom 2020. MSU je pokrenuo novi model pristupa i prilagodbe muzejskih sadržaja osobama s invaliditetom. Sa Centrom za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" započeli smo suradnju unutar koje sudjeluju korisnici (osobe oštećena vida) Odjela za psihosocijalnu rehabilitaciju odraslih osoba. Kroz program rehabilitacije koji se provodi u samom Centru Vinko Bek, grupa korisnika posjećuje Muzej te sudjeluje u vodstvima i radionicama temeljenim na iskustvenom doživljaju.

U program Drugačiji i jednaki uključeni su i korisnici kluba „Vjeverica“ koji djeluje unutar Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Grada Zagreba i koji po prvi puta sudjeluju i dio su projekta prilagodbe muzejskih sadržaja ovoj skupini posjetitelja.

Radi se o pionirskim projektima temeljenima na razumijevanju, doživljaju i percipiranju umjetnosti kroz emocije i osjetila (sluh, dodir, miris), te povezivanju vidljivog i nevidljivog kroz razgovornu terapiju. Ovim programom MSU predstavlja novi pristup unutar rehabilitacije osoba s invaliditetom kroz upoznavanje i razumijevanje umjetnosti u cilju socijalne integracije i inkluzije.

Voditeljica programa: Daniela Bilopavlović Bedenik

 

Safe Place MSU

 

Klub mladih MSU

Klub mladih MSU osnovan je u lipnju 2016. u sklopu projekta “Translocal: Museum as Toolbox”, a svoj rad nastavlja i nakon završetka istoimenog projekta. KMMSU okuplja skupinu mladih osoba između 15 i 25 godina koje mentorice MSU-a educiraju o suvremenoj umjetnosti i kulturi, značaju, ulozi i radu Muzeja u današnjem vremenu, te potiču na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i izvedbi pojedinih programa iz različitih područja muzejskih djelatnosti. Članove Kluba povezuje znatiželja i interes za umjetnost, te kroz zajedničke aktivnosti i diskusiju raspravljaju o tome kako bi trebao izgledati jedan muzej budućnosti koji će mladim ljudima postati draga i uzbudljiva destinacija.

Neke od aktivnosti Kluba su razgovori s umjetnicima, okrugli stolovi, vodstva i druge aktivnosti osmišljene od mladih za mlade. Iz posve osobnog ugla, članovi Kluba odabiru teme koje će dublje istraživati i o kojima će raspravljati nastojeći potaknuti mladu i širu publiku na reakciju ili polemiku.

U 2021. godini Klub je pokrenuo svoj podcast Tobogan kojeg možete pratiti na platformi Mixcloud.com. Podcast Tobogan bavi se aktualnim izložbama i događanjima u MSU, kao i drugim temama iz područja kulture i umjetnosti, koje članovi Kluba istražuju, obrađuju i predstavljaju s ciljem približavanja suvremene umjetnosti širokoj publici, naročito mladima. 

Mentorica KMMSU-a: Ana Škegro

Projekti u kojima su sada članovi i članice Kluba do sada sudjelovali uključuju:
Translocal: Museum as Toolbox (http://www.museumastoolbox.eu/)
Iz drugog kuta (https://www.youtube.com/channel/UCQ7niGTFtBL9yMPkqjwhvRQ)
Art Works! European Culture of Resistance and Liberation (https://culture-of-resistance.eu/)

Facebook stranica KMMSU: www.facebook.com/klubmladihmsu/
Instagram profil KMMSU: www.instagram.com/klubmladih.msu/
YouTube kanal KMMSU: https://www.youtube.com/channel/UCQ7niGTFtBL9yMPkqjwhvRQ
Mixcloud profil KMMSU: https://www.mixcloud.com/kmmsu/ 

Prijava za sudjelovanje u Klubu moguća je putem slanja motivacijskog pisma i kratkog životopisa na: ana.skegro@msu.hr

 

Klub MSU volontera

Imaš nekoliko sati slobodnog vremena tjedno i želiš ih provesti na kreativan način? Ukoliko želiš postati dijelom dinamičnoga tima msu edukacije, prijavi se na edukacija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju – pošalji svoj životopis i motivacijsko pismo s naznakom “MSU volonter” i naš tim će ti se javiti s pozivom na razgovor. Pripremit ćemo te za vođenje izložbama, kao i za suradnju u mnogim drugim programima i aktivnostima. Zahvalni smo ti na povjerenju i obećavamo da će ti „pogled iznutra“ omogućiti novu, uzbudljivu vizuru suvremene umjetnosti i Muzeja.

 

Prijatelji MSU-a 

Prijatelji MSU-a cjelogodišnji je program koji okuplja osobe raznih životnih dobi koje su voljni promišljati ulogu muzeja u zajednici, iznijeti svoje konstruktivne primjedbe, želje i prijedloge kao i uključiti se u njihovu provedbu. Članovi proučavaju muzejske zbirke i sadržaje, polaze posebno pripremljena vodstva, osmišljavaju i surađuju u realizaciji muzejskih sadržaja. Glavna je tema 2022. godine umjetnost u javnom prostoru, a zadaća Prijatelja MSU-a zajednički odrediti kriterije za odabir rada na platou MSU-a, odabrati ga i predstaviti publici u sklopu projekta „Točka sastajanja”.

Voditeljica programa: Renata Filčić