IN MEMORIAM: MIHAJLO ARSOVSKI (1937. – 2020.)

 

IN MEMORIAM: MIHAJLO ARSOVSKI (1937. – 2020.)

25.08.2020

Jučer nas je, u 84. godini života, napustio čuveni Mihajlo Arsovski, jedan od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera. Mihajlo Arsovski razvio je autentičan i osebujan vizualni jezik koji i u vrijeme nastanka i s današnjim odmakom predstavlja važnu referentnu točku u razvoju grafičkog dizajna u Hrvatskoj. Autorski plakatni opus Mihajla Arsovskog, kojeg čuva MSU, predstavlja temelj za izučavanje, razumijevanje i ponovno vrednovanje njegovog stvaralaštva. Usto, osim što je i nezaobilazno mjesto rekonstrukcije povijesti grafičkog dizajna ove sredine, taj je opus i poticajan zalog za budućnost dolazećih generacija dizajnera.

U Zbirci plakata, koja je sastavni dio Zbirke crteža, grafika, plakata i radova na papiru MSU-a, danas baštinimo oko 140 plakata Mihajla Arsovskog koje je oblikovao za razne naručitelje. Nastali su u vremenskom rasponu od početka 60-ih do 80-ih godina, a obuhvaćaju plakate za izložbe Studentskog centra, Galerije suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt, Kabineta grafike JAZU-a, filmske projekcije, plakate za Internacionalni festival studentskih kazališta, za Bijenale industrijskog oblikovanja do antologijskih tipografskih plakata za Teatar ITD.

Mihajlo Arsovski za Muzej dizajnira plakate 1966. - 1978., te tako, kao i Picelj, snažno utječe na profiliranje vizualne kulture šezdesetih i sedamdesetih godina u Zagrebu i šire. Kao dokaz o izvrsnosti vizualnog identiteta Muzeja govori i Zlatna medalja na međunarodnoj izložbi plakata u Vareseu u Italiji 1973. Tada je medalja dodijeljena Muzeju za plakate Ivana Picelja i plakat Mihajla Arsovskog  „Prvi sajam naučne fantastike“ iz 1972. Kao nadogradnju na čvrste temelje modernističkog pristupa grafičkom dizajnu, Arsovski uvodi reference iz popularne kulture koristeći fotografiju, fotomontažu ili kolažiranje. Domišljat i vrstan tipograf, Arsovski za Galeriju suvremene umjetnosti dizajnira mahom tipografske plakate poigravajući se slovima kao neiscrpnim grafičkim oblikovnim elementima. Na tim plakatima Arsovski maestralno vizualno artikulira kompleksne tipografske kombinacije, poseže za iznenađujućim, dinamičnim i neobičnim suodnosima slova, slogova, riječi ili slika.

Zbog svojeg iznimno plodonosnog opusa i jedinstvenog grafičkog izričaja, Mihajla Arsovskog zauvijek ćemo pamtiti kao jednog od velikana hrvatske umjetnosti i kulture.