Putovanje kroz slijepo iskustvo (Voyage Inside a Blind Experience – VIBE)

 

Putovanje kroz slijepo iskustvo (Voyage Inside a Blind Experience – VIBE)

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb sudjelovao je u projektu Putovanje kroz slijepo iskustvo (Voyage Inside a Blind Experience – VIBE), čiji je cilj bio stvoriti izložbu u kojoj mogu uživati osobe s oštećenjima vida, kao i ostala publika. Projekt je sufinanciran programom EU Kreativna Europa, a proizašao je iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation,Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, Glucksmann Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Na izložbi je prikazano oko 50 radova Josefa i Anni Albers, posuđenih iz istoimene fundacije, a posjetitelji s oštećenjima vida izložbu su mogli doživjeti taktilno, s pomoću različitih taktilnih modela određenih Albersovih radova, koje su izradili stručnjaci iz Instituta za slijepe u Milanu. Izložbe bazirane na taktilnom doživljaju umjetničkog djela do sada su uglavnom bile ograničene na figuralno slikarstvo i skulpturu, a glavni izazov ovog projekta bio je omogućiti doživljaj apstraktne umjetnosti na primjeru djela Josefa i Anni Albers. Osim što se na ovaj način umjetnost približava slijepim i slabovidnim osobama, njihov je doživljaj svijeta približen i osobama koje umjetnost inače doživljavaju vizualno, unoseći radikalne promjene u prezentaciji djela i postavu izložbe u obliku zatamnjenih prostora s podražajima za sva osjetila osim vida.

Josef Albers (Bottrop 1888 - New Haven 1976) bio je slikar, dizajner, profesor i teoretičar boja koji se bavio propitivanjem mogućnosti materijala. Anni Albers (Annelise Elsa Frieda Fleischmann, Berlin 1899 - New Haven 1994) bila je slikarica, pletilja i profesorica koja je uvidjela ekspresivni potencijal tkanina pretvarajući ih u apstraktna umjetnička djela. Oboje su svoj pionirski rad započeli u okviru škole Bauhaus, napustili figurativnu reprezentaciju i ostatak života posvetili istraživanju apstraktne umjetnosti i njezine mogućnosti prikaza kroz različite materijale, istraživanju oblika i boja te prezentaciji umjetnosti koja može biti doživljena različitim osjetilima.

 

Termini i lokacije izložbi u sklopu projekta

5.4.2018. – 4.7.2018. Santa Maria della Scala, Siena, Italija

20.07.2018. – 4.11.2018. Glucksmann Art Gallery, Cork, Irska

10.1.2019. – 21.4.2019. Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska

 

Trajanje projekta

 

Partneri

Atlante Servizi Culturali, Italija (voditelj projekta)

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska

Institut za slijepe u Milanu, Italija

The Glucksman, University College Cork, Irska

 

 

 

Fotografije postava: Ana Opalić