MSU u 2023.

 

MSU u 2023.

22.12.2023

Ovo je za MSU bila važna godina. Predstavili smo novi postav muzeja „Zbirka kao glagol“, koji sadrži tri stalne izložbe: „Tužne pjesme rata“, „Drugarstvo“ i „Budućnosti“, a uključuje i ciklus prolaznih izložbi „Okidači“ u kojem gostujući umjetnici u aktualnom umjetničkom i društvenom kontekstu reinterpretiraju radove iz fundusa našeg muzeja. Tu je i članstvo u L'Internationale, savezu petnaestak vodećih europskih muzeja suvremene umjetnosti, koji uz potporu fonda Kreativna Europa razvijaju zajednički projekt "Museum of the Commons". 

Predstavili smo izložbu Sanja Iveković: Works of Heart (1970. – 2023.) – prvu sveobuhvatnu zagrebačku retrospektivu ovu umjetnice, aktivistice, feministice, čije su retrospektive prije Zagreba postavljene i u New Yorku i Beču.

Projekt „Vidljive“ najznačajnija je ovogodišnja suradnja s hrvatskim muzejima. MSU je nositelj projekta, koji je realiziran u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Umjetničkom galerijom u Dubrovniku, Galerijom umjetnina u Splitu i Muzejem likovnih umjetnosti u Osijeku.

Na nedavnoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva Narodni muzej Zadar i MSU nagrađeni su kao primjer najbolje međumuzejske suradnje, za retrospetkivu "Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!"  

Zgrada muzeja oštećena je u oluji koja je krajem srpnja 2023. godine teško pogodila Zagreb. Popravak je tekao u fazama i danas je završen - svi oštećeni segmenti fasade i zgrade popravljeni su i muzej je siguran za posjetitelje.  

Zahvaljujući ciklusu „Okidači“, kad god posjetite novi postav MSU, očekuje vas nešto novo. U ovom ciklusu trenutačno su na rasporedu izložbe „Šum 84/94/24“ i „Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević“. Tokom godine, u sklopu ovog ciklusa mogli smo pogledati izložbe hrvatsko-britanske umjetnice Vlatke Horvat, zatim izložbu Kustoskog kolektiva Blok posvećenu njemačkom umjetniku Hansu Haackeu, izložbu poljskog Društvenog centra solidarnosti Suncokret,  Božena Končić Badurina i druge.

Godina nam je donijela i druge suradnje s međunarodne umjetničke scene. U novu 2023. smo i ušli s hit izložbom slavnog korejskog autora, doajena video arta Nam June Paika. Tu su zatim bili i Jasmina Cibic, Maja Smrekar, Jonas Jorgensen, Arsenij Žiljajev, Nika Autor, Sandra Sterle…

Kao što su međunarodni umjetnici gostovali u MSU, i naš se muzej tokom 2023. predstavio u drugim gradovima i zemljama. Sudjelovali smo na izložba „Up Close“ u Modernoj galeriji u Ljubljani. „Istraživači čudesnog“ postaljeni su u Infeld Haus der Kultur u Halbturnu u Austriji. Izložba „Tijelo i teritorij“ nastavak je dobila u Kunsthausu u Grazu. Katarina Ivanišin Kardum dio je izložbe iz MSU-a predstavila u sklopu projekta Naturales Quaestiones u Fondazione Stelline u Milanu. Izložba „Krivo srastanje“ – fotografije Posavca i Vesovića izložena je Salonu MSU Beograd. U Hrvatskoj, sudjelovali smo u Mreži motovunskih susreta u MMSU Rijeka i pratili Lalu Raščić i njezin projekt Gorgo, ovaj put u Arheološkom muzeju u Puli.

U Zbirci Richter tradicionalno se održavaju izložbe iz ciklusa SintArt, koji je ove godine dobio već 15. i 16. izdanje – umjetnici Mario Mu i Ivana Tkalčić, čija izložba još traje. U Richteru se vikendom održavaju i posjećene dječje radionice, ove godine posvećene Bauhausu i različitim kreativcima koji su obilježili 20. i 21. stoljeće. Također, vikendom za djecu bogat program priprema i odjel MSU edukacije, s nizom programa poput Kreartivke i Malih i velikih, koji su sjajna zabava i izvor znanja kako za klince, tako i za cijele obitelji.

Arhiv Tošo Dabac i Atelier Kožarić također su svojim cjelogodišnjim aktivnostima čuvali uspomenu na ove umjentičke velikane projektima poput „Ukorak s Tošom“ i „Jučer sam otkrio zlatnu boju“. Kao i svake godine, dodijelili smo nagrade Kožarić umjetnicima do 35 godina starosti, uz podršku Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. Ne samo kad se radi o odnosu s mladim umjetnicima, nego i onom s mladim publikama, u muzeju su aktivni Klub mladih MSU, MSU volonteri i drugi programi. 

Većina programa koje radimo ispunjava nas zadovoljstvom, ali ipak imali smo i izložbu koju radije ne bismo održali – in memoriam Marijanu Crtaliću Crti, iznenada preminulom kolegi i prijatelju, koju su pripremili Darko Bavoljak i Igor Grubić.

Početak jeseni bio je napet jer je ravnateljica muzeja Zdenka Badovinac neočekivano, iz privatnih razloga, dala ostavku. U nepunih pola mandata koliko je provela u muzeju i Zagrebu, Zdenka je ostavila dubok trag. Iz njezinog mandata ostaju novi postav "Zbirka kao glagol", te članstvo muzeja u L'Internationale, savezu petnaestak vodećih europskih muzeja suvremene umjetnosti i zajedničkom projektu "Museum of the Commons". Zdenkino dubinsko razumijevanje muzejskog posla i veliko iskustvo u kulturnom managementu, bili su inspiracija cijeloj muzejskoj ekipi. Hvala, Zdenka... i  očekujemo nastavak naše suradnje u nekim novim modalitetima. 

Suradnja s nezavisnom scenom glavni je akcent dobila kroz suradnju na projektu Kontejner 3.0. Community service, do kojeg puno držimo, zastupljen je kroz niz aktivnosti – izložbom „MSU na dodir“ u sklopu koje su muzejski sadržaji prilagođeni slijepima i slabovidnima, predstavili smo „Urbane setove za preživljavanje“, projekt Promatrač, otvorili smo niz tematskih šetnji kroz centar i Novi Zagreb. Nastavljamo s ciklusom „Mogućnosti za“, u sklopu kojeg se predstavio Željko Beljan i drugi autori, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, kao i projekt Kinematografije otpora. 

I kad se radi o drugim područjima suvremene umjetnosti, koja nisu ekskluzivno vizualna umjetnost, MSU publici donosi vrhunski sadržaj - muziku, ples, kazalište, film... - to su posjećeni, praćeni i nagrađivani programi kao što su Ljeto u MSU, Antisezona, Eurokaz, Kino Metropolis i drugi, koje razvijamo bilo unutar MSU, bilo u partnerstvu s umjetnicima i vanjskim suradnicima. 

Sudjelovali smo u projektu Artupuktura, središnjeg kulturnog događanja jeseni u Zagrebu , u organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba. Naše sudjelovanje bilo je posvećeno Tomu Gotovcu, čime najavljujemo i njegovu veliku retrospektivu u 2024. godini.

Vidmo se u MSU.

 

Ilustracije: 
Dimitrije Bašičević Mangelos: Zlatni globus 
Vjenceslav Richter: Reljefometar