Ostavka ravnateljice MSU Zdenke Badovinac

 

Ostavka ravnateljice MSU Zdenke Badovinac

13.09.2023

Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti zbog osobnih, obiteljskih razloga, radi kojih više nije u mogućnosti obavljati dužnosti ravnateljice muzeja.

Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki.

Zdenka Badovinac na dužnost ravnateljice MSU-a stupila je 1. ožujka 2022. godine. U godinu i pol dana uspjela je muzej otvoriti novoj publici, povećati interes javnosti za njegov rad i više ga povezati s lokalnom i međunarodnom zajednicom.

Od brojnih promjena koje je inicirala, posebno se ističe ponovno otvaranje vrijedne zbirke MSU-a i njena prezentacija javnosti kroz dinamični postav pod nazivom „Zbirka kao glagol“. Na ovaj postav nadovezuje se i ciklus „Okidači“, koji omogućuje umjetnicima, udrugama, vanjskim kustosima i zajednici intervencije u zbirci kroz samostalne izložbe.

Važno naslijeđe mandata Zdenke Badovinac je i uključivanje Muzeja suvremene umjetnosti u prestižni međunarodni savez muzeja L'Internationale i projekt Museum of the Commons, uz podršku fonda Kreativna Europa. 

Tijekom njezina mandata održan je niz kvalitetnih domaćih i inozemnih izložbi, među kojima je i retrospektiva jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković. Tu je izložbu Zdenka Badovinac najprije kurirala za bečki Kunsthalle. Pod njenim stručnim vodstvom izložba u MSU je proširena, nanovo osmišljena i postavljena uz posebna sredstva i pomoć Grada Zagreba.   

Prije odlaska s dužnosti ravnateljice, u suradnji sa zaposlenicima MSU-a, Zdenka Badovinac osmislila je i program muzeja za 2024. godinu.
 
Zdenka Badovinac nastavit će pridonositi razvoju programa Muzeja suvremene umjetnosti kao vanjska suradnica na pojedinim projektima.