FORUM BEAM UP PROJEKTA U MSU ZAGREB 7. 7.2021.

 

FORUM BEAM UP PROJEKTA U MSU ZAGREB 7. 7.2021.

19.07.2021

U sklopu EU projekta BEAM UP / PRISTUP u Muzeju suvremene umjetnosti održao se forum o prilagodbi kulturno umjetničkih sadržaja slijepim i slabovidnim osobama.

U srijedu, 7. srpnja 2021., Muzej suvremene umjetnosti bio je domaćin predstavnicima brojnih udruga i institucija posvećenih radu s osobama s invaliditetom, posebice s oštećenjima vida, koji su okupljeni s ciljem da ih se uključi u razvoj metode prilagodbe suvremene umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama. Članovi lokalne radne skupine međunarodnog projekta BEAM UP podijelili su svoje iskustvo i izazove s kojima su se susreli tijekom dosadašnjeg rada na prilagodbi nakon čega su se sudionici foruma, ponajprije sudionici s oštećenjem vida, osvrnuli na svoje ranije susrete s umjetnošću i posjete muzejima. Pritom je pohvaljen cilj lokalne radne skupine da se prilagodba pojedinih radova integrira u stalni postav Muzeja umjesto da se getoizira u zasebnu prostoriju, što su do sada sretali kao praksu i u nekim svjetskim muzejima. Pojedini sudionici požalili su se na nemogućnost taktilnog doživljaja artefakata kako u MSU-u, tako i u drugim sličnim ustanovama u ranijim iskustvima, pri čemu je zaključeno da se u posljednjih nekoliko godina ipak zamjećuje pomak u razvoju svijesti o pretjeranoj krutosti muzeoloških pravila i sve više izlazi u susret posjetiteljima s oštećenjem vida. Istaknuto je da slijepi i slabovidni vrlo dobro poznaju perspektivu videćih, iako je ne dijele, no videći ne poznaju perspektivu slijepih i slabovidnih osoba te je stoga nužno i dalje na tome raditi, čemu je projekt BEAM UP / PRISTUP primjer. Članovi lokalne radne skupine složili su se da je rad lokalne radne skupine muzealaca, slijepih i slabovidnih osoba te stručnjaka za oštećenja vida zapravo proces učenja za sve uključene. Taj proces nastavio se i u formi vodstva po izložbi „IVAN KOŽARIĆ: RETROSPEKTIVA – JEDNA OD MOGUĆIH 100“ sudionici imali priliku taktilno iskusiti pojedine radove i podijeliti svoje doživljaje i asocijacije s prisutnima. Iskazan je velik interes za nastavak sličnih aktivnosti i dane su sugestije za aktivnosti s drugim podskupinama slijepih i slabovidnih osoba. Udruga slijepih Zagreb podijelila je informaciju da je napravljen plan prilagodbe križanja kod MSU-a slijepim osobama, što će konačno otvoriti mogućnost samostalnog posjeta slijepih osoba u Muzej suvremene umjetnosti na takve sadržaje.

Na forumu su sudjelovali predstavnici i članovi:
Tiflološkog muzeja u Zagrebu, Udruge gluho slijepih osoba grada Zagreba, Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, Hrvatskog saveza slijepih, Hrvatskoga saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom, Udruge slijepih Zagreb, Hrvatske udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Centra za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE te umjetnica Sanja Fališevac.


Ovim putem još im jednom zahvaljujemo na sudjelovanju, veselimo se daljnjoj suradnji i - učenju!