Aktualne izložbe

 

Uzajamna prisutnost

19.06.2024. - 02.08.2024. / Galerija Art&CeRZe

 

Na izložbi Uzajamna prisutnost prvi puta izlažemo radove umjetnika iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU-a zajedno s radovima umjetnika s intelektualnim poteškoćama koji djeluju u okviru inkluzivne galerije Art & CeRZe, Centra za rehabilitaciju Zagreb. Iako u nas još nije u potpunosti društveno prihvaćeno izlagati umjetnike koji nemaju formalno likovno obrazovanje, a da ne govorimo o prezentaciji umjetnika koji su korisnici Centra za rehabilitaciju, unutar konvencionalnog izlagačkog prostora, ovom izložbom želimo pokazati da umjetnost oduvijek pomiče granice, kako u percipiranju umjetničkog djela, tako i u prihvaćanju različitosti.

  PROČITAJ VIŠE

IZBLIZA / UP CLOSE - Očuvanje, zaštita i konzerviranje-restauriranje modernih i suvremenih umjetničkih djela

28.05.2024. - 25.08.2024. / MSU, 3. kat

 

Izložba Izbliza omogućuje pristup modernoj i suvremenoj baštini iz novoga kuta i nudi pogled „iza scene“, pokazujući procese istraživanja, zaštite i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na odabranim djelima iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU), Moderne galerije u Ljubljani (MG+MSUM), Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Ateljea Vasko Lipovac u Splitu.    

  PROČITAJ VIŠE

Marko Tadić: Heliopolis

17.05.2024. - 20.10.2024. / Parco Arte Vivente, Torino

 

U petak, 17. svibnja, u Parco Arte Vivente (PAV) u Torinu otvara se izložba Marka Tadića „Heliopolis“, prema kustoskoj koncepciji Marca Scotinija. Izložba „Heliopolis“ je posebno osmišljena za PAV i uspostavlja dijalog između radova Marka Tadića i Vjenceslava Richtera, koji su nastali kao rezultat višegodišnjeg umjetničkog istraživanja. Ovim izložbenim projektom, Marko Tadić ponovno iščitava povijest jugoslavenskog socijalističkog modernizma, uspoređujući je s praksama velikih autora koji su djelovali krajem 1950-ih u Hrvatskoj, koristeći metodologiju koja nastoji „natjerati Povijest da započne onime što je Povijest odbacila“ – riječima Waltera Benjamina, koji citira Goncourta.

  PROČITAJ VIŠE

VOLIMO UMJETNOST – izložba radova korisnika Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

14.05.2024. - 30.06.2024. / MSU, Dvorana Školica

 

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb započeo je suradnju s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i grupom Vjeverica 2020. godine kada je realiziran projekt Drugačiji i jednaki. 

  PROČITAJ VIŠE

Kolektiv Žene ženama: Zemlja pamti, pamtiš li ti?

28.03.2024. - 02.07.2024. / MSU, 1. kat

 

Obavijest posjetiteljima:
Kolektiv Žene ženama i MSU priključuju se Štrajku za Gazu! zamračivanjem izložbe Zemlja pamti, pamtiš li i ti? u razdoblju od 25. lipnja do 2. srpnja.

 

التراب يتذكر . وانت ؟

خاک به یاد می آورد.  آیا تو؟

Zemlja pamti, pamtiš li ti? projekt je iz ciklusa Okidača kojim predstavljamo rad, komemorativnu akciju kolektiva Žene ženama. Projekt je potaknut radom Promatrači Ivane Popović iz Zbirki MSU-a, a koji se sastoji od velikog broja glinenih, ljudskih glavica različitih formi no koje sadrže jednu koherentnu značajku - izražene oči.

  PROČITAJ VIŠE

DUBRAVKO SERTIĆ – DANAS JE SUTRA JUČER / OKIDAČI

21.03.2024. - 25.08.2024. / MSU, 2. kat

 

* Izložba se produžuje do 25. 8. 2024.

Izložba obuhvaća radove iz serije Flores para los muertos, Introspector i Distopijski autoportreti, a aludira na prolaznost svega, mijenu čovjeka i njegovu ugroženost i krhkost u današnjem svijetu.

  PROČITAJ VIŠE

Izložba Budućnosti / Futures

04.04.2023. - 31.12.2024. / MSU, 2. kat

 

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom napretku i rastu, dok drugi taj napredak i rast vidi kao prijetnju planetu i svim živim bićima. Već i iz tih različitih pogleda zaključujemo kako budućnost pred nama nije jedna, nego je mogućih budućnosti – više, pa i ne govorimo o „budućnosti“, nego o – „budućnostima“. 

  PROČITAJ VIŠE

Drugarstvo / Zbirka kao glagol

07.07.2022. - 31.12.2024. / MSU, 1. kat

 

Izložba Drugarstvo druga je u nizu zajedničkog naziva Zbirka kao glagol, što ih timski radimo da bismo redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi. Nakon Tužnih pjesama rata o ratu i nasilju, Drugarstvo otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta. Riječ drugarstvo istog je korijena kao i društvo, a drugove povezuju i naklonost, suradnja, povezanost idejom ili poslom.

Zato Drugarstvo predstavlja djela iz zbirki MSU-a umjetničkih kolektiva, kao i radove umjetnica i umjetnika realiziranih u suradnji s raznim zajednicama. U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinaca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice.

  PROČITAJ VIŠE

Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol

05.04.2022. - 31.12.2024. / MSU, 1. kat

 

Prvi ciklus predstavljanja djela iz zbirke Muzeja koncipiran je kao odgovor na trenutnu situaciju, želja je za iskazivanjem solidarnosti i empatije sa zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

  PROČITAJ VIŠE