Braco Dimitrijević: „Moj prijatelj Joseph Beuys“ - predavanje uz izložbu „Joseph Beuys: Tko ne želi misliti, leti van!“ / Omaggio a Joseph Beuys – Beuys u djelima hrvatskih suvremenih umjetnika

 

Braco Dimitrijević: „Moj prijatelj Joseph Beuys“ - predavanje uz izložbu „Joseph Beuys: Tko ne želi misliti, leti van!“ / Omaggio a Joseph Beuys – Beuys u djelima hrvatskih suvremenih umjetnika

15.12.2021 - 15.12.2021 / MSU, 1. kat

Prijateljstvo dvojice umjetnika obilježeno je sretnim slučajem. 

Otvorenje izložbe Brace Dimitrijevića u galeriji glavnog promotora suvremene umjetnosti u Napulju, Lucija Amelija, održalo se 1971. U isto vrijeme i na istom mjestu održana je i prva samostalna izložba Josepha Beuysa u Italiji. Na poleđini pozivnice za Beuysovu izložbu greškom je otisnuto ime 23 godine mlađeg umjetnika i obrnuto. Greška je ispravljena, ali ta je epizoda simbolički označila početak jednog dugog prijateljstva koje je trajalo do kraja Beuysova života. U jednom od djela iz glasovitog ciklusa „Triptychos Post Historicus“ iz 1980-ih, Dimitrijević će posegnuti za pustenim šeširom Josepha Beuysa, a on će pak na tu gestu odgovoriti pretvarajući Dimitrijevićevu omiljenu kožnu jaknu u umjetnički rad.

U predavanju posvećenom legendarnom njemačkom umjetniku, Braco Dimitrijević evocirat će uspomene na vrijeme koje su proveli zajedno, ali i iz prve ruke svjedočiti o metodi Beuysova stvaranja.

Predavanje će se održati u prostoru izložbe „Omaggio a Joseph Beuys – Beuys u djelima hrvatskih suvremenih umjetnika“, u sklopu koje je predstavljeno djelo Brace Dimitrijevića iz ciklusa „Prolaznik kojeg sam slučajno sreo“. Ciklus prvi put izveden u Zagrebu kao urbana intervencija, nekadašnjem studentu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti širom je otvorio vrata u svijet i već od početka 1970-ih svrstao ga među najznačajnije predstavnike konceptualne umjetnosti na međunarodnoj sceni. Izlagao je u najznačajnijim svjetskim muzejima među kojima su: Tate, London; MoMA, New York; Guggenheim Museum, New York; Musee National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Pariz; Ludwig Museum, Köln; Museum Moderner Kunst, Beč; Van Abbemuseum, Eindhoven, itd. Njegova velika retrospektivna izložba održala se u Zagrebu 2017. u Muzeju suvremene umjetnosti. Braco Dimitrijević danas živi i radi između Zagreba, Pariza i Londona.

*Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja osoba obavezna je najava dolaska na e-mail: recepcija@msu.hr

 

*Muzej suvremene umjetnosti - informacija o epidemiološkim mjerama*

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet Muzeju suvremene umjetnosti potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Drugi odgovarajući dokaz ostvaruje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju bolesti Covid-19, koje uključuje i preboljenje u statusu tzv. „vjerojatnog slučaja“, te preboljenje uz cijepljenje jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja, ali da nije prošlo više od 12 mjeseci od preboljenja.

Ova odluka ne primjenjuje se:

* na osobe mlađe od 16 godina
* na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe
* na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv Covid-19, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Cjelokupan tekst Odluke Stožera Civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine potražite na linku:

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20-%20obvezno%20testiranje.pdf

Iz sigurnosnih razloga, tijekom posjete Muzeju suvremene umjetnosti, ljubazno Vas molimo da se pridržavate sljedećih mjera:

* nošenje zaštitne maske
* dezinfekcija ruku na ulazu u zgradu
* održavanje fizičke distance
* izbjegavanje dodirivanja predmeta
* upis u evidenciju na ulazu u zgradu (ime, kontakt telefon i/ili email)

Molimo vas da vodite računa da je broj posjetitelja pojedinim programima ograničen epidemiološkim mjerama. MSU vam omogućuje da se unaprijed prijavite na programe koje želite posjetiti. Nije moguće sudjelovati u programu ako je maksimalna kvota sudionika već popunjena.

Ako imate simptome respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, i sl.) molimo vas da ostanete kod kuće i posjetite MSU nakon što simptomi prođu