Vesna Meštrić - nova ravnateljica MSU

 

Vesna Meštrić - nova ravnateljica MSU

25.01.2024

Na prijedlog Upravnog vijeća MSU, gradonačelnik Tomislav Tomašević imenovao je Vesnu Meštrić za novu ravnateljicu MSU, s danom 1. 3. 2024. na četiri godine. Prijedlog Upravnog vijeća donesen je jednoglasno, a u njemu Upravno vijeće navodi da je kustosica Vesna Meštrić kroz dugogodišnji rad u Muzeju ostvarila suradnju s brojnim umjetnicima, kustosima i autorima iz različitih društvenih i umjetničkih područja kao i sa srodnim institucijama iz Hrvatske i inozemstva te je realizirala brojne domaće i međunarodne izložbene projekte.

Upravno vijeće Muzeja istaknulo je da je predloženi program rada MSU-a Vesne Meštrić za

četverogodišnje razdoblje stručan, koncepcijski i metodološki jasno razrađen i usmjeren na razvoj.  Naglasili su da program osigurava kontinuitet započetih procesa transformacije i repozicioniranja Muzeja kroz otvorene i suradničke modele rada promiče društveno relevantne teme vezane za edukaciju, ekologiju i zajednicu.  

Predloženi program s velikim poštovanjem uvažava recentni smjer otvaranja MSU-a lokalnim, regionalnim i međunarodnim dionicima, s jasnim usmjerenjem i planovima k nastavku internacionalizacije Muzeja  i njegove reaktualizacije u sadašnjosti. Program predviđa daljnji rad na procesu restrukturiranja Muzeja u svrhu boljeg povezivanja svih odjela i izradu strateških planova razvoja zbirki. Ujedno se oslanja i na suradnju s velikim brojem domaćih i međunarodnih umjetnika, kao i s lokalnim dionicima koji uključuju jačanje odnosa s muzejskim institucijama i nezavisnom scenom.

Kao najvažniji elementi, između ostalog, izdvajaju se izrada novog strateškog plana Muzeja za razdoblje 2024.-2027., jasno postavljena organizacija izložbenog programa koja naglašava suradnje i društveno relevantne teme poput ekologije i usmjerenosti na zajednicu, digitalizacija i obrada muzejske građe i fundusa, rad na pedagoško-andragoškim programima, orijentacija prema lokalnoj zajednici kroz razvoj dugotrajnih suradnji s različitim akterima i grupama, nastavak pozicioniranja Muzeja na međunarodnoj razini kroz programska partnerstva sa značajnim međunarodnim muzejima i stabilizacija infrastrukturnih problema vezanih uz zgradu i opremu Muzeja.

Upravno vijeće smatra da Vesna Meštrić posjeduje stručno iskustvo, komunikacijske i stručne vještine te praktična znanja kojim će nastaviti borbu u unaprjeđenja rada Muzeja na svim razinama , te na taj način uspješno zalagati za njegovo lokalno i međunarodno pozicioniranje i povezivanje s neposrednom i globalnom okolinom u sinergiji različitih aktera.

Vesna Meštrić zaposlena je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) na radnom mjestu kustosice od 2004. godine, a od 2013. godine više kustosice i voditeljice Zbirke Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter. Od 2016. godine vodi Zbirku Marie Luise i Ruth Betlheim – radove studenata i profesora Bauhausa. Zvanje muzejske savjetnice stječe 2021. godine. U svibnju 2023. godine bila je imenovana voditeljicom Odjela zbirki, a u listopadu iste godine postala je vršiteljica dužnosti ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti.

Tijekom rada u Muzeju, Vesna Meštrić uspostavila je novu stručnu koncepciju Zbirke Richter, osmislila i provodila muzeološku obradu zbirke i arhiva te izložbeni, edukativni i popratni umjetnički program. Taj pristup doprinio je vidljivosti i značaju Zbirke Richter ne samo na lokalnoj razini, već i na međunarodnoj, kroz suradnju s muzejskim i obrazovnim institucijama.

Realizirala je brojne domaće i međunarodne izložbene projekte, među kojima su retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera - Buntovnik s vizijom održana u MSU i Neue Galerie u Grazu, za koju je primila godišnju nagradu DPUH za najbolju izložbu u 2017., zatim izložbe Richter Experience – the architect and his art (Wevelgem, Belgija), Černigoj / Teater in dela iz Zbirke Marie-Luise Betlheim (Kostanjevica na Krki, Slovenija), Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse (MSU Zagreb). U ciklusu povremenih izložbi SintArt u Zbirci Richter kustosica je izložbi Davida Maljkovića, Silvija Vujčića, Marka Tadića, Ksenije Turčić, Kristiana Kožula, Tonija Meštrovića, Ištvana Išt Huzjana, Ivane Tkalčić. Autorica je ciklusa izložbi Iz arhiva arhitekta i interaktivnog projekta za djecu o Zbirci Richter Avanture Vita i Nade. Bila je voditeljica i suautorica međunarodnog istraživačkog i izložbenog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse i edukativnog projekta Runaway Art. Suautorica je više izložbi među kojima su Croatia First Minute (Avesta, Švedska), Bauhaus: od škole do pokreta, (Galerija umjetnina, Split), Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma (MSU Zagreb), The World as a Pavilion. Vjenceslav Richter, (BOZAR, Bruxelles, Belgija). Vodila je projekte obrade i digitalizacije arhivskih fondova Vjenceslava Richtera, Ivana Picelja i Zagreb filma. Redovito sudjeluje na međunarodnim konferencijama i radionicama, a u organizaciji MoMAe, New York uz potporu Andrew W. Mellon Foundation sudjelovala je na radionici “Getting Started: A Shared Responsibility”. Članica je Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture i medija RH, Ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada HMD-a, Povjerenstva za odabir povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu pri Ministarstvu kulture i medija RH, te Vijeća Animafesta. Sudjelovala je u izradi Prijedloga Plana razvoja kulture Grada Zagreba u radnom timu „Održiva urbana transformacija i razvoj – kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura za grad budućnosti“.