MSU U VELIKOM SAVEZU EUROPSKIH MUZEJA - L’INTERNATIONALE

 

MSU U VELIKOM SAVEZU EUROPSKIH MUZEJA - L’INTERNATIONALE

03.04.2023

L’Internationale, savez velikih europskih muzeja, umjetničkih institucija, istraživačkih centara i think-tankova, ime je dobila po radničkoj himni i međunarodnom radničkom pokretu koji pozivaju na pravedno i demokratsko društvo. Učeći iz lokalne i zajedničke povijesti, L’Internationale se usredotočuje na ono što dolazi, na zamišljanje, razvoj i provedbu novih vizija budućnosti, koja će biti pravedna, demokratska i održiva za sve, diljem planeta. Savez nastoji mobilizirati umjetnost i kulturu kao strateške alate u procesima ozdravljenja, obnove i popravljanja nanesene štete. Ovo je četvrti europski suradnički projekt u sklopu L'Internationale, koji EU kroz fond Kreativna Europa podržava s 2 milijuna EUR. 

Projekt traje do 2026. godine, 14 europskih institucija: Museo Reina Sofía Museo Reina Sofía (Španjolska), MACBA MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Španjolska), M HKA M HKA (Belgija), MSN (Poljska), Salt Salt Online (Turska), Van
Abbemuseum 
Van Abbemuseum (Nizozemska), Haus der Kulturen der Welt Haus der Kulturen der Welt (Njemačka), HDK-Valand HDK-Valand (Švedska), NCAD National College of Art & Design, Dublin (Irska), ZRC SAZU ZRC SAZU (Slovenija), Institut za radikalnu imaginaciju Institute of Radical Imagination (Italija), Tranzit.ro tranzit.ro (Rumunjska), Centar za istraživanje vizualne kulture VCRC (Ukrajina) i – MSU MSU Zagreb (Hrvatska). Tu su i dva pridružena partnera; IMMA IMMA - Irish Museum of Modern Art (Irska) i WIELS WIELS (Belgija), te Udruga L’Internationale.

Svi 14 sudionika projekta stvaraju novi, petnaesti muzej – Museum of the Commons. Projekt povezuje tri tematske niti koje odgovaraju izazovima pred kojim se nalaze društva današnjice – to su klima, zatim pitanje suvremenih identiteta, politika, zajednica i kultura, na kojem se prelamaju prošlost i sadašnjost, te koja je uloga muzeja i sličnih organizacija u ovom društvenim i ekološkom trenutku svijeta. Kako kulturne i umjetničke organizacije učiniti otvorenijima, uključivijima i korisnijima?  

Savez poduzima višestruke akcije u izravnoj potpori umjetnicima, kulturnim djelatnicima i izbjeglicama koji žive pod utjecajem globalnih sukoba, dok podupire međunarodnu solidarnost među europskim institucijama i pridonosi budućem oporavku kulturnog sektora i društva u cjelini.