Knjižnica

 

Knjižnica

Osnovana nedugo nakon osnutka Muzeja suvremene umjetnosti (tada Galerije suvremene umjetnosti) 1954., muzejska knjižnica među najopsežnijim je knjižnicama iz područja moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. 

Knjižnična je zbirka rasla uz fundus Muzeja i velik dio literature o umjetnicima i pojavama zastupljenima u zbirkama MSU-a nalazi se u knjižničnom fondu. Građu čini nekoliko cjelina: stručna periodika, katalozi izložbi u Hrvatskoj i brojnim svjetskim muzejima, teorijska literatura, kao i literatura iz područja arhitekture, fotografije, dizajna, filma, novih medija, stripa, glazbe i mode te audiovizualna građa. U okviru knjižnice posebno mjesto zauzima knjižnica Ivana Picelja, umjetnika, dizajnera i bibliofila.

Knjižnica trenutačno broji gotovo 22 000 inventarnih jedinica, a godišnje razmjenom, kupnjom ili darom zaprima oko 600 novih naslova. U okviru programa razmjene publikacija surađuje s 200 srodnih knjižnica umjetničkih muzeja i galerija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Građa se sustavno digitalizira, a u okviru različitih projekata digitalizacije u elektroničkom obliku objavljeni su muzejski katalozi, izbor iz rijetkih i starih izdanja te knjige umjetnika i umjetnički časopisi iz razdoblja neoavangarde.

Korištenje građom:
Studijska čitaonica otvorena je za korištenje građom samo uz najavu e-poštom: zrinka.ivkovic@msu.hr ili jasna.jaksic@msu.hr


Kontakti:
Jasna Jakšić, kustosica i dipl. bibliotekarka jasna.jaksic@msu.hr
Zrinka Ivković, dipl. knjižničarka zrinka.ivkovic@msu.hr