Odjel za edukativnu djelatnost

 

Odjel za edukativnu djelatnost

Odjel za edukativnu djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti osmišljava i provodi raznovrsne programe, među kojima su kreativne radionice, umjetničko edukativni programi i tečajevi, susreti s umjetnicima, stručna vodstva, predavanja, okrugli stolovi, simpoziji, interdisciplinarni projekti, projekti financirani sredstvima europskih fondova... Programi su objedinjeni pod nazivom msu edukacija, a namijenjeni su svima – od djece i mladih do osoba treće životne dobi, s osnovnom svrhom približavanja suvremene umjetnosti i kulture širokoj publici. Želimo učiniti Muzej ugodnim mjestom boravka te stvoriti kreativno i poticajno okruženje za posjet svakog pojedinca! Veliku većina programa izvode naši kustosi i muzejski pedagozi, ali surađujemo i s brojnim vanjskim stručnjacima i edukatorima kako bismo omogućili što raznovrsnije programe i što bogatije iskustvo našim posjetiteljima.

U nastavku pročitajte više o redovitim i posebnim programima Edukativnog odjela MSU-a te kako se u njih uključiti...

STRUČNA VODSTVA

Kustosi MSU-a i posebno obučeni vodiči provest će vas kroz izložbe u MSU. Sukladno vašim interesima i željama možete birati između nekoliko vrsta vodstava koje smo pripremili za vas, kako bi svaki vaš posjet bio maksimalno prilagođen vašim potrebama. Za najavu i rezervaciju željenog vodstva potrebno je kontaktirati nas barem tri dana ranije putem e-maila: edukacija@msu.hr.

 

MSU POČETNICA
Vodstvo za vrtićke grupe u trajanju od 30 min. Interaktivno vodstvo uključuje selektivan obilazak i osjetilno iskustvo izložbi MSU-a prilagođeno djeci vrtićke dobi.
Maksimalan broj sudionika: 30 djece u pratnji minimalno jedne odrasle osobe.
Cijena: 100,00 kn

 

MSU AKCENTI
Vodstvo po povremenim izložbama u trajanju od 45 min. 
Maksimalan broj sudionika: 30 posjetitelja.
Cijena: 110,00 kn

 

MSU EKSKLUZIVNO VODSTVO
Unaprijed planirano ekskluzivno tematsko vodstvo za do 15 posjetitelja koje uključuje vodstvo i MSU suvenir. Temu i trajanje vodstva dogovaramo prema željama i u dogovoru s naručiteljem. Uz navedeno, moguć je dogovor oko sljedećih stavki: ponuda pjenušca / kave / kolača prije ili poslije razgledavanja, ponuda bruncha.
Cijena: 500,00 kn

 

BESPLATNA VODSTVA
REDOVNA STRUČNA VODSTVA:  Besplatno vodstvo povremenim izložbama održava se od utorka do nedjelje u 15 sati i subotom u 16 sati za grupe od minimalno 5 posjetitelja. Izložbe u MSU galeriji nisu uključene u ovu ponudu.

VODSTVO 60+: Besplatno stručno vodstvo po povremenim izložbama za posjetitelje 60+ i umirovljenike moguće je prema prethodnom dogovoru i najavi putem e-maila: edukacija@msu.hr, s naznakom „Vodstvo 60+“.

 

REDOVITI PROGRAMI

KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU

Subotama od 11.30 do 13 sati organiziramo kreativne i edukativne radionice za djecu u dobi od 6 do 14 godina. Radionice su vezane uz određena umjetnička djela iz Muzejskog fundusa, ili pak uz radove na trenutnim izložbama, te pružaju zabavno i edukativno iskustvo našim najmlađim posjetiteljima.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno. No, zbog ograničenog broja sudionika, potrebno se minimalno dan ranije prijaviti za sudjelovanje na e-mail adresu: edukacija@msu.hr.

 

OBITELJSKE EDUKATIVNE RADIONICE – MALI i VELIKI!

Svake prve subote u mjesecu u MSU se održava obiteljska edukativna radionica koja uključuje djecu u dobi od 5 do 13 godina u pratnji odrasle osobe. Tijekom edukativnog programa i radionice upoznajemo se s umjetničkim djelima i okušavamo u izradi vlastitih radova. Svrha edukativnog programa je razvoj kreativnosti, timskog rada i stjecanja novih znanja kod predškolske i školske djece, ali i zajednička igra malih i velikih. Cijena programa je 10 kn po osobi, a materijal i pribor su osigurani. Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za radionicu su obavezne putem e-maila na: edukacija@msu.hr.

 

MSU AVANTURA

msu avantura je umjetničko-edukativni program u trajanju tri školska sata namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Cilj projekta jest približavanje umjetnosti i kulture mladima kroz susrete s originalima umjetničkih djela. Provođenje edukativnih radionica u trajanju 135 minuta podijeljeno je na tri cjeline. Prva u trajanju od 45 minuta obuhvaća stručno vodstvo kroz izložbe MSU-a s naglaskom na umjetnička djela, umjetnike i pojmove navedene u školskom planu i programu. Naredni školski sat posvećen je učeničkoj kreaciji rada inspiriranog umjetničkim djelima za koji je MSU pripremio potrebni radionički materijal. Treći školski sat rezerviran je za završnu prezentaciju usvojenog gradiva i kreativnog rada učenika, nakon čega slijedi neizostavan spust toboganom umjetnika Carstena Höllera. Osim edukacije i razvoja kreativnih procesa kod djece i mladih ovim projektom nastojimo razvijati interes za posjećivanje muzejsko-galerijskih ustanova te potaknuti razvoj građanske i kulturološke kompetencije.

Projekt je prilagođen i vrtićkoj te studentskoj dobi.

Cijena ulaznice za projekt Avantura u muzeju je 30 kuna po učeniku.

Osoba za kontakt u vezi Projekta: Ivana Gorički, tel. 016067704, ivana.goricki@msu.hr.

 

KLUB MLADIH MSU (KMMSU)

Klub mladih MSU osnovan je u lipnju 2016. u sklopu projekta “Translocal: Museum as Toolbox”, a svoj rad nastavlja i nakon završetka istoimenog projekta. KMMSU okuplja skupinu mladih osoba između 15 i 25 godina koje mentorice MSU-a educiraju o suvremenoj umjetnosti i kulturi, značaju, ulozi i radu Muzeja u današnjem vremenu, te potiču na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i izvedbi pojedinih programa iz različitih područja muzejskih djelatnosti. Članove Kluba povezuje znatiželja i interes za umjetnost, te kroz zajedničke aktivnosti i diskusiju raspravljaju o tome kako bi trebao izgledati jedan muzej budućnosti koji će mladim ljudima postati draga i uzbudljiva destinacija.

Neke od aktivnosti Kluba su razgovori s umjetnicima, okrugli stolovi, vodstva i druge aktivnosti osmišljene od mladih za mlade. Iz posve osobnog ugla, članovi Kluba odabiru teme koje će dublje istraživati i o kojima će raspravljati nastojeći potaknuti mladu i širu publiku na reakciju ili polemiku.

Mentorice KMMSU-a: Ana Škegro i Sonja Barbarić

Facebook stranica KMMSU: www.facebook.com/klubmladihmsu/

Instagram profil KMMSU: www.instagram.com/klubmladih.msu/

Prijava za sudjelovanje u Klubu moguća je putem slanja motivacijskog pisma i kratkog životopisa na: ana.skegro@msu.hr

 

POSEBNI PROGRAMI

MSU ART CLASS

U listopadu 2018. započeli smo cjelogodišnji umjetničko-edukativni program crtanja i slikanja pod nazivom MSU Art Class. Program uključuje likovnu edukaciju kroz obradu različitih crtačkih i slikarskih tehnika, upotpunjenu proučavanjem umjetničkih djela izloženih u MSU. U program su uključeni besplatni posjeti stalnom postavu i trenutnim izložbama te susreti s umjetnicima. Umjetničko-edukativni program je podijeljen u dva semestra. Prvi semestar započeo je u listopadu 2018. i traje do veljače 2019., a drugi semestar započinje u veljači i završava u lipnju 2019. Nakon 60 sati edukacije, koliko sadržava svaki dio, u MSU će biti organizirana izložba selekcije ponajboljih radova polaznika.
Prvi semestar posvećen je učenju praktičnih sposobnosti (crtanja i slikanja), a drugi semestar usavršavanju, uz naglasak na kreiranje vlastitog izričaja. Polaznici mogu upisati samo prvi dio programa, dok će drugi semestar moći upisati polaznici koji završe prvi ili oni koji pokažu dovoljan stupanj praktičnih znanja i vještina za praćenje drugog dijela programa koji počinje u veljači 2019. 
Za prijavu i sve ostale informacije kontaktirajte nas putem e-maila: edukacija@msu.hr.

 

SUSRETI S UMJETNICIMA

Kroz povremene izložbe vodi vas umjetnica ili umjetnik, razgovarajući ili o svom umjetničkom radu i opusu, ili o određenoj temi vezanoj uz pojedina društvena i umjetnička događanja. Susreti s umjetnicima organiziraju se kao dio popratnih programa izložbi.

 

INKLUZIJA

Uključivanje, kao i osluškivanje potreba posjetitelja s invaliditetom i svih onih kojima je muzej dosad bio nedostupno mjesto, zadaća je kojoj se rado posvećujemo. U cilju podizanja svijesti, MSU se u svojim edukativnim programima okreće svim posjetiteljima, nastojeći svojim programima posebno potaknuti ranjive i deprivilegirane skupine na uključivanje i aktivno sudjelovanje. Prema najavi i individualnim potrebama posjetitelja osigurat ćemo posebna vodstva u suradnji s vanjskim stručnjacima. U želji da Muzej učinimo dostupnim svima, da osiguramo pristup koji će povezati sve posjetitelje, otvoreni smo za prijedloge i stručnu pomoć srodnih udruga. Pozivamo vas da nam pomognete da naše programe učinimo zanimljivima i dostupnima svim posjetiteljima.

 

MSU VOLONTERI

Imaš nekoliko sati slobodnog vremena tjedno i želiš ih provesti na kreativan način provesti? Ukoliko želiš postati dijelom dinamičnoga tima Pedagoškog odjela, prijavi se na edukacija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju – pošalji svoj životopis i motivacijsko pismo s naznakom “MSU volonter” i naš tim će ti se javiti s pozivom na razgovor. Pripremit ćemo te za vođenje izložbama, kao i za suradnju u mnogim drugim programima i aktivnostima. Zahvalni smo ti na povjerenju i obećajemo da će ti „pogled iznutra“ omogućiti novu, uzbudljivu vizuru suvremene umjetnosti i Muzeja.

 

 

KONTAKTI

Info: edukacija@msu.hr

Daniela Bilopavlović Bedenik
viša kustosica
daniela.bilopavlovic@msu.hr

dr. art. Ivana Gorički, prof. likovne kulture
muzejska pedagoginja
ivana.goricki@msu.hr

Ana Škegro
kustosica, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost
ana.skegro@msu.hr