Muzej suvremene umjetnosti Zagreb pretrpio je oštećenja uslijed potresa

 

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb pretrpio je oštećenja uslijed potresa

23.03.2020

Muzej suvremene umjetnosti u jučerašnjem potresu, koji je pogodio Zagreb i okolicu, kao i brojne druge kulturne institucije, pretrpio je oštećenja kako na samoj zgradi Muzeja tako i na muzejskoj građi.

Uslijed potresa aktivirali su se protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, a voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu nekoliko predmeta. Također je oštećeno nekoliko skulptura uslijed podrhtavanja tla.

Umjetnine ugrožene od poplave su dislocirane i na njima su vidljive manje promjene. Osim nekoliko pomicanja umjetnina u depoima, stanje je bez promjena.

U prizemlju Muzeja znatno je oštećen cigleni zid, kao i na više mjesta u prizemlju, MSU dućanu, podrumu, stubišnim vertikalama te u uredskom dijelu. Primijećeno je dodatno značajno slijeganje južnog platoa.                                                     

Podsjećamo kako Muzej suvremene umjetnosti u svojim zbirkama ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Djela su sakupljana više od pola stoljeća – od osnutka Muzeja 1954. godine – i pokrivaju razdoblje od sredine dvadesetog stoljeća do naših dana, a rađena su u različitim medijima – slikarstvo, kiparstvo, crtež, grafika, fotografija, video, film, instalacije, internet art ...Od prosinca 2009. Muzej djeluje u novoj zgradi u Novom Zagrebu, sagrađenoj prema projektu Igora Franića, te je s oko 15.000 četvornih metara trenutno najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u zemlji.

Nadamo se da su svi naši sugrađani dobro te podsjećamo da je Muzej suvremene umjetnosti do daljnjeg zatvoren za javnost.