BEAM UP / PRISTUP: završena prva faza rada s lokalnom stručnom skupinom

 

BEAM UP / PRISTUP: završena prva faza rada s lokalnom stručnom skupinom

02.07.2021

U sklopu EU projekta BEAM UP / PRISTUP završena je prva faza upoznavanja lokalne radne skupine s pojedinim umjetničkim radovima hrvatske suvremene umjetnosti s ciljem njihove prilagodbe slijepim i slabovidnim osobama. 

Tijekom protekla tri mjeseca lokalna radna skupina projekta BEAM UP / PRISTUP sastajala se kako bi se upoznala s pojedinim radovima hrvatske suvremene umjetnosti nastalim od 1950-ih do danas, izvedenim u raznim medijima, posebno se osvrćući na mogućnosti njihovog višeosjetilnog doživljaja te mogućnosti njihove prilagodbe slijepim i slabovidnim osobama.

Podsjećamo, projekt BEAM UP (Blind Engagement in Accessible MUseum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte) provodi se od 2020. do 2023. s ciljem razvoja metode kojom bi se suvremena umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama na način da ih se direktno uključi u proces razvoja te metode.

Nakon upoznavanja s umjetničkim grupama koje su obilježile početke hrvatske suvremene umjetnosti, EXAT-om 51 i Gorgonom, lokalna radna skupina novi susret posvetila je radovima nastalima tijekom 1960-ih godina, s posebnim naglaskom na radove nastale u sklopu pokreta Nove tendencije. Članovi stručne skupine istaknuli su reljefnost i interaktivnost radova kao iznimno doživljajno iskustvo za slijepe i slabovidne osobe. S druge strane, za konceptualnu umjetnosti nastalu 1970-ih godina zaključeno je kako je, u nemogućnosti oslanjanja na taktilnu dimenziju radova, prilikom prilagodbe i predstavljanja iznimno važan prateći zaokružen narativ o konceptualnoj umjetnosti i kontekstu nastanka pojedinog rada. Učeći o performansima i instalacijama lokalna stručna skupina upoznala je radove iz 1980-ih i 1990-ih godina te osvijestila sve veći društveni angažman umjetnika i umjetnica. Nakon niza Zoom sastanaka na daljinu, prvi susret uživo sedmeročlana skupina je provela u Meštrovićevom paviljonu na izložbi „Murtić 100“, gdje je tijekom vodstva po izložbi veliku pozornost poklonila osmometarskom keramičkom muralu umjetnika Ede Murtića popraćenim taktilnom reprodukcijom i audio deskripcijom rada, kao i tekstom na brajici. Osvrtom na izložbu i razgovorom o umjetnosti novog tisućljeća i video umjetnosti zatvoren je pregled suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Svojevrsna kruna ovog prvog ciklusa susreta lokalne stručne skupine bit će forum s članovima skupine te drugim zainteresiranim slijepim i slabovidnim osobama, kao i stručnim osobama i predstavnicima raznih udruga i institucija posvećenih radu sa slijepim i slabovidnim osobama. Forum će se održati u srijedu, 7.7., a njegov je cilj umrežavanjem, otvorenim dijalogom i dijeljenjem dosadašnjih iskustava i znanja omogućiti stvaranje što kvalitetnije prilagodbe umjetničkih radova slijepim i slabovidnim osobama.

Više o projektu na linku.