Natječaj za 12. HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost

 

Natječaj za 12. HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost

18.02.2019

Natječaj je otvoren od 18.02.2019. do 18.03.2019.

MSU i HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno najznačajnija nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se jedanaest godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Tijekom proteklog desetljeća na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjestotinjak autorica i autora, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a dio nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan u stalnom postavu Muzeja.

HT kao društveno odgovorna kompanija snažno podržava i ulaže u kreativan razvoj Hrvatske, u dubokom uvjerenju da suvremena komunikacija i tehnološke inovacije mogu svim našim građanima već danas svakodnevni život učiniti jednostavnijim, boljim i kreativnijim.

Želja nam je pozvati sve umjetnike da svojim izričajem dočaraju presjek umjetnosti i tehnologije u svrsi svakodnevnog života, a posebno nam je čast ove godine u sklopu 12. HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost najaviti uvođenje nove, pete nagrade za mlade.

Osim umjetnika u dosadašnjim kategorijama, pozivamo sve mlade umjetnike/ce i kreativce do nenavršenih 27 godina bez obzira na formalno obrazovanje da se prijave na natječaj sa svojim prijedlozima, radovima i projektima koji slobodno, inovativno i angažirano tematiziraju viziju bolje budućnosti.

Međunarodno stručno povjerenstvo HT nagrade će od pristiglih radova izabrati najuspješniji rad u novoj kategoriji „Za mlade“ i nagraditi ga s 20 tisuća kuna te izložiti kao integralni dio izložbe HT nagrade. Molimo stoga da se u prijavi projekta posebno navede da je rad prijavljen u kategoriji „Za mlade“ .

Ostale radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo i dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna, treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna.

Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autorice i/ili autora, koji dobivaju 7 tisuća kuna za potporu produkcije rada.

Natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost otvoren je do 18.03.2019. Uvjet za sudjelovanje na natječaju jest da je prijavljeni rad nastao nakon 1. siječnja 2017., te da je u cijelosti produciran. Prijavljeni kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske. Autori na natječaj prijavljuju samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice.

Podatke treba dostaviti na hrvatskom i engleskom jeziku. Prijave poslane nakon 18.03.2019. smatrat će se nevažećima.

Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 01.04.2019. biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koja će se održati u MSU.

Organizator ima pravo objave i korištenja prijavljenih vizualnih materijala za potrebe publiciranja te u marketinške i promotivne svrhe.

e-prijavnica: http://artt.hr/prijavnica/