Novosti

 

PANEL VIDLJIVE: IZAZOVI I PERSPEKTIVE ŽENA U UMJETNOSTI I KULTURI

19.09.2023.

 

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je panel rasprava u organizaciji MSU-a i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pod nazivom „Vidljive: izazovi i perspektive žena u umjetnosti i kulturi“. Panel, posvećen pitanju ravnopravne rodne zastupljenosti umjetnica i kulturnih djelatnica, održan je povodom aktualne izložbe  „Vidljive“, koju u zagrebačkom MSU možete pogledati do 1. listopada 2023. godine, nakon čega se seli u Rijeku i druge hrvatske gradove.

 

  PROČITAJ VIŠE

Ostavka ravnateljice MSU Zdenke Badovinac

13.09.2023.

 

Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti zbog osobnih, obiteljskih razloga, radi kojih više nije u mogućnosti obavljati dužnosti ravnateljice muzeja.

Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki.

  PROČITAJ VIŠE

MSU sudjeluje u projektu TijeloRIJEČI: Trnsko u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici

31.08.2023.

 

U sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti partnerski je podržao projekt TijeloRIJEČI performerice Josipe Bubaš (UO Istovremeno) i književnice Neve Lukić koji provode već niz godina, a ovog puta u obližnjem kvartu MSU-a - Trnskom. Sudionike i posjetitelje očekuje dubinsko istraživanje ovog zagrebačkog kvarta kroz interaktivan i kreativno-izvedbeni rad, vodstva po izložbama i predavanja.

  PROČITAJ VIŠE

Hommage à Ruth Betlheim

10.08.2023.

 

U utorak, 8. kolovoza 2023., napustila nas je Ruth Betlheim u osamdeset i sedmoj godini, psihoanalitičarka, ali usto osoba širokih interesa i otvorenosti. Psihoanaliza bila je njezin životni poziv, a Bauhaus strast koja ju je povezala i s nama u izložbenom projektu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ na kojem je surađivala. Projekt je nadahnuo Ruth Betlheim da 2016. godine pokloni Muzeju suvremene umjetnosti iznimno vrijednu zbirku radova studenata i profesora Bauhausa. Zbirka Marie-Luise Betlheim mapa je sjećanja njezine majke Marie-Luise Betlheim na vrijeme odrastanja u Weimaru obilježeno druženjima sa studentima i profesorima Bauhausa.

  PROČITAJ VIŠE

IZJAVA POVODOM NASILNIČKOG OŠTEĆENJA SPOMENIKA "TRUDNA MEMORIJA" SANJE IVEKOVIĆ

23.06.2023.

 

Sanja Iveković umjetnica je koja svojim djelima zalaže za očuvanje sjećanja na antifašističku narodnooslobodilačku borbu i ulogu borkinja u njoj. 

Tome je posvećen i spomenik Trudna Memorija na kojem su ispisana imena 91 narodne heroine, nositeljice Ordena narodnog heroja NOB-a, koje su se borile za bolju budućnost svih nas, budućnost koja počiva na oslobođenju od nacističkog okupatora i svih onih koji su s njim surađivali. 

Riječi koje su te noći, na Dan antifašističke borbe, ispisane preko njihovih imena svjedoče da ovaj duh još nije nestao s naših prostora i da su spomenici poput Trudne Memorije i danas potrebni i važni više nego ikad prije. 

Osuđujemo svaki vandalski čin, a posebno čin koji se odnosi na takvo brisanje i oskvrnuće sjećanja na kojem počiva europska civilizacija i njezine demokratske vrijednosti.

  PROČITAJ VIŠE

Art+Feminism - retrospektiva 'works of heart (1970-2023)'

15.06.2023.

 

U sklopu retrospektive Sanje Iveković "Works of Heart (1970. - 2023.)" u Muzeju suvremene umjetnosti  15. lipnja 2023. godine održan je susret iz programa Wikimedia javnih aktivnosti  vezanih uz teme A+F (Art+Feminism) u/s umjetničkim institucijama/organizacijama/grupama u Hrvatskoj s fokusom na umjetnost i kulturu kao sastavni dio feminističkog, queer, dekolonijalnog i svakog drugog progresivnog Wikimedijinog rada. Susret održan je na dan otvorenja retrospektive.

Facilitator je bio wikimedijalac u rezidenciji i A+F suradnik Željko Blaće. Sudionice/i lokalne studenti/ce, amateri/ke, radnice/i te članice i članovi dviju lokalnih Wikimedijskih inicijativa HrW i GLAM, uz podršku regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje.

  PROČITAJ VIŠE

MSU otvoren mladima

14.06.2023.

 

U protekla dva mjeseca u Zbirci Richter i Muzeju suvremene umjetnosti provodili smo novi edukativni projekt „MSU otvoren mladima“, namijenjen studentima povijesti umjetnosti i srodnih fakulteta te mladima zainteresiranima za područje umjetnosti i kulturne baštine. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, razgovore sa stručnjacima i praktičan rad, polaznicima smo nastojali približiti određene specifičnosti muzejskog rada, koje često ostaju skrivene i nepoznate široj publici – od tema obrade i zaštite arhivske i muzejske građe te kritičkog angažmana i teorijskih tekstova, zatim umjetničkih arhiva i izložbenih praksi do rada s publikom, pri čemu smo se upoznali i s načinima i metodama rada s osobama s oštećenjima vida. Ovakvim oblikom neformalne edukacije u Zbirci Richter, nastavila se sama arhitektova ideja o životu toga prostora – mjestu susreta, koje potiče rasprave o umjetnosti i raznim oblicima djelovanja u kulturi.

  PROČITAJ VIŠE

In Memoriam: Boris Bućan (1947. – 2023.)

24.05.2023.

 

„Dozvoljavam da se moja djela reinterpretiraju
u drugom vremenu ako njihov naboj oslabi.“
Boris Bućan, 1976.

 

Duboko nas je potresla vijest o odlasku jednog od najvažnijih umjetnika Borisa Bućana. Ostavio je iznimno važan trag ne samo u lokalnoj nego i međunarodnoj sceni. Svijet umjetnosti je izgubio istinskog velikana.

  PROČITAJ VIŠE

Priznanja Slovenskog muzejskog društva za Međunarodni dan muzeja - VALVASOROVA NAGRADA ZA IZLOŽBU „UP CLOSE / OD BLIZU / IZBLIZA"

19.05.2023.

 

Slovensko muzejsko društvo dodijelilo je na Svjetski dan muzeja tradicionalne Valvasorjeve nagrade i priznanja, kojima široj slovenskoj javnosti predstavljaju najbolje projekte u prošloj godini.
Povjerenstvo je ocijenilo da je izložba Up Close/Od blizu/Izbliza toliko važno i kvalitetno ostvarenje u slovenskoj muzeologiji da zaslužuje Valvasorovu nagradu za jedinstvena postignuća.
Izložba je rezultat suradnje MSU Zagreb s ALUO i MG u Ljubljani na višegodišnjem projektu koji se temelji na zajedničkom radu hrvatskih i slovenskih muzeja i sveučilišta.
Autorice izložbe su Tamara Trček Pečak (ALUO, Ljubljana), Nada Madžarac (MG+MSUM, Ljubljana) i Mirta Pavić (MSU, Zagreb), a izložba je održana u Modernoj galeriji u Ljubljani od 22. prosinca 2022. do 16. travnja 2023.
Čestitamo!
  PROČITAJ VIŠE

Art+Feminism - izložba 'vidljive'

18.05.2023.

 

U sklopu izložbe "Vidljive" u Muzeju suvremene umjetnosti  18. svibnja 2023. godine održan je susret iz programa Wikimedia javnih aktivnosti  vezanih uz teme A+F (Art+Feminism) u/s umjetničkim institucijama/organizacijama/grupama u Hrvatskoj s fokusom na umjetnost i kulturu kao sastavni dio feminističkog, queer, dekolonijalnog i svakog drugog progresivnog Wikimedijinog rada. Susret održan je na dan otvorenja izložbe.

Facilitator je bio wikimedijalac u rezidenciji i A+F suradnik Željko Blaće. Sudionice/i lokalne studenti/ce, amateri/ke, radnice/i te članice i članovi dviju lokalnih Wikimedijskih inicijativa HrW i GLAM, uz podršku regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje.

  PROČITAJ VIŠE