POBJEDNICI/E NATJEČAJA ZA NAGRADU ZA MLADE UMJETNIKE/CE „IVAN KOŽARIĆ“ 2023.

 

POBJEDNICI/E NATJEČAJA ZA NAGRADU ZA MLADE UMJETNIKE/CE „IVAN KOŽARIĆ“ 2023.

20.12.2023

Proglašene su dobitnice nagrada natječaja Nadreade za mlade umjetnike/ce „Ivan Kožarić“, namijenjene umjetnicima/ama do 35 godina, koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

 

 

Pobjednički radovi otkupljuju se za fundus i online platforme MSU-a.

Ukupni fond nagrada iznosi 13.272,28 eura.

Pobjednice natječaja 2023.:

1. nagrada – Marija Josipović, Objekti traume, 2023. 3.981,68 eura bruto

2. nagrada – Vida Meić, Sedimenti, 2023. - 3.318,07 eura bruto

3. nagrada – Anita Miloš Tomaić, Granica, 2023. 2.654,46 eura bruto 

Pri odlučivanju o 2. nagradi, izuzela se Tanja Dabo jer je bila mentorica nagrađene umjetnice.

Ove godine nije dodijeljena nagrada Kožarić Digital, namijenjena za otkup digitalnog umjetničkog djela. Za tu je kategoriju pristigao vrlo mali broj radova koji, prema mišljenju žirija, nisu zadovoljili kriterije nagrade.

Nagrada nosi ime Ivana Kožarića (1921.–2020.), kao hommage velikom umjetniku koji je osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika te je i sam aktivno pratio i rado podupirao prve korake mladih kolega.

Na natječaj koji je bio otvoren od 1. 7. do 31. 10. 2023. prijavilo se 50 autora/ica.

Članice žirija bile su: Radmila Iva Janković, viša kustosica MSU-a i voditeljica Atelijera Kožarić, Petra Cegur, kustosica MSU-a i Tanja Dabo, multimedijska  umjetnica i članica kulturnog vijeća za vrednovanje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za likovnu djelatnost.

 

Obrazloženje nagrada:

1. nagrada
Marija Josipović, Objekti traume, 2023.
trodijelna instalacija; kombinirana tehnika (zemlja, gaza, čelik)

Prostornom instalacijom Objekti traume Marija Josipović bavi se pojmom „kuća“ kao elementarnom jedinicom društvenog prostora ovisnog o prisutnosti tijela koje upija iskustvo življenja da bi ga u obliku materijaliziranog sjećanja transformirala u prostor umjetnosti. Metalnom instalacijom, umjetnica na temelju fotografija, evociranjem određenih događaja i odlaskom na lice mjesta, rekonstruira arhitektonski izgled obiteljske kuće, a objektima koje oblikuje od zemlje, iz memorije iskapa pojedine predmete koji su se nalazili u nekadašnjem prostoru bivanja prožetom bolnim reminiscencijama na djetinjstvo. Svaki od materijala kojima se služi – zemlja, gaza i čelik –- imaju ulogu svojevrsnih provodnika u mučnom procesu oživljavanja traumatskih događaja i analizi vlastita identiteta, stvarajući u tom procesu novi, iscjeljujući pogled na osobni prostor.

Marija Josipović rođena je 1997. godine u Vinkovcima. U Osijeku je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, smjer kiparski dizajner. Od 2017. do 2023. studirala je kiparstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sudjeluje na međunarodnim radionicama i seminarima od kojih se ističu: Međunarodna kiparska radionica Jarčevac, 2018. i 13. studentski seminar skulpture u terakoti Kikinda, 2019. Predstavlja se filmom Dnevnik na 5. filmskoj rundi u programu studentskih filmova 2020. Izlaže na skupnim izložbama: One su tu (Vinkovci, 2021.), Izložba terakote (Novi Sad, 2019.), Tijek i karakter rijeke (Osijek, 2021.) Dobitnica je Dekaničine nagrade 2021. za uspjeh tijekom sve četiri akademske godine. Samostalna izlaže na izložbi Objekti traume / Transgresija življenog prostora u prostor umjetnosti u Galeriji Knifer, Osijek, 2023.

 

2. nagrada
Vida Meić, Sedimenti, 2003.
prostorna instalacija; grafike, objekti, knjiga umjetnika
dimenzije su promjenjive i prilagodljive prostornim mogućnostima

Prostorna instalacija Sedimenti sastoji se od pedeset grafika, sedam objekata i knjige umjetnika, kojima umjetnica promišlja topos prolaznosti vremena. Fizičko bilježenje protočnosti vremena predstavljeno je kroz procese taloženja. Grafike su nastajale doslovnim otiskivanjem taložina zatečenih na poleđinama grafičkih matrica tehnikom dubokog tiska, a od otpadnih papira koji su se taložili u procesima nastajanja grafika, zbijajući ih i na taj način sumirajući određeno trajanje, oblikovala je fizičke objekte. Proces sedimentacije koji se nastavio otiskivanjem presjeka trodimenzionalnih oblika eksperimentiranjem različitim grafičkim tehnikama, postao je sadržajem trodijelne knjige umjetnika.

Vida Meić rođena je 1991. godine u Čakovcu. Na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je grafiku s pohvalom summa cum laude. Dobitnica je sedam nagrada za umjetnički rad od kojih se ističu: Erste Grand Prix, nagrada Grafičke zbirke NSK i MSU nagrada. Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi, a samostalno u Galeriji Matice hrvatske, Galeriji Kranjčar, Galeriji MSU i Galeriji Šira. Radovi joj se nalaze u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti, Grafičkoj zbirci NSK, Muzeju Grada Rovinja, te u zbirci Erste banke. Radi kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje pohađa i poslijediplomski doktorski studij.

 

3. nagrada:
Anita Miloš Tomaić, Granica, 2023.
ugljen na papiru

Niz apstraktnih, ekspresivnih poteza ugljenom na papiru, sagledavanjem cjeline pretvara se u prizor nalik šikari. Serijalno nizanje crnih okvira, s asocijacijama na granice, strukturu, hijerarhiju i red, preuzelo je formalnu i značenjsku funkciju u djelu, suprotstavljajući se entropičnom sadržaju divljeg raslinja na crtežima. Rad Granica čitamo kroz aktualne društveno-političke teme, s neizbježnom asocijacijom na fatalnost nevidljivih kartografija u ilegalnim putanjama migranata, ali moguće ga je nadopunjavati i drugačijim, sasvim osobnim interpretacijama.

Anita Miloš Tomaić rođena je 1991. u Sarajevu, BiH. Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu završava diplomski studij slikarstva i stječe zvanje magistre slikarstva. Izlaže na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi (Galerija umjetnina, Galerija Šira, Galerija 90-60-90, Salon Galić). Od 2015. radi kao vanjska suradnica u zvanju asistentice na slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu. Kao članica stručnog žirija sudjeluje u projektu A4 u sklopu Galerije umjetnina u Splitu. Dobitnica je glavne nagrade žirija na 20. festivalu prvih: Vrijeme rizika nesigurnost kao konstanta. Redovna je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.