Prethodne izložbe

 

Šuma To Go

16.12.2021. - 09.01.2022. / MSU Prostor za povremene izložbe, 1. kat

 

»Šuma To Go« samostalna je multimedijska izložba umjetnika Demirela Pašalića i Azre Svedružić koja predstavlja sljedeću fazu projekta SLUŠAJ ŠUME! kojeg autori od 2019. razvijaju u koprodukciji s Ganz novom kulturom promjene (https://www.slusajsume.com/). Dokumentarno eksperimentalnog pristupa, izložba nastaje terenskim istraživanjem, koristeći metodu prakse-kao-istraživanja, te se nominalno i suštinski formulira u 'šumu-za-ponijeti' referirajući se kako na instant-kulturu, tako i konkretno na deforestaciju šuma i degradaciju prirodnih staništa u našem lokalnom okruženju. 

 

  PROČITAJ VIŠE

i. j. Pino: Gesamtkunstwerk kr(i)vi i popela

03.12.2021. - 03.01.2022. / MSU galerija

 

U duhu postmoderne epohe (a ne postmodernizma), kao u razdoblju podsistemske umjetnosti nesvršenog modernizma, Pino razvija praksu izvođenja društvenih simptoma. Pritom on ne koristi mainstream simboličke korpuse (npr. ideološkog znakovlja), već osobno traumatsko iskustvo života i rada u različitim društvenim sistemima koji su na bilo koji način gušili (ili guše) slobodu i prirodnost postojanja. Pritom poseže za opustošenim, ispražnjenim simbolima koji se odnose na žrtvu socijalne supresije profita (bez obzira na mjesto, vrijeme ili identitet počinitelja).

  PROČITAJ VIŠE

AKD – 30 godina povjerenja i sigurnosti

25.11.2021. - 07.12.2021. / MSU

 

Multimedijska izložba provest će vas kroz povijest stvaranja i tehnološki razvoj hrvatskih dokumenata i upoznati s nizom rješenja, usluga i tehnologija koje Agencija za komercijalnu djelatnost pruža u različitim sektorima na međunarodnom i domaćem tržištu, osiguravajući povjerenje i sigurnost milijuna ljudi

 

  PROČITAJ VIŠE

Device_art 7.021 - Festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija

23.11.2021. - 19.12.2021. / MSU, 2. kat

 

Novo, sedmo po redu izdanje Device_art festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti ponovo donosi uzbudljiva iskustva i nove poglede na naprave, gadgete i strojeve koji nas okružuju, provociraju, smiruju i iritiraju. Otvorenje 23. 11. u 19 sati

  PROČITAJ VIŠE

Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi

09.11.2021. - 14.11.2021. / Zagrebački velesajam, Paviljon 6

 

MSU gostuje na Zagrebačkom velesajmu s izložbom „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ 

Novi postav izložbe koja je izazvala toliki interes građana Zagreba, ali i drugih posjetitelja, da se već jednom "vratila" na program MSU nekoliko mjeseci nakon zatvaranja, može se posjetiti tijekom trajanja Interlibera u prostoru Paviljona 6 Zagrebačkog Velesajma. 

 

  PROČITAJ VIŠE

TOČKA SASTAJANJA: TOŠO DABAC / u fokusu – kretanje gradom

04.11.2021. - 28.11.2021. / MSU galerija

 

Trinaesta izložba u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac, koja je izrasla iz cjelogodišnjeg projekta „Točka sastajanja”, pokušaj je novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa: ona nije samo trenutak u povijesti nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti. Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje – iskustvo.

 

  PROČITAJ VIŠE

Živa Kraus – U svijetu umjetnosti / Živa Kraus – In the World of Art

12.10.2021. - 12.12.2021. / MSU

 

U Muzeju suvremene umjetnosti od 12.10. do 12.12. 2021. na izložbi pod nazivom Živa Kraus - U svijetu umjetnosti predstavljamo umjetničko stvaralaštvo slikarice Žive Kraus, njezine crteže, pastele i ulja, kao i njezin iznimno bogat i aktivan rad kao galeristice koja je u Hrvatskoj i Italiji ostavila značajan trag na izložbenoj sceni.

  PROČITAJ VIŠE

Predrag Pavić: Optički šou

06.10.2021. - 26.10.2021. / MSU galerija

 

Predrag Pavić od onih je umjetnika, sve rjeđih, koji svoj poziv pretvaraju u igru, duhovitu, subverzivnu, intrigantnu, ponekad i neozbiljnu. Česta tema mu je poigravanje našim odnosom prema stvarima i pojavama današnjeg potrošačkog društva, u kojem svaka bizarna stvarca može steći status fetiša. Upravo je na tom tragu i njegov posljednji rad nazvan Optički šou, a čini ga interaktivna svjetlosna instalacija koja predstavlja istoimeni otvoreni i slučajni arhiv ženskih čarapa (najlonki).

  PROČITAJ VIŠE

Filippo Berta: One By One

30.09.2021. - 14.11.2021. / MSU, Black Box

 

Projekt ONE BY ONE umjetničkom akcijom prikazuje granice kao političke i ideološke barijere stvorene ili implementirane posljednjih godina. Bavi se fenomenom zidova, geopolitičkom šifrom 21. stoljeća, sablašću koja se periodično pojavljuje trideset godina nakon pada Berlinskog zida. Naša trenutna međunarodna stvarnost definirana je s više od sedamdeset graničnih zidova koji dijele zemlje, narode i etničke skupine, uspostavljajući ne samo geografske ili fizičke granice nego i kognitivne rascjepe koji određuju društvene odnose među ljudima. 

  PROČITAJ VIŠE

MILTON GLASER - donacija plakata Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a

23.09.2021. - 14.11.2021. / MSU, 1. kat

 

Izložba se produžuje do 14. studenog.

Zahvaljujući nekoliko važnih donacija dva najveća hrvatska umjetnička muzeja – Muzej suvremene umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt te posredstvom Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb i naša najstarija umjetnička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna – prikupili su značajan broj radova svjetske ikone grafičkog dizajna Miltona Glasera.  

  PROČITAJ VIŠE