Jasna Damnjanović: Sweet things

 

Jasna Damnjanović: Sweet things

Jasna Damnjanović rođena je 1986. godine u Šapcu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gdje je sada na doktorskom studiju. Počinje izlagati još za vrijeme studija, kako na grupnim izložbama tako i samostalno. Dobitnica je nagrade za crtež na Fakultetu likovnih umetnosti i prve nagrade za crtež Art klinike (Perspektive) Novi Sad. Realizirala je tri monumentalna djela/murala, sudjelovala je na brojnim umjetničkim radionicama, te izlagala na nizu grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

U Hrvatskoj je do sad izlagala samo jednom i to na izložbi „Hvatači snova“ u MSU,  na kojoj smo mogli upoznati presjek suvremene marginalne – autsajderske i Art Brut scene iz Hrvatske i Srbije. Upravo je tijekom trajanja izložbe odlučila Muzeju suvremene umjetnosti donirati sliku Sweet things u tehnici marker na papiru nastalu 2020 godine (20 x 30 cm). 
Neovisno od akademske likovne naobrazbe, Jasna je po svom senzibilitetu, neograničenosti i životnom stavu bliža toj marginalnoj strani jer svoj put pronalazi izvan okvira koje Akademija nalaže. Žena je glavna tema Jasninih slika. Ona je u njenim radovima prikazana kao boginja, vladarica, domina koja zaokuplja pažnju svojom animističkom pojavnošću. Njezini crteži i slike imaju snažnu erotsku energiju, a tkivo na njezinim radovima kao da je živo. Za Jasnu je potreba za stvaranjem jača od nje same, te se snažno i hrabro izražava rušeći pritom tabue, ne opterećujući se reakcijama gledaoca. Za nju je umjetnost potreba i živi ju u pravom smislu riječi.