Prethodne izložbe

 

Sandra Sterle: Figments of Time / Prividi vremena

21.02.2023. - 26.03.2023. / MSU, Black Box

 

Sandra Sterle bavi se procesima izvedbenih i multimedijalnih instalacija utemeljenih na strukturi eksperimentalnog filma. Izložba Prividi vremena fokusira se na njezinu kontinuiranu praksu biografskog istraživanja, arhiviranja i samoarhiviranja u linearnim i nelinearnim oblicima povezanima s dokumentacijom i pamćenjem. Umjetničin diskurs vrti se oko njezina odnosa s djedom te oblikuje nelinearnu filmsku strukturu instalacijskim cjelinama koje se mogu promatrati kao zasebni entiteti ili kao fragmenti koji međusobnim sastavljanjem tvore jednu cjelinu. Mogući sloj njezina dugoročnog projekta i trenutne izložbe jest pokušaj tumačenja vlastite umjetničke prakse kroz djedovu biografiju. (iz teksta Olivie Nițiș) 

  PROČITAJ VIŠE

Od individualnih projekcija do kolektivne memorije - Darko Bavoljak i Igor Grubić Marijanu Crtaliću

10.01.2023. - 12.02.2023. / MSU, Black Box

 

Izložba je zamišljena kao intimni, umjetnički i kustoski hommage djelovanju prerano preminulog multimedijskog umjetnika Marijana Crtalića (1968. ̶ 2020.). Njegov umjetnički artikuliran aktivizam kontinuirano je reflektirao društveno-političke narative rodnog grada Siska. Kada danas imamo priliku vidjeti rad Marijana Crtalića, shvaćamo da taj rad predstavlja nezaobilazan i veoma konkretan doprinos valorizaciji i reaktualizaciji naslijeđa socijalizma, i to u smjeru aktivnog pregovaranja sa sadašnjošću, ali i kao temelj za svako kritičko promišljanje budućnosti. Izložba predstavlja tri kronološki odvojene umjetničke studije Marijana Crtalića, Darka Bavoljaka i Igora Grubića različitog pristupa interpretaciji kolektivne memorije industrijske baštine i njihovih aktera.

 

  PROČITAJ VIŠE

SintArt 15 - Mario Mu: Sunce, jarbol ili gravitacija

21.12.2022. - 26.02.2023. / Zbirka Richter

 

„Gledajući iz aviona tokove rijeka, znao me zainteresirati crtež koji izvode rijeke u tlu kojim prolaze. Poneki dijelovi toliko su likovni da bi ih trebalo samo uokviriti i potpisati. Bila bi to naravno čista krađa, jer takvu sliku čine rijeka, tlo i sila teža. Autor je priroda.“

(V. Richter, Gravitacijski crtež, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 2001.)
 
 

  PROČITAJ VIŠE

Nam June Paik – In the Groove

13.12.2022. - 28.02.2023. / MSU, 2. kat

 

Izložba Nam June Paik – In the Groove prikazuje ranu eksperimentalnu praksu pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika, koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti. Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova.

  PROČITAJ VIŠE

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje - Tanja Vujasinović: Rad Tanje V. pronađen u Atelijeru Kožarić

08.12.2022. - 26.03.2023. / Atelijer Kožarić

 

„Nikad ništa gotovo, nikad ništa završeno i savršeno“, Kožarićeva je rečenica koja mnogo govori o načinu na koji je pristupao činu stvaranja. Na isključivosti nije pristajao, stvaranje prepoznatljivog i definiranog stila nije ga zanimalo, radije je istraživao i eksperimentirao, koristio raznovrsne, često i netrajne materijale, intervenirao neočekivanim gestama na vlastita djela i iznova ih oživljavao. U njegovim procesualnim strategijama, Tanja Vujasinović, također kiparica, inspiraciju je pronašla još kao studentica, a poslije, posve spontano, stvaranju je pristupila na sličan, a opet drugačiji način. Opisat će to kao „hod kroz vrijeme u kojemu ista djela često prolaze i kroz nekoliko faza reinterpretacije i rekontekstualizacije, slijedom događaja potaknutih društvenim i osobnim situacijama koje sve manje proizvodim a sve više prepoznajem“.

  PROČITAJ VIŠE

Katarina Zdjelar: , in the break,

08.12.2022. - 01.01.2023. / MSU, Black Box

 

Katarina Zdjelar: , in the break, prva je samostalna izložba umjetnice Katarine Zdjelar (Beograd, 1979.) u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja će se predstaviti radovima: Not a Pillar not a Pile (Tanz für Dore Hoyer), 2017., AAA (Mein Herz), 2016., My Lifetime (Malaika); 2012.

  PROČITAJ VIŠE

Smijem se… LMHO

07.12.2022. - 05.02.2023. / MSU galerija

 

Izložba „Smijem se…“ posve je osoban izbor generacijskih, medijski heterogenih radova u kojima je ključan element humora, ironije ili vizualno-verbalne dosjetljivosti koja dovodi u pitanje ustaljene (vizualne) poretke. 

 

  PROČITAJ VIŠE

„Hvatači snova“ - presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije

18.11.2022. - 20.01.2023. / Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina

 

Izložba „Hvatači snova“ otvorena je u listopadu 2020. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i sada se predstavlja u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekt i početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Nastala je u suradnji s udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od svog osnutka 2014. godine bavi otkrivanjem novih, nevidljivih“ stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umjetnički život.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Sean Scully: Putnik - retrospektivna izložba

16.11.2022. - 12.03.2023. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

U srijedu, 16. studenog 2022. godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je velika retrospektivna izložba Putnik američkog apstraktnog slikara Seana Scullyja, jednog od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije. Autor izložbe je Dávid Fehér, direktor Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, a kustosice zagrebačke izložbe su Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro. Retrospektivna izložba sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Trajat će do 12. ožujka 2023, a za to će vrijeme biti organiziran raznolik edukativni program namijenjen djeci, mladima, odraslima te osobama s oštećenjima vida i sluha, kao i različita, tematski orijentirana vodstva izložbom. 

  PROČITAJ VIŠE

Slavka Pavić: Gledati zajedno

25.10.2022. - 27.11.2022. / MSU galerija

 

Gledati zajedno tek je uvjetno samostalna izložba Slavke Pavić, omiljene zagrebačke fotografkinje. Naime, uz Slavkine, istodobno prikazujemo fotografije Milana Pavića iz fundusa MSU-a. Stoga je nagovor na zajedničko promatranje zapravo poziv na istraživanje neobičnih i neodređenih načina na koje slike i njihovo stvaranje služe dijalogu. Usto, poziv na zajedničko gledanje fotografija Slavke Pavić i Milana Pavića, Slavkina supruga, želi dovesti u pitanje često naglašavanu tvrdnju da je ona bila (tek) učenica iskusnijeg fotografa. Stoga prijedlog na zajedničko gledanje nudi ideju dijaloške fotografije koja se usredotočuje na susrete, razmjene i pregovore koji se događaju sa, kroz i oko slika. Slavke i Milana – dakako – ali i brojne druge dijaloge.

  PROČITAJ VIŠE