Aktualne izložbe

 

Lala Raščić: Nalazište

22.09.2023. - 31.10.2023. / Augustov hram, Forum, Pula, Arheološki muzej Istre

 

Izložba Nalazište umjetnice Lale Raščić zaključna je postaja njezina višegodišnjeg projekta GORGO. GORGO, odnosno Gorgonu  poznajemo kao mitsko čudovište ali i kao žrtvu davnog, pretpovijesnog strašnog nasilja. Glava Meduze, jedina smrtna od triju sestara, drevnih božica prognanih na kraj svijeta, već stoljećima tjera zle duhove i čuva njezina vlasnika od zlog udesa.  

  PROČITAJ VIŠE

Vlatka Horvat: Dobro društvo / Okidači

14.09.2023. - 12.11.2023. / MSU, 2. kat

 

Dobro društvo umjetnice Vlatke Horvat interpretira radove iz muzejske Zbirke skulpture iz vizure umjetničkog djelovanja same autorice. 

Male skupine djela iz različitih razdoblja i umjetničkih pokreta u složenom su dijalogu u izložbenom prostoru. Figurativne i apstraktne skulpture stoje jedne uz druge, a njihov prostorni raspored naglašava razlike i veze između različitih formalnih gesti i skulpturalnih materijala. Autoričin izbor i postav radova iz zbirke pruža razigran, dinamičan pogled na grupirane skulpture, njihove suodnose, međusobne povezanosti i moguće interpretacije. 

  PROČITAJ VIŠE

Kustoski kolektiv BLOK: „ne mogu izvesti poseban rad za ovu izložbu” / Okidači

14.09.2023. - 29.10.2023. / MSU, Black Box

 

Početkom 1980. godine u tadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti održala se izložba Hansa Haackea jednostavnog naslova "hans haacke, new york” (21. 1. - 7. 2. 1980.). Ovaj pionir institucionalne kritike i neumorni kritičar kapitalističkog korporativnog neksusa i visoke umjetnosti, ponajviše uloge institucije muzeja, tad se prvi put predstavio lokalnoj javnosti, a GSU je za tu priliku od umjetnika pokušala naručiti i novu produkciju, kao što je „i drugdje proizveo djela za specifične situacije”. 

  PROČITAJ VIŠE

Mreža motovunskih susreta

12.09.2023. - 15.10.2023. / Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka

 

* Otvorenje izložbe je u 12. rujna u 20 sati u MMSU u Rijeci.

Mreža motovunskih susreta je međunarodna skupna izložba posvećena istraživanju susreta umjetnika u Motovunu. Retrospektivnim pogledom na povijest tih događanja, putem dokumentacije, arhivskih materijala i odabranih radova umjetnika iz različitih muzejskih zbirki, predstavit će se pregled ove međunarodne manifestacije, kao doprinos njezinom istraživanju i kontekstualizaciji.

  PROČITAJ VIŠE

Krivo srastanje

08.09.2023. - 23.10.2023. / Salon Muzeja suvremene umetnosti Beograd

 

Krivo srastanje je izložba koja predstavlja izbor fotografija Ivana Posavca i Milisava Mije Vesovića iz Zbirke Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Riječ je o fotografskim radovima  koje danas interpretiramo analitičkim alatima nastalim zahvaljujući prožimanju umjetnosti i popularne kulture. Preciznije, promatramo fotografije realizirane jezikom popularne kulture kao oblikom otpora dominantnim kulturalnim modelima a čiji se zametci prate s razvojem takozvane omladinske kulture kasnih 70ih i ranih 80ih godina. 

  PROČITAJ VIŠE

Sposoban za idealizam (2023)

31.08.2023. - 05.11.2023. / MSU, 2. kat

 

Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra / Društveni centar solidarnosti „Suncokret”

„Odlučili smo izvesti performativnu interpretaciju rada Vlade Marteka iz 1981. godine, Sposoban za idealizam. Martekova praksa vizualizacije poezije pretvorila se u polazište za postavljanje pitanja o podjeli dobiti, moći i zadovoljstava u institucionalnom prostoru. Društvene strukture u umjetničkoj ustanovi mogu se ispitati kritičnim metodama, ali mogu li se konzumirati zajedno? 

  PROČITAJ VIŠE

Sanja Iveković: Works of Heart (1970.-2023.)

15.06.2023. - 07.01.2024. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

Works of Heart (1970. - 2023.) prva je sveobuhvatna muzejska retrospektiva jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković, u njezinom gradu. Izložba u kustoskoj koncepciji Zdenke Badovinac je rezultat suradnje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Kusthallea u Beču, gdje je premijerno prikazana prošle godine. Iako dijele isti naslov, zagrebačka je izložba opsežnija i prilagođena specifičnom prostoru zagrebačkog muzeja. Izložba uključuje nove produkcije „Trudna memorija“ (Pregnant Memory) i „Izvještaj u sjeni“ (Shadow Report), veliki broj radova iz kolekcije MSU, te novi segment: arhiv pod nazivom „Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982.“ koji za ovu prigodu kurira Ivana Bago, kao i presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti.  

  PROČITAJ VIŠE

Izložba Budućnosti / Futures

04.04.2023. - 31.12.2023. / MSU, 2. kat

 

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom napretku i rastu, dok drugi taj napredak i rast vidi kao prijetnju planetu i svim živim bićima. Već i iz tih različitih pogleda zaključujemo kako budućnost pred nama nije jedna, nego je mogućih budućnosti – više, pa i ne govorimo o „budućnosti“, nego o – „budućnostima“. 

  PROČITAJ VIŠE

Okidači - nova serija izložbi

04.04.2023. - 31.12.2023. / MSU

 

Nova serija izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, pod zajedničkim nazivom Okidači, započinje u proljeće 2023. godine. Okidači su novi segment u većem ciklusu Zbirka kao glagol, koji je nastao prošle godine kao alternativa konceptu stalnog postava muzejske zbirke. Umjesto naziva „stalni postav“, ciklusom Zbirka kao glagol, MSU svoju kolekciju prezentira kao „postav u trajanju“, podrazumijevajući da je zbirka u muzeju stalno prisutna, ali se njezine konstelacije isto tako i neprestano mijenjaju.
 
  PROČITAJ VIŠE

„Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“

10.03.2023. - 10.12.2023. / Infeld Haus der Kultur, Halbturn, Austrija

 

Izložba „Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“ objedinjuje radove 17 umjetnika i njihove opuse koji su nastajali proteklih četrdesetak godina. To su Petar Brajković, Margareta Vidmar, Dubravko Sertić, Dragutin Trumbetaš, Melita Kraus, Stjepan Bukovina, Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Željko Korošec, Simon Petkovich, Gojislav Kalapač – Goja, Ivan Švalj, Katherine L. Woznicki, Goran Stojčetović, Igor Lasić, Ljiljana Arar i Zvonko Bratić. Riječ je o umjetnicima koji stvaraju u različitim medijima, a odlikuju se instinktivnim i spontanim likovnim izrazom. 

  PROČITAJ VIŠE