KALENDAR

 

Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb

 

Pet
01

NAGRADA ZA MLADE UMJETNIKE 'IVAN KOŽARIĆ' 2022.

01.07.2022. - 31.10.2022. / MSU

 

Natječaj za nagradu za mlade umjetnike "Ivan Kožarić" je otvoren od 1. 7.  do  31. 10. u 23:59 sati.

Uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i ove godine raspisuje natječaj za Nagradu mladim umjetnicima „Ivan Kožarić“. Cilj ovog Natječaja je podupiranje suvremenog umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika.

Ovim natječajem osiguravaju se sredstva za otkup radova mladih umjetnika do navršene 35 godine za fundus Muzeja suvremene umjetnosti. Posebna nagrada predviđena je za digitalna umjetnička djela pogodna za postavljanje na online platforme Muzeja – web site ili društvene mreže. 

Pet
01

Emotional Labor Queen: Prosperitet, sreća i obilje – Da, prihvati ih [Interaktivna instalacija]

01.07.2022. - 01.07.2022. / Zbirka Richter

Prosperitet, sreća i obilje – Da, prihvati ih je radionica koncipirana kao vodstvo putem koje prati zvuk pozitivnih afirmacija. Put slijedi sveti obrazac koji otključava skrivene magične komponente unutar svak⁞e pojedin⁞ke koj⁞a ga slijedi. Kroz fizičko prepuštanje svetom obrascu ovaj se proces pretvara u ritual. Kretanje tijela, prepuštanje božanskom te primanje i prihvaćanje darova koji se putem nude jamči značajnu transformaciju i obilate blagoslove.

 

Sub
02

Ljeto u MSU 2. 7. – Sara Renar, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec, Tužne pjesme rata, Novi talas

02.07.2022. - 02.07.2022. / MSU

Zadnja subota ovogodišnjeg Ljeta u MSU večer je za pamćenje. Sara Renar za svoju svirku najavljuje velika iznenađenja (koncert počinje u 21 sat, ulaz na plato MSU od 20 sati). Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec izvode performans O rozoj budućnosti koji počinje u 20 sati, a filmski hit Cyrano možete pogledati od 17.30 sati. Od izložbi u programu Ljeta u MSU - Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol otvorena je od 11 do 18 sati, a gostujuća izložba Novi talas u Beogradu - Paket aranžman 1981 - 2021 od 11 do 20 sati.

Ulaznice za sve programe 2. srpnja po cijeni od 79 kuna dostupne su preko sustava Eventim.hr i na blagajni MSU. Za pojedine programe ulaznice se mogu nabaviti na recepciji MSU: performans 'O rozoj budućnosti' - 40 kn; film 'Cyrano' - 25 kn; izložba 'Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol' - 30 kn. Na izložbu Novi talas ulaz je slobodan. 
 

Čet
07

Drugarstvo / Zbirka kao glagol

07.07.2022. - 31.12.2023. / MSU, 1. kat

Izložba Drugarstvo druga je u nizu zajedničkog naziva Zbirka kao glagol, što ih timski radimo da bismo redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi. Nakon Tužnih pjesama rata o ratu i nasilju, Drugarstvo otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta. Riječ drugarstvo istog je korijena kao i društvo, a drugove povezuju i naklonost, suradnja, povezanost idejom ili poslom.

Zato Drugarstvo predstavlja djela iz zbirki MSU-a umjetničkih kolektiva, kao i radove umjetnica i umjetnika realiziranih u suradnji s raznim zajednicama. U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinaca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice.

Čet
07

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko

07.07.2022. - 06.08.2022. / MSU

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko: „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela” 

Druga je godina projekta „Mogućnosti“ koji je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti koji je osmišljen da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju. Tako je ove godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko za rad „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela”. Radna grupa u sastavu Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a Ivana Šešlek i autorica koncepta Leila Topić od dvadesetak predloženih umjetnika, odabrala je tim Andreja Beštaka i Anje Leko.

Sub
09

Performans - Mario Matoković: Dominacija

09.07.2022. - 09.07.2022. / Dvorana Gorgona

Performans osječkog umjetnika Marija Matokovića pod nazivom „Dominacija“. Na izvedbenoj razini tijekom performansa autor će se podvrgnuti tzv. „Spanish water torture“, obliku mučenja koji se koristio u doba inkvizicije. Prilikom torture mučenici su bili privezani za postolje kako se ne bi mogli micati te bi im hladnu ili vruću vodu direktno kapali na određeni dio tijela, najčešće na čelo na područje između očiju. Žrtve su u tome slučaju podređene gledanju padajuće kapljice te se zbog kontinuiteta kapanja najčešće javljao gubitak razuma jer je sama tortura usmjerena na potenciranje i iritiranje psihološkog sustava. Ova izvedba dio je programa Umjetničkih akcija i performansa ovodišnjeg Ljeta u MSU.