Fabian Anselm Orasch: Future archaeology – povratak s Mjeseca

 

Fabian Anselm Orasch: Future archaeology – povratak s Mjeseca

02.10.2020 - 25.10.2020 / MSU galerija

Izložba berlinskog vizualnog umjetnika Fabiana Anselma Orascha u središnjem fokusu ima umjetnikovo preispitivanje perceptivnih pomaka s kojima se neprestano susreće u okolini koja ga okružuje. Orasch će u Zagrebu pokazati nove kiparske radove, instalacije i objekte.

Izložba se temelji na dvije polazišne točke, umjetnikovom skulpturalnom interesu za bit i prirodu stvari i njihovo prostorno-atmosfersko supostojanje, te na umjetničkoj rezidenciji koju je tijekom srpnja 2019. godine proveo u Zagrebu, a čiji će rezultati pronaći skulpturalni odjek u izložbenom prostoru. Jedan od primjera je bijeli gipsani reljef koji zauzima stražnji dio izložbenog prostora. Orasch gipsom prekriva siluete svakodnevne arhitekture. Gledatelj je suočen s komadom bijelog, hrapavog mjesečevog krajolika koji sažima različite perspektive u formi tableaua. Orasch i u drugim radovima hotimice koristi tehniku ​​raspršivanja gipsa kao sredstva otuđenja. Tako će se tijekom obilaska izložbe akumulirati narativ o perceptivnim pomacima.

Fabian Anselm Orasch stvara radove koji se temelje na istraživanju lokalnog konteksta. Oni funkcioniraju samostalno ali i u odnosu na druge elemente postava. Izložbeni artefakti dolaze iz poznatog svijeta, ali tvore začudne, nove i nama strane cjeline koje ne možemo lako identificirati. Pri tome koristi estetske i funkcionalne aspekte koji su mu poznati iz arhitekture, urbanog planiranja, znanosti, prirode te konteksta mjesta u kojem izložba nastaje. To potiče promatrača da uspostavlja osobne imaginativno-asocijativne svjetove.

Fabian Anselm Orasch je tragač bez zadanog cilja, njegov unutarnji kompas je nepredvidiv. Luta urbanim prostorima, pristupa im kroz fotografiju, uvijek fasciniran materijalnošću svojstvenom funkciji stvari. Svaki materijal, svaka površina, svaki oblik za njega ima život, svoj vlastiti život. Orasch dekontekstualizira materijale, smješta ih u nove odnose. Kao na pozornici, stvarima doslovno udahnjuje značaj i od njih stvara drugačija stanja i ne-stanja –  kazalište materijala.

Središnja zadaća izloženih radova je podsjetiti nas na upornost kojom objekti zadržavaju osobine svoje materijalne prirode, kao i na neposredni fizički i psihološki prostor koji slijedom toga prisvajaju. Upravo tu postaje očigledan naziv izložbe. Otvorenost budućnosti ne ostavlja sadašnjost netaknutom. „Događa se pomak, upravo toliko da i dalje mislimo da prepoznajemo ono što nas okružuje. Nešto je čudnovato u poznatom, a s vremenom strano postaje poznato“ objašnjava Orasch.

Fabian Anselm Orasch njemački je umjetnik srednje generacije (1981., Berlin). Nakon studija filozofije i povijesti umjetnosti na FU-Berlin (2003.-2008.), studira kiparstvo na Državnoj akademiji likovnih umjetnosti Karlsruhe gdje magistrira umjetnost kod prof. Haralda Klingelhöllera. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrada i stipendija (2014. državna stipendija Baden Württemberga za boravak u Varšavi). Živi i radi u Berlinu. www.orasch.net

Razgovor s umjetnikom i katalog izložbe
Izložba će biti popraćena katalogom koji će uključivati predgovor kustosice Nataše Ivančević i tekstove povjesničara umjetnosti Lotte Bhatti i Thomasa Schleretha.
Predstavljanje kataloga i razgovor s umjetnikom biti će 23.10.2020. u 18 sati.
Razgovor će voditi kustosica izložbe Nataša Ivančević, muzejska savjetnica MSU. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

 

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada 2020.

Kustosica izložba Nataša Ivančević, muzejska savjetnica