Kultura otpora fašizmu u Europi

 

Kultura otpora fašizmu u Europi

20.03.2021 - 20.03.2021 /

European Culture of Resistance against Fascisms

Haus der Kulturen der Welt, Berlin

20.3.2021, online

Registracija: do 18. ožujka, 2021 (https://culture-of-resistance.eu/CONFERENCE)

Na engleskom jeziku

Otvorena participacija

 

https://culture-of-resistance.eu/

Europa koju danas naseljavamo razvila se kao projekt otpora fašizmu. No jesu li fašistički postupci i način razmišljanja samo dio prošlosti? Ovaj jednodnevni skup i radionice istražuju otpor protiv fašizma kao performativni, umjetnički, kulturni, digitalni i obrazovni instrument ostvarenja (europske) zajednice. Priznati umjetnici, kustosi, znanstvenici i obrazovni stručnjaci otvoreno će razgovarati o umjetničkim i zajedničkim mogućnostima borbe protiv fašističkih ideja s mladima i sudionicima kulturnih institucija iz Europe, Izraela i SAD-a. Radionice okupljaju dobre umjetničke, kustoske i obrazovne prakse drugačijih perspektiva na različite teme, od kulture sjećanja preko umjetnosti do aktivizma. 

Nakon kratke dobrodošlice i uvoda, sudionici će se podijeliti u jednu od četiri tematske radionice: Umjetnosti otpora, Zajednice otpora, Digitalni otpor, Obrazovanje o otporu. (Molimo da se prethodno prijavite na jednu od radionica putem donjih poveznica.) Prije pauze za ručak, mladi iz Austrije, Hrvatske, Njemačke i Italije govorit će o svom umjetničkom i istraživačkom procesu u pilot projektu ART WORKS! Kultura otpora i oslobođenja u Europi. Završavajući dan, Jonathan Horowitz održat će predavanje o svom umjetničkom i kustoskom radu, nakon čega će uslijediti Pitanja i odgovori s Wolfgangom Tillmansom. 

Brojni programi i suradnici koje projekt uključuje su: radionice s Barbarom Staudinger i Sebastianom Cichockim (Umjetnost otpora); Galiom Bar-Or i Milicom Tomić (Zajednice otpora); Potpuno odbijanje: pokret za digitalno razoružanje i Keinen Pixel den Faschisten (Digitalni otpor); Jean-Philippe Restoueix, Roman Fröhlich, Katja Pratschke i trening aktivnih promatrača (Obrazovanje o otporu). U suradnji sa Sveučilištem primijenjene umjetnosti Beč, Navigating Dizziness Together FWF Peek AR-598, Zakladom Between Bridges, HASENHERZ Beč i Zakladom wannseeforum, Berlin.

Više o programu na: https://culture-of-resistance.eu/ 

https://culture-of-resistance.eu/CONFERENCE