Paulina Jazvić: Sweet dreams

 

Paulina Jazvić: Sweet dreams

17.04.2018 - 13.05.2018 / MSU Galerija

Izložba Pauline Jazvić Sweet Dreams, kao što i sam naslov sugerira, govori o slatkim snovima, nadanjima i očekivanjima. Očekivanja su dio života svakog pojedinca i u sebi uključuju svjesni čin duše prema poželjnom i spoznatom dobru. 

Očekivanje nije samo antropološka nego i psihološka činjenica. Očekivanje i nadanje nečeg dobrog (slatki snovi) praćen je osjećajem radosti i zadovoljstva, to je trenutak koji nas čini sretnima, ono je emotivno stanje ljudske duše. Naša očekivanja i nadanja odvijaju se u dvije vremenske odrednice: sadašnjosti i budućnosti: ono što očekujemo pripada sadašnjosti, dok realizaciju svojih očekivanja projiciramo u budućnost. Međutim, konačnost i ostvarenje ne možemo predvidjeti, možemo samo sanjati.

Skloni pretjerivanjima, lako griješimo u očekivanjima, nadanjima i snovima. Lako se predajemo raznim maštarijama i sanjarenjima te u svojoj mašti stvaramo fikcije i konstruirane svjetove kojima se s užitkom prepuštamo. U takvim se snovima lako stvaraju nerealna očekivanja koja se pod pritiskom svakodnevne rutine tope i nestaju, ostavljajući samo projekciju želje i nade u stanje ništavila i nestajanja.

U svojim novim radovima Paulina problematizira očekivanja, nadanja i snove pojedinca u kontekstu emotivnih odnosa. Radovi promišljaju društveno prihvatljive forme te upozoravaju na određene pojave i situacije koje umjetnica primjećuje i bilježi te nose diskretno provedenu notu autobiografskog. Koristeći se različitim simboličkim predmetima, odnosno predmetima današnjeg potrošačkog društva koje nalazimo skoro svuda oko nas, umjetnica ukazuje na nadu i snove pojedinca te na utjecaj vremena i društva u kontekstu njihova razbijanja i nestajanja. Iz svojeg osobnog, ženskog rakursa, Paulina sagledava odnose i njihove dimenzije zadržavajući svoj prepoznatljivi ironični umjetnički izraz.Na izložbi je predstavljeno pet radova simboličkih naslova Sweet Dreams, Together forever, Piece of Cake, Pošarat ću te kemijskom i Muž mi je na moru. Za pojedine naslove umjetnica je koristila engleske nazive s namjerom naglaska na njihovu simboliku i često korištenje u kolokvijalnom govoru.

Paulina Jazvić rođena je u Zagrebu 21. veljače 1973., gdje je diplomirala dizajn odjeće i tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 1995. godine. Na Likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 2001. godine na odjelu grafike u klasi prof. Miroslava Šuteja. Zaposlena je kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu na studiju dizajna odjeće i tekstila, na kolegiju Kreiranje odjeće.

 

Kustosica izložbe: Martina Munivrana