Prethodne izložbe

 

Izložba radova studenata i učenika: Ljubav i otpor Ivane Popović kao poticaj novim generacijama

21.03.2019. - 28.04.2019. / Otvorena galerija

 

Veliku retrospektivnu izložbu „Ljubav i otpor Ivane Popović“ u MSU prati i izložba radova studenata i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Izložba, postavljena u Otvorenoj galeriji MSU-a, nastala je u sklopu edukativnog projekta Runaway Art u okviru kojega su, kroz raznovrsne programe (predavanja, radionice i razgovore), studenti i učenici istraživali opus Ivane Popović.

  PROČITAJ VIŠE

Futurizam, dinamizam i boja

01.03.2019. - 20.04.2019. / Prostor za povremene izložbe, 1. kat

 

Muzej suvremene umjetnosti po prvi puta predstavlja zagrebačkoj i hrvatskoj publici originalne radove futurističkih slikara u velikom broju od stotinu radova – pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka grafičkog i produkt dizajna i mode. Umjetnici čiji će radovi biti zastupljeni na izložbi kao što su Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi, otvarali su prostore umjetničke slobode na početku dvadesetog stoljeća, a njihove su ideje ostavile dubok trag ne samo na talijanskoj već i svjetskoj umjetničkoj sceni.

  PROČITAJ VIŠE

Zoltan Novak – Svijet bez mjere

09.02.2019. - 10.03.2019. / Prostor za povremene izložbe, 2. kat

 

Zoltan Novak, jedan od najvažnijih slikara srednje generacije, u Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će se najnovijim nizom od tridesetak slika velikih formata pod nazivom Svijet bez mjere, ciklusom u kojem donosi slike iz društveno-političke zbilje.

  PROČITAJ VIŠE

Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo

10.01.2019. - 21.04.2019. / MSU galerija

 

Višeosjetilna izložba Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo posvećena je umjetničkoj baštini Josefa i Anni Albers, umjetnika i profesora Bauhausa. Izložba je dio projekta Voyage Inside a Blind Experience – VIBE, čija je svrha približiti apstraktnu umjetnost osobama s oštećenjima vida kroz inovativni prikaz radova putem taktilnih modela i senzornih studija. Na izložbi su prikazani radovi Josefa i Anni Albers – slike, grafike i tapiserije, posuđene iz istoimene Fundacije (Connecticut, SAD) i riječ je o najvećoj izložbi djela Albersovih do sada u Hrvatskoj. 

  PROČITAJ VIŠE

Iz arhiva arhitekta: Vila Zagorje

20.12.2018. - 24.02.2019. / Zbrika Richter

 

Vila Zagorje nekadašnja je zagrebačka rezidencija Josipa Broza Tita, današnja službena rezidencija Predsjednice Republike Hrvatske (Predsjednički dvori, Pantovčak 241). Projektirali su je 1963./1964. arhitekti Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović unutar biroa Centar 51 koji je u to vrijeme vodio Ostrogović. Richter je bio angažiran putem pozivnog natječaja krajem 1962. na temelju idejnog rješenja Bela hiža (1963.). 

  PROČITAJ VIŠE

Festival Device_art 6.018 - Strojevi nisu sami

18.12.2018. - 03.02.2019. / Prostor za povremene izložbe

 

Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami.”, ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe "Strojevi nisu sami" u MSU. Izložba predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima. 

  PROČITAJ VIŠE

Igor Ruf: Lijepo mi je biti tu

14.12.2018. - 30.12.2018. / MSU galerija

 

Unutar korpusa suvremene hrvatske skulpture i instalacije, stvaralaštvo akademskog kipara Igora Rufa zauzima posebno mjesto. Već od studentskih radova proširuje pojam skulpture, uvodi multimedijski pristup i inovacije. Za izložbu „Lijepo mi je biti tu“ realizirao je nove radove koje je osmišljavao tijekom dvije godine. 

  PROČITAJ VIŠE

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje „Pep Vidal: Pi / π“

08.12.2018. - 10.02.2019. / Stalni postav MSU-a, 1. kat, ispred Atelijera Kožarić

 

Kao umjetnik i znanstvenik, Pep Vidal u svojim se radovima bavi prevođenjem prirodnih pojava i oblika u jezik mjera, statistika, brojeva te izračuna mogućnosti i odstupanja. Uvodeći elemente terminologije i metodologije fundamentalnih znanosti u svoj umjetnički iskaz, Vidal kroz naizgled objektivne opise prirodnih pojava često ulazi u područje humora i apsurda, što je iznimno blisko poetici Ivana Kožarića. 

  PROČITAJ VIŠE

Games & Politics

04.12.2018. - 08.01.2019. / MSU predvorje

 

Games and Politics, izložba nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), prikazuje politički i socijalno angažirane video-igre nastale nakon 2004. godine. Prikazujući igre kao puno više od pukog medija za zabavu, takve se igre čvrsto ograđuju od konvencijalnog tržišta.

  PROČITAJ VIŠE

Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije

28.11.2018. - 24.02.2019. / Stalni postav MSU-a, 2. kat

 

U fokusu ove studijske izložbe nisu najpopularniji stripovi Andrije Maurovića s likom poput Starog mačka, već sagledavanje njegove fragmentarne i rasute ostavštine iz drugačijeg kuta.

  PROČITAJ VIŠE