Zbirka fotografije

 

Zbirka fotografije

Zbirka fotografije svoju sakupljačku djelatnost nastavlja na aktivnosti Centra za fotografiju, film i televiziju (CEFFT) koji je rad započeo početkom sedamdesetih godina u okviru Muzeja suvremene umjetnosti. U Zbirci su djela nastala uglavnom nakon 50-ih godina.

 

Međutim, u razdoblju prepoznavanja izvora i kontinuiteta za suvremena zbivanja zbirka se širila i na radove nastale dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća pa su tako u njoj, primjerice djela hrvatske fotografkinje Ivane (Koke) Tomljenović Meller, studentice na Bauhausu u Dessauu.

Razdoblje pedesetih i šezdesetih zastupljeno je reportažnim fotografijama Mladena Grčevića, velikom kolekcijom reportažnih i umjetničkih fotografija Milana Pavića, Ante i Zvonimira Brkana kao i ranim eksperimentima Zvonimira Malusa.

Istraživačke i konceptualne tendencije sedamdesetih godina predstavljene su djelima Ivana Ladislava Galete, dokumentiranom akcijom Tomislava Gotovca, djelima Petra Dapca, Gorana Trbuljaka, Marine Abramović, Christiana Boltanskog ili Johna Baldessarija. Usto, Zbirka sadržava i osobito zanimljive eksperimente kemijskim procesima na fotopapiru Željka Jermana, odnosno radove koji pripadaju Novoj umjetničkoj praksi iz kojih valja izdvojiti radove Mladena Stilinovića ili Brace Dimitrijevića. Poseban fotografski senzibilitet u osamdesetima donose fotografije praškog đaka Josipa Klarice, prepune specifične nadrealističke atmosfere dok Vlasta Delimar upotrebljava fotografski medij kako bi propitivala granice identiteta. Iz „Poletovske” novinske fotografije razvile su se autorske osobnosti poput Mije Vesovića i Ivana Posavca, povezani nepostojećim ali imenovanim atelijerom MO (meko okidanje), te posredno Boris Cvjetanović. Specifičnim pristupom mediju fotografije spomenuti su autori obilježili fotografsku scenu 80-ih i 90-ih karakterističnim pristupom motivu izgrađujući sklonosti politici, erotici ili svakodnevici. Jedinstveni pristup fotografskom mediju očituje se i u radovima iz serije Autoportreti Ane Opalić, odnosno u projektu Weekend Art: Hallelujah the Hill Aleksandra Battiste Ilića nastalom u suradnji s Ivanom Keser i Tomislavom Gotovcem. U Zbirci su i djela umjetnika među kojima izdvajamo radove Andresa Serrana, Ulrike Rosenbach i Igora Eškinje.
 

Kontakt:

Voditeljica zbirke: Leila Topić, viša kustosica leila.topic@msu.hr