Monumentalna retrospektivna izložba Putnik svjetskog majstora apstrakcije Seana Scullyja otvorena u MSU Zagreb

 

Monumentalna retrospektivna izložba Putnik svjetskog majstora apstrakcije Seana Scullyja otvorena u MSU Zagreb

17.11.2022

Sinoć je u prepunom Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb svečano otvorena dragocjena retrospektivna izložba Putnik američko-irskog majstora apstrakcije, slikara Seana Scullyja koji je osobno nazočio prigodi s autorom retrospektive Dávidom Fehérom, ravnateljicom MSU-a  Zdenkom Badovinac te ostalim uvaženim gostima koji su pozdravili okupljene. Izložba sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Trajat će do 12. ožujka 2023, a za to će vrijeme u MSU-u biti organiziran raznolik popratni program.

 

Ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac uputila je riječi dobrodošlice umjetniku Seanu Scullyju i svim okupljenim ljubiteljima umjetnosti, te se zahvalila cijelom timu koji je radio na zahtjevnoj izložbi na čelu s kustosicama Jasnom Jakšić, Ivanom Kancir i Anom Škegro. Posebno se zahvalila umjetniku koji je dan ranije, nenajavljeno, donirao muzeju svoj rad Zid Zemljolinije bazen suton iz 2022. godine. Autor retrospektive, Dávid Fehér – kustos Muzeja likovnih umjetnosti – Mađarske nacionalne galerije, izrazio je zadovoljstvo što je Putnik postavljen upravo u MSU Zagreb: „Bio sam od prvog trenutka uvjeren da je zgrada MSU-a savršen prostorni kontekst za Scullyjeve slike, njena arhitektura odlično korespondira s monumentalnošću Scullyjevog slikarstva koje promišlja tradiciju modernizma, apstrakcije i geometrije kojima pak obiluje povijest hrvatske umjetnosti, a dio te tradicije se ogleda i u samom obliku zgrade. Zagrebačka izložba najelegantnije je postavljena verzija retrospektive Putnik.“ Zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Marta Kiš, okupljenima se obratila u ime Gradonačelnika Tomislava Tomaševića posebno naglasivši kako nas druženje sa Seanom Scullyjem podsjeća da su „upravo najveći stvaraoci vrlo često pristupačni, izravni i velikodušni“. U to su se mogli uvjeriti i sami posjetitelji koji su prisustvovali Scullyjevom vodstvu izložbom ili predavanju o svom stvaralaštvu i putovanjima koja su ga inspirirala, a kojeg je održao istog dana u prepunoj dvorani Gorgona. Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Nevena Tudor Perković, službeno je otvorila izložbu naglasivši kako „umjetnost Seana Scullyja istražuje dubine meditativne osjećajnosti ispod površine vizualne atrakcije, aktivirajući mentalno i tjelesno, razum i osjećaje, sebe i drugoga“.

Impresivan opus Seana Scullyja bit će izložen u MSU Zagreb do 12. ožujka 2023. godine. Radno vrijeme Muzeja: utorak – petak od 11 do 19 sati, subota i nedjelja od 11 do 18 sati. Ponedjeljkom i praznicima je Muzej zatvoren.

 

Kratka biografija Seana Scullyja:

Sean Scully rođen je 1945. godine u Irskoj. Odrasta u radničkom dijelu južnog Londona i pohađa lokalne samostanske škole te večernju školu pri Central School of Art u Londonu na kojoj razvija interes za figurativno slikarstvo koje će napustiti krajem 60-ih godina. Potpomognut stipendijom, početkom 70-ih godina po prvi put posjećuje SAD i pohađa sveučilište Harvard, a 1975. seli u New York gdje živi i danas. Tadašnje Scullyjevo stvaralaštvo karakterizira precizna geometrijska apstrakcija strogih linija od koje odustaje 1981. godine i usvaja karakteristični izraz mekih rubova. Godine 1983. umire njegov prvi sin Paul i nastaje antologijsko djelo Prazno srce / Empty Heart. Smrt sina je uvelike utjecala na njegov način rada – Scully svoja iskustva, osjećaje, dojmove prebacuje kroz unutarnji sustav tumačenja na platno u apstraktne kompozicije. Cijeli vremenski period od 1990. do 2016. godine radi u apstrakciji, a nakon 2016. njegovo se slikarstvo vraća figurativnome. Djela Seana Scullyja uvrštena su u mnoge muzejske zbirke diljem svijeta. Retrospektivna izložba Putnik u zagrebačkom MSU-u obuhvaća radove iz svih faza Scullyjevog rada.