20. Queer Zagreb

 

20. Queer Zagreb

25.05.2022 - 26.05.2022 / MSU

Udruga Domino ove godine obilježava 20. godišnjicu Queer Zagreba. Od prvog Queera do danas, Domino je u Hrvatskoj ugostio mnoštvo umjetnika, aktivista i teoretičara koji su otvorili prostor ideji da je drugačija umjetnost, otvoreniji grad i drugačiji stav o različitosti moguć. Rad udruge već je dvadeset godina definiran pružanjem podrške i suradnje s organizacijama, institucijama i inicijativama iz različitih sektora te sa svim LGBTIQ+ inicijativama u Hrvatskoj i većinom u regiji. Obilježavanjem 20. godišnjice, Queer Zagreb pokazuje zbog čega je jedan od najznačajnijih, najinovativnijih i najdugovječnijih festivalskih programa ove vrste u ovom dijelu Europe.

25. 5. 2022., MSU

20:00 LA BÊTE

Koncept i izvedba: Wagner Schwartz (Brazil / Francuska)

Umjetnička savjetnica: Maíra Spanghero

Objekt: Reprodukcija skulpture iz serije Bichos Lygie Clark

Sponzor: International Dance Forum
 

La Bête (The Critter) interaktivna je izvedba, nastala kao hommage seriji skulpura Bichos (The Critters, 1960), brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma. Istražujući tijelo replike skulpture, čiji su pomični dijelovi spojeni šarkama, Schwartz poziva publiku na sudjelovanje te prepušta sebe i vlastito golo tijelo kao drugi objekt manipulacije. Animacija neživog objekta dovodi se u korelaciju s živim tijelom autora koje lišeno akcije i pokreta postaje izraz drugih. Izvođač je potpuno prepušten odlukama, izborima i akcijama publike kao nositelja radnje. „La Bête” omogućuje različite načine intepretacije, koja se događa za vrijeme izvedbe te koja ju iznutra gradi.

Nakon izvedbe u Muzeju moderne umjetnosti u São Paulu 2017. godine, kada je fotografija tijela izvođača u interakciji s djetetom i njegovom majkom podijeljena online, rad je izazvao eskalaciju govora mržnje i homofobnih napada, optužujući umjetnika, te kulturne radnike i umjetnost uopće za destruktivno, demoralizirajuće djelovanje. Događaj koji je transformativno utjecao na društveni i kulturni značaj te ključ čitanja same izvedbe, svoj odgovor ponajprije dobiva u kontinuitetu rada i daljnjim uprizorenjima „La Bête”.

 

Wagner Schwartz (Rio de Janeiro, 1972) je izvedbeni umjetnik, koreograf i pisac. Trenutno živi i radi u Parizu. Središnja umjetnička preokupacija autora propitivanje je granice između tijela i objekta te tradicije i singularnosti. Autor je knjige „Never together but at the same time“ (Editora Nós). Dobitnik je mnogih priznanja za svoj rad, među ostalima nagrade APCA (Association of Art Critics, São Paulo) za najbolji umjetnički projekt „Piranha“ 2012, te Rumos Itaú Cultural Dance programa, 2000, 2003, 2009. i 2014. godine. Kustos je 10-og Sesc Dance bijenalea u Brazilu. Surađivao je kao izvođač s mnogim filmskim i kazališnim redateljima i koreografima na internacionalnoj razini; Rachid Ouramdane, Yves-Noël Genod, Pierre Droulers, Judith Cahen, Masayasu Eguchi, Lorenzo De Angelis.

 

*****

 

26.5.2022., MSU, Dvorana Gorgona 

20:00 „ANDA, DIANA"  

Umjetničko vodstvo: Diana Niepce (Portugal)

Izvedba: Bartosz Ostrowski, Diana Niepce, Joãozinho da Costa

Dramaturška podrška: Rui Catalão

Tehnička direkcija: Saša Fistrić i José Sousa

Zvuk: Gonçalo Alegria

Kostimi: Silvana Ivaldi

Produkcija: Produção d’Fusão

Koprodukcija: TBA - Teatro do Bairro Alto, O Espaço do Tempo

Fotografija – Alípio Padilha
 

„Anda, Diana“ autorska je predstava portugalske plesačice, akrobatkinje, koreografkinje i spisateljice Diane Niepce. Okosnica rada Diane Niepce upravo je osobno i recentno iskustvo izvođačice s tjelesnim invaliditetom. Naime, 2014. prilikom treninga na trapezu i nezgodnog pada Niepce je doživjela tešku ozljedu kralježnice s posljedicama kvadriplegije. Od tog prijelomnog trena kada se tijelo isključilo, ugasilo i odvojilo počinje njena intimna metamorfoza; od normativnog mehaničkog ženskog plesačkog tijela u tijelo koje nepokorivo odbija suradnju te posjeduje vlastiti jezik, način izražavanja i, uopće, bivanja. Predstava „Anda, Diana“ prikazuje proces oporavka i transformacije. Svjedoči iskrenom suočavanju tijela s vlastitom krhkom drugošću spram dominantne fizikalne i tehničke uniformnosti, te iznimnoj snazi volje koja gura u ponovno iznalaženje sebe. Poziva na preosmišljavanje pozicioniranja spram drugih te postojećih društvenih represivnih koncepata i normi. Invaliditet ovdje ne predstavlja žrtvu sistema. Naprotiv, tijelo koje eksplicitno, a opet suptilno izlaže sebe te istražuje vlastito izdržavanje drugosti, ovdje zauzima revolucionarnu poziciju. „Anda, Diana“ postavlja pitanje kakvo je to normativno izvođačko žensko tijelo te prihvatljiva sceničnost i estetika tijela. Koje nas to društveno podržane predrasude, ideje i koncepti o istosti, kategorijama i hijerarhijama tijela ometaju da sagledamo sebe u svojoj različitosti.

 

Diana Niepce, plesna je umjetnica, koreografkinja i spisateljica iz Portugala. Studirala je ples pri Escola Superior de Dança (ESD) i Helsinki Theater academy (Teak) te umjetnost i komunikaciju pri Universidade Nova de Lisboa. Certificirana je Hatha-yoga učiteljica. Autorica je radova „Raw a Nude” (2019), „12 979 Dias” (2019), „Dueto” (2020), „T4” (2020), „Anda, Diana” (2021). Kao plesačica surađuje s plesnom skupinom „Rosas” i autorima: Felix Ruckert, Willi Dorner, António Tagliarini, Daria Deflorian, La fura del baus, May Joseph, Sofia Varino, Miira Sippola, Jérome Bel, Ana Borralho i João Galante, Ana Rita Barata i Pedro Sena Nunes, Mariana Tengner Barros, Rui Catalão, Rafael Alvarez, Adam Benjamin, Diana de Sousa i Justyna Wielgus.

Cijena ulaznice: 50 kuna
Ulaznice: ulaznice.hr/r/ANDA_DIANA i blagajna muzeja

Gostovanje je ostvareno uz potporu Veleposlanstva Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj.