Izložba LA LUCE DEL NERO u sklopu projekta BEAM UP

 

Izložba LA LUCE DEL NERO u sklopu projekta BEAM UP

15.04.2022 - 28.08.2022 / Collezione Burri Ex Seccatoi del Tabacco

Nakon sedam godina rekonstrukcije, Fundacija Burri otvara vrata nekadašnje sušionice duhana (tal. Ex Seccatoi del Tabacco) izložbom La Luce del Nero (hrv. svjetlost crne). Umjetnički radovi na izložbi prilagođeni su osobama s oštećenjima vida u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP u kojem sudjeluje i MSU Zagreb.

 

 

Projekt BEAM UP (Blind Engagement In Accessible MUseum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte) istražuje kako predstaviti muzejski sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, ali ga i osmisliti i stvarati zajedno s njima. Nakon dvogodišnjeg rada sa suradnicima i stručnjacima, prve rezultate ovog projekta predstavljaju partneri iz Italije.

La Luce del Nero izložba je Fundacije Burri otvorena 15. travnja 2022. u talijanskom gradiću Città di Castello u Ex Seccatoi del Tabacco. Bruno Corà, kustos izložbe i direktor Fundacije Burri, obrazlaže kako crna „između srednjeg vijeka i 17. stoljeća nije više bila smatrana bojom. Umjetnici su povratili njezine kromatske vrijednosti…”. Jedan od njih je i Alberto Burri, koji je, među umjetnicima druge polovice 20. stoljeća  možda i najviše koristio crnu boju, čemu u prilog govori i zgrada gdje se ova inkluzivna izložba održava, a koju je posve obojao u crnu. Na izložbi su također predstavljeni drugi „umjetnici crne boje” kao što su Lucio Fontana, Hans Hartung, Jannis Kounellis, Louise Nevelson, Robert Morris, Antoni Tàpies i drugi. Osmišljena je kako bi publici s oštećenjima vida, ali i videćima pružila neposredno i visoko stimulirajuće osjetilno iskustvo. Izložba je u Città di Castellu otvorena do 28. kolovoza 2022.

Projekt se financira iz EU programa Kreativna Europa, a provodi se od 1.10.2020. do 31.3.2023. U projekt su uključeni Atlante Servizi Culturali, Italija, kao voditelj projekta te Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska, Institut za slijepe u Milanu, Italija, i The Glucksman, University College Cork, Irska, kao projektni partneri. Nakon izložbe u Città di Castello irski partneri predstavit će vlastiti sadržaj prilagođen osobama s oštećenjima vida u srpnju, a MSU na jesen.