Sposoban za idealizam (2023)

 

Sposoban za idealizam (2023)

31.08.2023 - 05.11.2023 / MSU, 2. kat

Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra / Društveni centar solidarnosti „Suncokret”

„Odlučili smo izvesti performativnu interpretaciju rada Vlade Marteka iz 1981. godine, Sposoban za idealizam. Martekova praksa vizualizacije poezije pretvorila se u polazište za postavljanje pitanja o podjeli dobiti, moći i zadovoljstava u institucionalnom prostoru. Društvene strukture u umjetničkoj ustanovi mogu se ispitati kritičnim metodama, ali mogu li se konzumirati zajedno? 

Naš kolektiv, Društveni centar solidarnosti „Suncokret” („Sunflower” Solidarity Community Center – SCC) osnovan je kao hitna reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu. Koristimo institucionalnu umjetničku platformu Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi kako bismo inicirali različite oblike praksi koji podržavaju one koji su se našli u najkrhkijem položaju nakon 24. veljače 2022., te kako bismo intenzivirali raspravu o ruskom imperijalizmu. Uz administrativnu i organizacijsku podršku Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi, „Suncokret” aktivno nastoji odgovoriti na pitanja o ulozi umjetničkih institucija u doba rata i krize.

„Suncokret” podržava zajednicu koja se okupila oko inicijative i surađuje s ukrajinskim umjetnicima, aktivistima i kulturnim djelatnicima. SCC vodi vlastiti javni program o ratu, povijesti, kulturi i umjetnosti, te ruskom imperijalizmu ili pitanju dekolonizacije u istočnoj Europi. Organizira predavanja, radionice, edukativne i izvedbene aktivnosti, događanja filmskog kluba, večeri poezije, koncerte te sastanke s umjetnicima i aktivistima. Također pruža siguran prostor za zajedništvo. Inicijativa djeluje u uredskom prostoru Muzeja u Ulici Pańska u Varšavi i podržana je resursima i infrastrukturom same institucije. Riječima Kube Depczyńskog, „Suncokret” s jedne strane možemo promatrati kao dio povijesti ‘solidarnih’ muzejskih praksi (kao što je transformacija muzeja u gradu Malmu (Malmo Art Museum) godine 1945. u dom za zatvorenice oslobođene iz koncentracijskih logora, ili stvaranje repozitorija hrane u američkim muzejima tijekom pandemije bolesti COVID-19); no, s druge strane to je, posebice u prvoj fazi, prije svega bila hitna akcija, a ne ‘umjetnički projekt’.

SCC je stvorio cijelu mrežu kolektiva i organizacija koji surađuju: zahvaljujući Zakladi ‘Lutajućih žena’ – Fundacja Kobiet Wędrownych – i zalaganju volontera, u Suncokretu su se dijelili sendviči i topli obroci; osobe u okviru Zaklade Bądź prikupljale su lijekove i medicinsku opremu koja je kasnije poslana ukrajinskim bolnicama; studenti Akademije za specijalnu pedagogiju držali su nastavu za djecu izbjeglice, a grupa „Fotografije za dokumente” te BIPOK odvjetnici za potporu izbjeglicama pružali su svoje fotografske i pravne usluge.

Suncokret nije samo simbol globalnog pokreta protiv nuklearnog oružja, već i nacionalni cvijet Ukrajine, najvećeg izvoznika suncokretovog ulja na svijetu. Cvijet suncokreta je postalo simbolom ukrajinskoga otpora i nade kada je na web-u kružio viralni video koji prikazuje ženu koja ruskim vojnicima predaje šačicu sjemenki suncokreta predviđajući: „Umrijet ćete na mojoj zemlji. Stavite sjemenke u džepove, barem dozvolite suncokretu da raste nakon vas.” Društvenim centrom solidarnosti „Suncokret” upravljaju Maria Berburia, Sebastian Cichocki, Kuba Depczyński, Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra, Natalia Sielewicz, Bogna Stefańska te njihovi prijatelji i saveznici.“

 

Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra

**

Kustosica: Ana Škegro

Likovni postav: Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra, Ana Škegro

Prijevod: Janja Čulig

Dizajn: Sanja Kuzmanović

Produkcija: MSU Zagreb

Tehnički postav: Mirjana Grab, Višnja Igrc, Aleksandar Milošević, Renato Mihaljenović, Sanela Tepić, Filip Zima