Odabrani dobitnici natječaja za umjetničku intervenciju na južnom platou MSU-a

 

Odabrani dobitnici natječaja za umjetničku intervenciju na južnom platou MSU-a

03.11.2022

Odabrana je umjetnička intervencija za južni plato MSU-a na natječaju koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Južni plato MSU-a važna je društvena točka u Novom Zagrebu, služi kao prostor igre, zabave i dokolice. Korisnici su razvili vlastiti sadržaj na platou: crtanje kredom i grafitiranje, skejtanje, rolanje i vožnje romobilom. Nedostatak muzejskog sadržaja protumačili su kao nezainteresiranost Muzeja za komunikaciju s okolinom. U sklopu projekta Točka sastajanja pokrenut je natječaj s ciljem aktivacije južnog platoa MSU-a. Natječaj je bio otvoren od 10. rujna 2022. do 16. listopada 2022. i zaprimljena su 43 prijedloga.

Povjerenstvo koje čine Zdenka Badovinac, kustosica i ravnateljica MSU-a, Renata Filčić, kustosica, dokumentaristica i voditeljica projekta Točka sastajanja, Radmila Iva Janković, viša kustosica, Mirta Pavić, viša restauratorica i voditeljica Odjela zaštite i restauracije građe, te Lana Dolenec, članica Prijatelja MSU-a, donijelo je dana 28.10.2022. godine odluku o pobjednicima natječaja za umjetničku intervenciju na južnom platou MSU-a:

Marina Brletić i Srđan Laterza za instalaciju Promatrač.

Obrazloženje:

Stručno povjerenstvo se pri selekciji radova vodilo sljedećim kriterijima: stupanj angažmana posjetitelja platoa, održivost rada u vanjskom prostoru, odnos prema prostoru i postojećim umjetninama te dosadašnjim načinima korištenja platoa.

Od radova pristiglih na natječaj za intervenciju na južnom platou MSU-a, rad Promatrač, autora Marine Brletić i Srđana Laterze, najpotpunije je odgovorio na očekivanja Prijatelja MSU-a i stručnog žirija. Instalacija sadrži poziv na istraživanje te potiče posjetitelje na osvještavanje okoline. Žiri je posebnu vrijednost rada prepoznao u uspostavljanju novih veza i ukazivanju na postojeće između umjetnina u fundusu MSU-a i u neposrednoj blizini, muzejske zgrade i platoa, okruženja i vanjskog prostora INA-e. Idejno, instalacija predstavlja čvorište, umreženje, novu točku sastajanja.

U sklopu projekta „Točka sastajanja“, koji je pokrenuo natječaj za intervenciju na platu, održavaju se šetnje Novim Zagrebom i ture koje punktiraju umjetnost u javnom prostoru. Jedan od tih punktova u fokusu je instalacije. Riječ je o antologijskoj skulpturi Ivana Kožarića „Figura“ (Kupač pod tušem), 1956.-1981., koja zbog smještaja uz autobusnu stanicu u blizini zgrade INA-e obično izmiče pogledu prolaznika. Njezin prvi gipsani model nalazi se u stalnom postavu MSU-a, u sklopu Atelijera Kožarić. Autori koncepcije nenametljivim rješenjem osvještavaju prisutnost skulpture na oba punkta.  Taj „dalekozor“, navode autori, trebao bi biti „unutarnje oči“ (naziv drugog poznatog Kožarićevog rada) promatrača koji otkriva umjetnost u Muzeju, ali i u njegovoj okolini.

 

Tijekom narednih mjeseci autori odabrane instalacije nastavit će suradnju s kustosima, tehničkom službom i Prijateljima MSU-a na produkciji rada i medijaciji sadržaja na platou. Podsjećamo, natječajem je osigurana produkcija intervencije  u iznosu do 30.000, 00 HRK bruto, a dobitnike očekuje honorar u iznosu od 10.000,00 HRK bruto.

Izabrani rad još je jedna u nizu akcija kojom nastojimo komunicirati sadržaj Muzeja i preko velikog platoa, čija je površina već dulje vrijeme zapostavljena.