O MUZEJU

 

O MUZEJU

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb je živo mjesto stvaranja, izlaganja, interpretiranja i čuvanja suvremene umjetnosti u svim njezinim pojavnostima. Cilj mu je poticati i njegovati razumijevanje suvremene umjetnosti stručnim, inovativnim i edukativnim korištenjem izložaba i zbirki, omogućujući najrazličitijim grupama posjetitelja učenje, kreativnost i jedinstven doživljaj. Kao multiprogramska ustanova posreduje baštinu i suvremenu scenu, od vizualnih preko izvedbenih do filmske umjetnosti, te je tako čini aktivnim i kritičkim dijelom zajednice.

Muzej suvremene umjetnosti, ponajprije, nastoji biti javni i autonomni prostor u kojemu se svakodnevno testiraju i propituju kategorije društvene angažiranosti, odgovornosti i jednakih mogućnosti za sve. Neposrednom komunikacijom s umjetnicima i publikom, uvažavanjem njihova iskustva dovedimo u pitanje dostignuto da bismo se mogli mijenjati i osnaživati.

Muzej suvremene umjetnosti u svojim zbirkama ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Djela su sakupljana više od pola stoljeća – od osnutka Muzeja 1954. godine – i pokrivaju razdoblje od sredine dvadesetog stoljeća do naših dana, a rađena su u različitim medijima – slikarstvo, kiparstvo, crtež, grafika, fotografija, video, film, instalacije, internet art ...

Muzej djeluje od 2009. godine u novoj zgradi koja omogućava odvijanje različitih multimedijskih događanja. Svoje zbirke i radove suvremenih umjetnika Muzej trenutno prezentira u prostorima za povremene izložbe - izložbe najznačajnijih autora i pojava na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj sceni. Naša posebnost je i 90 metara dugačak LED ekran na kojem projiciramo umjetničke video radove i komuniciramo s prolaznicima, a ne samo muzejskom publikom.

Nakon više od deset godina na novoj lokaciji, MSU je postao jedan od simbola Novog Zagreba, živo i prepoznatljivo mjesto stvaranja i interakcije, okupljanja i druženja svih generacija u kojem se svakodnevno odvijaju različiti programi, od kazališnih i plesnih performansa, filmskih projekcija, susreta s umjetnicima, kritičarima i kustosima preko dječjih rođendaonica, stručnih vodstava, koncerata do edukativnih i kreativnih radionica za djecu, roditelje, srednjoškolce, studente, osobe s invaliditetom, umirovljenike...