11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac – izložba, performans, predavanja, okrugli stol, prezentacije

 

11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac – izložba, performans, predavanja, okrugli stol, prezentacije

12.11.2019 - 01.12.2019 / MSU Galerija, Dvorana Gorgona

Izložba „79 godina atelijera Dabac u Ilici“
MSU galerija, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
12. 11. – 1. 12. 2019. / otvorenje u utorak, 12. 11. u 19 sati

Okrugli stol „Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika-valorizacija, zaštita i promocija“
MSU galerija, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
29. 11. 2019. u 19 sati

VAŽNA OBAVIJEST

PREDAVANJE Marike Kuźmicz SLUČAJ JADWIGE SINGER KAO ANALIZA SLUČAJA ARHIVA ŽENSKE UMJETNICE iz programa 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održat će se 20. studenoga 2019. u 17:00 U PROSTORU DVORANE KIC (Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb), umjesto u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Ovogodišnji 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac posvećeni su temi fotografskih arhiva, onih javnih o kojima brinemo i onih privatnih o kojima će društvo brigu tek preuzeti. Fotografski arhivi analognih negativa i pozitiva ubrzano nestaju, zbog nebrige, nepoznavanja ili nemogućnosti provođenja adekvatnih mjera njihove zaštite. Stoga je jedno od ključnih pitanja zaštita kulturno-umjetničke baštine, posebno u vremenu u kojemu im se okrećemo – umjetnici u potrazi za inspiracijom i materijalom, povjesničari za dokumentom vremena i dokazom, povjesničari umjetnosti za umjetničkim djelom. Program se sastoji od izložbe pod nazivom „79 godina atelijera Dabac u Ilici“, performativnog predavanja suvremenog umjetnika Antonia Grgića na zatvaranju izložbe, stručnih predavanja i okruglog stola „Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika-valorizacija, zaštita i promocija“. 

Izložba će javnosti predstaviti bogatu povijest, kulturni značaj i djelovanje Arhiva Tošo Dabac u Ilici 17 (osnovan 1940. godine), posebno tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, zatim vremena nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, pa sve do danas. Kroz nekoliko studija izložba će pokazati s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, poput Ota Bihaljia Merina, povjesničara umjetnosti, teoretičara i promotora jugoslavenskog kulturnog identiteta. Izložba će obuhvatiti i djelovanje Arhiva kada je njegovo upravljanje preuzeo Petar Dabac 1970. godine, koji od tada brine za bogatu ostavštinu Toše Dabca, stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju u kojoj je organizirao pedesetak izložbi poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva. Današnja uloga Arhiva također će biti predstavljena kroz različite oblike suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima. Publika će moći vidjeti i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te naravno i niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući nebrojena druženja intelektualaca u Ilici 17. U takvom okruženju nastala je ideja o osnivanju časopisa za fotografiju SPOT, kao i ideja o zasnivanju Muzeja fotografije. 

Stručna predavanja ove će godine održati kolege iz Austrije, Poljske, Italije, Francuske. 
Christine Frisinghelli, jedna od osnivačica kultne Camere Austrije, publici će predstaviti arhiv Pierra Bourdieua, sociologa, antropologa, filozofa i cijenjenog francuskog intelektualca, koji je svoj kompletni fotografski arhiv, nastao između 1958. i 1961. u Alžiru, 2001. godine povjerio Cameri Austriji na brigu i obradu.
Marika Kuźmicz, voditeljica varšavske Fundacje Arton, podijelit će svoje iskustvo rada na organizaciji, istraživanju i promociji privatnih arhiva umjetnika te upoznati javnost s pet arhiva o kojima trenutno Arton skrbi, kao i s poljskom umjetnošću 1970-ih godina.
Matteo Balduzzi, kustos u milanskom Museo di Fotografia Contemporanea, prvog javnog muzeja fotografije u Italiji, svoje će predavanje posvetiti Lanfrancu Colombu, kustosu koji se često naziva “pionirom talijanske fotografije”. Colombo je od 1967. do 1996. vodio jednu od prvih galerija u Europi specijaliziranih za fotografiju - galeriju Il Diaframma, čiji arhiv čini jezgru muzeja. 
Ana Isabel Cruz Yábar je istraživačica i kustosica u pariškoj podružnici Fondacije Magnum Photos. U svom radu posvećuje se istraživanju, zaštiti, prezentiranju i promociji arhiva fotografa koji su bili dio Magnuma, a u sklopu 11. dana fotografije ATD-a publici će predstaviti svoja profesionalna iskustva, kao i probleme s kojima se susretala  u obradi i zaštiti privatnih fotografskih arhiva.

11. dane fotografije Arhiva Tošo Dabac zaključit ćemo promocijom kataloga izložbe te okruglim stolom koji će okupiti hrvatske stručnjake koji će govoriti o poziciji foto arhiva danas u Hrvatskoj.

Autorica koncepcije 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac: Lana Lovrenčić
Organizacija projekta: Marina Benažić, Ivana Janković, Lana Lovrenčić
Autorice koncepcije izložbe: Marina Benažić, Ivana Janković, Lana Lovrenčić

Program 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac podržali su Gradski ured za kulturu grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum, Grad Varšava u suradnji s Fundacijom Arton.

Izložbu „79 godina atelijera Dabac u Ilici“ podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Deplijan programa možete preuzeti ovdje

VAŽNA OBAVIJEST

PREDAVANJE Marike Kuźmicz SLUČAJ JADWIGE SINGER KAO ANALIZA SLUČAJA ARHIVA ŽENSKE UMJETNICE iz programa 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održat će se 20. studenoga 2019. u 17:00 U PROSTORU DVORANE KIC (Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb), umjesto u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.