Mogućnosti za '23 – Željko Beljan: Projekt Arkade

 

Mogućnosti za '23 – Željko Beljan: Projekt Arkade

04.07.2023 - 06.09.2023 / MSU, Black Box

Projekt Mogućnosti za '23 – Željko Beljan: Projekt Arkade

U trećoj godini održavanja projekta Mogućnosti predstavljamo Projekt Arkade Željka Beljana. Projekt je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, kako bi se ojačala razmjena znanja i nastanak novih odnosa između kustosa, umjetnika i publike te mladim umjetnicima olakšao ostanak u profesionalnom polju. Članovi su ovogodišnje radne grupe Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a i autorica koncepta Leila Topić.

U svojoj se umjetničkoj praksi posljednjih nekoliko godina Željko Beljan fokusira gotovo isključivo na ručni rad i njegovu poziciju u suvremenim umjetničkim praksama, istražujući tehnike rukotvorina (engl. craft) kao umjetnički medij. Tradicionalne tehnike ručnog rada u njegovoj su obitelji ukorijenjene generacijama te su od ranih dana prisutne u njegovu životu, ali tek je kroz istraživanje suvremenog crafta shvatio njegovu snagu i zanimljivu poziciju na razmeđi između svakodnevnih funkcionalnih predmeta i umjetničkih predmeta. Projekt Arkade nastao je kao posljedica interesa za širi spektar materijala u kontekstu prakse posvećene ručnom radu – uz rad s tekstilom, pri kreiranju stolnih igara ručno obrađuje drvo, pri čemu istražuje odnos između ručnog rada i amaterskog, hobističkog bavljenja sportom (i igre općenito), stavljajući pritom naglasak na participativnost i uključenost publike u realizaciju radova.

Kao umjetnik fokusiran je na proces, a radovi mu nisu unaprijed u potpunosti planirani. Osim tehnike, sve je improvizirano, a improvizacija mu omogućuje da kroz proces nastanka rada istražuje razna područja koja ga trenutačno zanimaju, tako da se nova saznanja iz tih istraživanja isprepliću u samom radu. To uvijek rezultira svježim pogledom na rad, kako za umjetnika tako i za gledatelja.

Igra je jedinstven fenomen u području ljudskih aktivnosti u kojoj je čovjek najbliži svojoj prirodi. Homo sapiens je homo faber, ali povremeno i homo ludens (čovjek koji se igra, zaigran čovjek). Homo ludens naslov je kapitalnog djela nizozemskog povjesničara umjetnosti Johana Huizinge. Prema njemu, cjelokupna ljudska kultura i sve vrste umjetnosti izrasle su iz igre i kao igra. Karakterizira je slobodno djelovanje i prihvaćanje pravila. Kolektivne igre potiču društvene veze i interakcije među ljudima, kao i sadržajno provođenje slobodnog vremena, što je dio poslanja suvremenih muzeja.

Željko Beljan (1984., Vukovar) diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. Zanimaju ga craft, narodna umjetnost, autsajderska umjetnost, tradicionalne tehnike ručnog rada i položaj i percepcija ručnog rada u suvremenoj umjetnosti. Finalist je nagrade Radoslav Putar za 2023. godinu i alumnus WHW akademije u generaciji 2022. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autorica kustoske koncepcije: Leila Topić

Radna grupa Mogućnosti za '23: Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić, Leila Topić

Kustosice izložbe: Nataša Ivančević, Leila Topić

Izložba traje od 4. srpnja do 30. kolovoza 2023.

 

Fotografije: Lucija Bogunović, Sanja Bistričić Srića