draMSU - upisi novih polaznika u drugo polugodište

 

draMSU - upisi novih polaznika u drugo polugodište

19.01.2024

Otvoreni su upisi za drugo polugodište MSU-ovog dramsko-muzejskog programa draMSU za djecu i mlade. 

Što je to suvremena umjetnost, kako je gledati, kako je promišljati, kako joj pristupiti? Inovativnim pristupom, spajanjem vizualnog i dramskog, voditeljica Jelena Kovačić oslanja se na izložbeni program i zbirku Muzeja suvremene umjetnosti. MSU programom draMSU time potiče razumijevanje suvremene umjetnosti, ali i zapažanje i promišljanje okruženja u kojem živimo, čemu su umjetnički radovi iz zbirke Muzeja poticaj. Kritičkim promišljanjem i interpretacijom muzejske zbirke, institucije i njenog okruženja, želimo ukinuti pasivnu konzumaciju umjetnosti, ali i drugih sadržaja. Programi poput draMSU našu najmlađu publiku teži učiniti angažiranim sudionicima muzejsko-društvenih procesa kroz dramsko-kreativan rad.

Muzejska građa temelj je za razvijanje dramske fikcije, a muzej svojevrsna scena na kojoj se uprizoruju sadržaji i interpretacije koji nastaju radioničkim procesom. Programom se razvijaju različiti pedagoški i umjetnički ciljevi: timski rad, razvijanje koncentracije, socijalnih i komunikacijskih vještina, izražavanje osjećaja, razvijanje stvaralačke mašte, savladavanje scenskih zakonitosti i osnovnih kazališnih pojmova, rad na verbalnom i neverbalnom izražavanju, razvijanje ritma i pokreta, razvijanje senzibiliteta za likovnu umjetnost i umjetnički doživljaj, učenje i razumijevanje povijesno-umjetničkih pojmova (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, figuracija, apstrakcija i sl.), vlastito interpretiranje umjetničkih djela i razvijanje kritičkog mišljenja.

Prvi sat je besplatan. Zainteresirani mogu pristupiti bilo kojem terminu četvrtkom tijekom siječnja i veljače 2024. prema rasporedu:

Četvrtkom 18:00 - 19:30, od 7 do 9 godina
Četvrtkom 19:30 - 21:00, od 9 do 13 godina

 Ako sudionici nastave pohađati program, prvi sat se uračunava u mjesečnu članarinu.

Mjesečna članarina po djetetu iznosi 35 eura. Za drugo dijete iznos je 28 eura. Polaznike periodično očekuju javne izvedbe i potvrda o pohađanju programa draMSU.

Dolazak se može najaviti ispunjavanjem obrasca na linku. Više informacija zatražite na edukacija@msu.hr.


O voditeljici programa:

Jelena Kovačić diplomirala je 2017. godine Hrvatski jezik i književnost te Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2020. završava Poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu te stječe naziv sveučilišna specijalistica dramske pedagogije. 

Tijekom studija pohađala je Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih te se amaterski bavila glumom. Provela je zimski semestar zadnje akademske godine (2015./2016.) na Institutu slavenskih jezika u Varšavi te je sudjelovala u kazališnom projektu „I have drawn more than you can see here“ umjetničke organizacije Strefe Wołnoslowe u kojem je bila izvođač. 

Od 2018. do lipnja 2020. godine bila je stručna suradnica Kreativnog centra Košnica u kojemu je vodila dvije dramske skupine. Od 2018. do 2023. godine  radila je kao dramska pedagoginja u Teatru Tirena u kojem nastavlja raditi kao vanjska  suradnica na projektima (The Art of Teaching). Od studenog 2020. do listopada 2023. radila je kao profesorica pripremne nastave hrvatskog jezika za inojezičare i kao koordinatorica Erasmus+ program The Art of Teaching u OŠ Ivana Gundulića. U rujnu 2023. godine otvara Akteraj – poslovni subjekt kojemu je cilj pružiti dramsko-likovnu stvaralačku i edukativnu naobrazbu djeci, mladima, ali i odraslima. Trenutno radi u Kulturnom centru Travno kao viša stručna suradnica za edukativne, književne i glazbene programe. 

Još za vrijeme redovnog studija zanimala se za spajanjem likovne umjetnosti i dramskog odgoja u kojem pokušava pronaći suodnos, alate za odgojno – obrazovni rad ili materijal za izgradnju dramske priče. Na temelju toga osmišljava i provodi različite radionice i programe - radionica Likovna umjetnost i dramski odgoj održana je na 15. kazališnom kampu Teatra Tirena te na Danima europske baštine 2019. godine; radionica Likovnom umjetnošću do dramske priče održana je u sklopu ciklusa Dramim(o)! u FUNK-u 2021. godine; fotografsko-dramski program Dramimo s Dabcem nastao je u sklopu izložbe Toše Dabca u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu 2021. godine. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, u rujnu 2023. godine pokreće dramsko-muzejski program za djecu draMSU. Program nastoji razvijati razumijevanje suvremene umjetnosti, ali i poticati zapažanje i promišljanje okruženja u kojem živimo, čemu su umjetnički radovi iz zbirke Muzeja poticaj.