IN MEMORIAM: PETAR DABAC

 

IN MEMORIAM: PETAR DABAC

22.09.2022

Umro je Petar Dabac (19. 6. 1942. – 20. 9. 2022.). Fotografijom se bavio od 1960. u atelijeru svoga strica Toše, a 1966. počinje samostalnu umjetničku karijeru. U početku se oslanja na tradiciju realističke i dokumentarne fotografije, no od sedamdesetih počinje eksperimentirati, u okviru medija – u fotografiju unosi konceptualni pristup, istražuje fotokopije i „fotograme“ – eksponiranje fizičkih predmeta na foto-papiru.

Nakon stričeve smrti (1970), preuzima njegov atelijer, gdje uređuje „Arhiv TD“ s galerijom, koju vodi 1980–87. Bio je jedan je od pokretača te član uredništva časopisa za fotografiju „Spot“ (1972 – 1978).  Od 1990. predavao je fotografiju na ALU u Ljubljani.

Godine 1982. objavljuje mapu fotografija Osjećaj prirode na kraju XX stoljeća (17 fotografija) uz predgovor Annie Le Brun. U drugoj polovini 80-ih izrađuje ciklus portreta u boji. Od godine 1990. započinje fotografski dnevnik koji je do danas svojevrsni work in progress.

Po riječima Marine Viculin, rane radove karakteriziraju pažljivo komponirane fotografije njegove prve ozbiljne ljubavi Jasne, mokri kolnici Ilice, pogledi iz ateljea. U 70-im godinama njegova je fotografija usvojila koncept, analitičke postupke, apstraktni vizualni jezik. Osamdestih godina i dolaskom fotoaparata popularnog naziva „idiot“, Dabac posljednjih dvaju desetljeća proučava narav fotografije, ali ne njezinu materijalnu potku nego ideju koju mogućnost fotografiranja donosi ljudskoj misli.

Završio je studij strojarstva i brodogradnje, ali njegov je izbor bila i ostala fotografija. Na pitanje „što vam je fotografija u životu“, Petar Dabac odgovarao je: „Ne 'u životu', fotografija jest moj život.“

Studijski je boravio u Zürichu, Parizu i Amsterdamu.

Uz mnoge skupne izložbe, samostalno je izlagao od 1968. godine – u Zagrebu, Beogradu, Karlovcu, Ljubljani, Mariboru, Mannheimu, Grazu, Kopru, Milanu, Grožnjanu, Kölnu, Osijeku, Novom Mestu, Bremenu i Varaždinu 1999.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad.

Pogreb Petra Dabca bit će u ponedjeljak, 26. rujna u 12 sati na zagrebačkom Krematoriju.

 

Foto: Tošo Dabac, Portret Petra Dabca, 1967.