IN MEMORIAM: MARIJAN CRTALIĆ (1968. – 2020.)

 

IN MEMORIAM: MARIJAN CRTALIĆ (1968. – 2020.)

27.10.2020

Jučer nas je, iznenada, u 52. godini života napustio istaknuti multimedijski umjetnik i aktivist Marijan Crtalić. Svima nama koji smo cijenili njegovo umjetničko djelovanje, iskreni angažman i buntovnu prirodu, poznavali ga i voljeli kao toplu i dragu osobu, itekako će nedostajati.

Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1992. diplomirao slikarstvo u klasi prof. Vasilija Jordana, njegovi počeci javnog djelovanja obilježeni su djelima kojima propituje vlastiti identitet, a paralelno s tim i tehnološke mogućnosti reprezentacije stvarnosti. Od samog početka, njegove instalacije u kojima se isprepliću različiti mediji, prošlost i sadašnjost, kao i njegovi buntovni performansi, uvijek su uronjeni u konkretni društveno-politički kontekst što će s vremenom postati glavnom okosnicom njegova sve naglašenijeg aktivističkog djelovanja.
 
Dugoročnim projektom "Nevidljivi Sisak”, posvećenom njegovu rodnom gradu u kojemu je proveo ranu mladost i uvijek mu se iznova vraćao, Marijan Crtalić svojim je djelima i akcijama neumorno ukazivao na problem zanemarene baštine, ali i recentne društvene nepravde. Važan dio tog golemog, dugoročnog projekta multimedijski rad “Nevidljivi Sisak - Fenomen Željezara” nalazi se u kolekciji MSU-a. Miješajući vremenske razine, pronađene i spašene dokumente i fotografije s fotografijama zatečene situacije, te apokaliptičkim foto-montažama, Marijan Crtalić zabilježio je propadanje nekad najsnažnijeg tvorničkog pogona, a time i siromašenje grada u jeku privatizacijskih procesa. Dio tog iznimno vrijednog djela je i film “Industrijski raj” kojim je među prvima ukazao na potpunu zapuštenost kulturne ostavštine grada – skulpture istaknutih umjetnika koje su na jednoj od najvažnijih likovnih kolonija u bivšoj državi nastajale u pogonima Željezare. Dugogodišnje proučavanje prošlosti s kritičkim refleksijama na sadašnjost, rezultiralo je i nizom performansa pod zajedničkim nazivom “Mogućnosti otpora” u kojima se kao pojedinac obračunava s recentnim društvenim nepravdama. U Sisku, 2014. godine u sklopu tog monumentalnog projekta, pokrenuo je festival Željezara okupljajući brojne ugledne umjetnike, aktivističke udruge i glazbenike.
 
Marijan Crtalić održao je niz samostalnih izložbi među kojima je i njegova retrospektivna izložba (HDLU, 2012.), te je sudjelovao na brojnim važnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobio je nekoliko prestižnih nagrada među kojima su: nagrada 1. salona mladih u Sisku (2000.), nagrada 26. salona mladih u Zagrebu (2001.), nagrada AICA na 36. zagrebačkom salonu (2002.), te nagrada T-HT@msu za rad “Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara”.