Izložba: Zagreb Calling Ivan Picelj, Vjenceslav Richter and Julije Knifer

 

Izložba: Zagreb Calling Ivan Picelj, Vjenceslav Richter and Julije Knifer

18.03.2019

U poznatoj milanskoj galeriji Cortesi u četvrtak, 29. ožujka 2019. otvara se izložba posvećena trojici hrvatskih umjetnika Ivanu Picelju, Vjenceslavu Richteru i Juliju Kniferu.

Ivan Picelj(1924. - 2011.), istaknuti hrvatski umjetnik i dizajner bio je među prvim protagonistima geometrijske apstrakcije u vrijeme dominacije socrealizma potkraj četrdesetih i početkom pedesetih godina prošloga stoljeća. Posebno je istaknut njegov doprinos na području grafičkog oblikovanja, osobito dizajna plakata. Picelj je bio suosnivač i član grupe EXAT 51 i jedan je od inicijatora međunarodnog pokreta Novih tendencija.

Vjenceslav Richter (1917.-2002.) bio je arhitekt, umjetnik, slikar, grafičar, dizajner, scenograf, teoretičar, suosnivač grupe EXAT 51 i Studija za industrijsko oblikovanje pedesetih godina te aktivan sudionik pokreta Nove tendencije šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Autor je niza uspješnih i nagrađivanih arhitektonskih projekata izložbenih paviljona, a velik doprinos daje i znanstveno-istraživačkim tekstovima u kojima se intenzivno bavi mogućnostima sinteze arhitekture i različitih područja likovnosti.

Julije Knifer (1924. – 2004.) jedan je od najvažnijih suvremenih umjetnika, koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu 20. stoljeća. Bio je suosnivač i član iznimno važne neo-avangardne grupe Gorgona, te je od početka šezdesetih izlagao na izložbama Novih tendencija. U svijetu umjetnosti postao je prepoznatljiv po geometrijskoj formi meandra do kojega dolazi početkom šezdesetih godina tragajući za krajnjom redukcijom svih izražajnih elemenata.

Izložba Zagreb Calling: Ivan Picelj, Vjenceslav Richter and Julije Knifer kustosice Ilarie Bignotti obuhvaća više od četrdeset likovnih, kiparskih i grafičkih radova odabranih iz arhiva umjetnika - Arhiva Ivana Picelja, Zbirke Vjenceslava Richtera te međunarodnih zbirki.

Izložbu u Cortesi galeriji, koja je nastala u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, prati i dvojezična publikacija u izdanju Skire, s tekstovima Ilarije Bignotti i Vesne Meštrić, više kustosice MSU-a i voditeljice Zbirke Richter. Ova publikacija nastavak je prakse koju je Cortesi galerija pokrenula 2016. izdavanjem monografije posvećene Ivanu Picelju pod nazivom „Concrete utopia. Ivan Picelj and New Tendencies 1961.-1973.“

Izložba je otvorena do 28. lipnja 2019.