MUZEJSKI PRAKTIKUM

 

MUZEJSKI PRAKTIKUM

15.12.2021

Projekt Muzejski praktikum koji omogućava mladima u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi u punom je zamahu. 

Rad s mladima odvija se putem online platforme, a uključuje moderirane razgovore, mentorstvo i sustvaranje virtualnih izložbi iz fundusa MSU Zagreb te izložbe vlastitih radova.

Ovim se projektom mladima želi pružiti mogućnost da razvijaju kreativne vještine i znanja putem virtualnog prostora koji je i inače mladima blizak. Dodatno mladima nudimo mogućnost izražavanja kroz njima bliske medije – fotografiju i video, i  samopromociju na internetu..

Nakon mnoštva pristiglih prijava i motivacijskih pisama u projekt su uključena 43 kandidata koji već punom parom rade na pripremanju virtualnih izložbi.

Uz mentorststvo kustosica MSU-a Anu Škegro i Danielu Bilopavlović Bedenik, umjetnicu Lauru Zorko, te grafičkog dizajnera Karla Pocrnića polaznici se educiraju o svim detaljima koji su im potrebni za osmišljavanje vlastite virtualne izložbe. Mentor prati i usmjerava grupu putem online grupnih sastanaka, a putem zajedničke online platforme postavljaju se i dijele digitalni umjetnički i drugi sadržaji te virtualne izložbe. Popratni program virtualne izložbe uključuje razgovore s umjetnicima zastupljenima na izložbi u vidu moderiranog Zoom razgovora, razgovore s mentorima i polaznicima uključenima u izložbu uz prisutstvo šire publike. Polaznici aktivno sudjeluju u svim predloženim aktivnostima.

Ovisno o interesima naših polaznika, podijeljeni su u različite timove – kustose, dizajnere, edukaciju i odnose s javnošću.

S nestrpljenjem očekujemo virtualne izložbe polaznika!

Trajanje projekta: od 1. rujna 2021. – 30. lipnja 2022.

Vrijednost projekta: 201.092,83 kn

Nositelj projekta: Praktikum centar za djecu i mlade

Partner projekta: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.