Odabrani pozvani umjetnici za 12. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

 

Odabrani pozvani umjetnici za 12. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

11.03.2019

Odabrani pozvani umjetnici za 12. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se jedanaest godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, a izborom od trideset do četrdeset radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, koje je ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, predsjednica stručnog povjerenstva HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost; Andreas Hoffer, kustos Kunsthallea u Kremsu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar te Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Stručno povjerenstvo svake godine dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Posebnost ove godine uvođenje je nove nagrade u kategoriji za mlade u iznosu od 20 tisuća kuna koja se dodjeljuje jednom mladom autoru ili autorici. Nagrada publike i nagrada za mlade nisu otkupne i isplaćuju se autorima kao poticaj za daljnji rad. Natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost otvoren je do 18. ožujka 2019., a prijave se vrše isključivo putem e-prijavnice: http://artt.hr/prijavnica/.

Međunarodno stručno povjerenstvo, kao i svake godine, također izravno poziva na izlaganje troje autora i/ili autorica, koji dobivaju 7 tisuća kuna za potporu produkcije rada, a ove godine to su: Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato.

Andreja Kulunčić samostalna je likovna umjetnica. Diplomirala je kiparstvo 1991. na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Između 1992. i 1994. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Svojim radovima na multidisciplinaran i angažiran način propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse. Doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije u svom radu često potiče interakciju s različitim vrstama publike, od koje zahtijeva aktivnu suradnju i „dovršavanje“ djela. Njezin rad je dosad predstavljen na međunarodnim izložbama kao što je Documenta 11 u Kasselu, Manifesta 4 u Frankfurt na Majni, 8. Istanbul Biennial, Liverpool Biennial 04, 3. Tirana Biennial, 10. Trijenale Indije u New Delhiju. Živi u Zagrebu, gdje predaje na Akademiji likovnih umjetnosti na smjeru Novi mediji.
Više o umjetnici: http://www.andreja.org

Vesna Pokas samostalna je likovna umjetnica i članica HDLU-a. Interfakultetski studij Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu završila je 1984., a od 1982. izlaže na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. U svom radu fokusira se na konkretne prostore, bilo interijere bilo eksterijere, čije zadatosti ispituje i koristi kao polazište za osmišljavanje njihovih privremenih transformacija. Materijali koje integrira u prostor minimalna su intervencija i tek su instrumenti drukčijeg i uopće svjesnijeg doživljavanja njegova karaktera. Ambijent time postaje mjesto kontemplacije njegove vrijednosti i potencijala za posjetitelja. Vesna Pokas živi i radi u Zagrebu.
Više o umjetnici: http://radio.hrt.hr/ep/vesna-pokas-proces/63007/ (Evelina Turković za emisiju Slika od zvuka – Vesna Pokas: Proces)

Nora Turato samostalna je umjetnica. Između 2009. i 2013. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Gerrit Rietveld u Amsterdamu, a u sklopu sveučilišta ArtEZ u Arnhemu u Nizozemskoj 2016. završila je magisterij grafičkog dizajna Werkplaats Typographie. Dvije je godine provela na rezidenciji na Rijksakademie u Amsterdamu. U posljednje dvije godine izlagala je i/ili izvodila performanse u Beursschouwburgu u Bruxellesu, Kunstmuseumu Liechtenstein, bečkom mumoku, na Manifesti 12 u Palermu, u KW Institute for Contemporary Art u Berlinu, Centre d’Art Contemporain Genève, Bonner Kunstvereinu i dr. Performansi Nore Turato prvenstveno su verbalne recitacije, dinamični monolozi kojima pozornost publike neprestano prebacuje sa sadržaja koji ih suočava s relevantnim temama današnjice na dikciju, zvuk i ambijent. Živi i radi u Amsterdamu.
Više o umjetnici: http://m12.manifesta.org/nora-turato/