POZIV NA SUDJELOVANJE U PROGRAMU PRIJATELJA MSU-A

 

POZIV NA SUDJELOVANJE U PROGRAMU PRIJATELJA MSU-A

19.01.2024

MSU Zagreb poziva zainteresirane za suvremenu umjetnost, program Muzeja i njegovo djelovanje u (Novom) Zagrebu da se priključe Prijateljima MSU-a. Riječ je o cjelogodišnjem programu koji okuplja osobe životne dobi od 30 do 60 godina koje su voljni promišljati ulogu muzeja u zajednici, iznijeti svoje konstruktivne primjedbe, želje i prijedloge kao i uključiti se u njihovu provedbu. Proučavamo muzejske zbirke i uključujemo se u brojne aktivnosti, otvaramo prostor za kritiku, promjenu i vlastitu aktivnost, ali družimo i povezujemo. Glavni je ovogodišnji zadatak Prijatelja MSU-a biti OKIDAČ.

ŠTO SU OKIDAČI?

Okidači su novi segment u većem ciklusu - muzejskom postavu kojeg nazivamo Zbirka kao glagol. Dok je Zbirka kao glagol ciklus tematskih izložba iz naše Zbirke koje pripremaju kustosi, serija Okidači odnosi se na privremene izložbe koje u formi manjih intervencija ulaze u dijalog sa zbirkom izvana.

Svaki okidač - zajednica, umjetnici, udruge, aktivisti - na svoj način interveniraju u zbirku ili je na svoj način komentiraju; jedni će se okidači referirati na povijest zbirke i Muzeja, dok će drugi pomoću izbora radova iz zbirki progovarati o vremenu u kojem živimo i načinima na koje nam muzej može pomoći da bolje razumijemo realnost oko sebe. Intervencije okidača pokrenut će proces transformacije muzeja izvana, akciju koja će potaknuti promjenu u našem razmišljanju o instituciji i vremenu u kojem se nalazi.

Što vas čeka u programu Prijatelja MSU-a u 2024.:

  • aktivnosti i druženja 1-2 mjesečno u trajanju do 2 sata, u popodnevnim i večernjim satima (uglavnom radnim danima, prema zajedničkom dogovoru u sklopu Whatsapp grupe)
  • premijerni posjeti izložbama
  • tematska i problemska vodstva kustosa izložbi
  • proučavanje muzejskih zbirki
  • sudjelovanje u osmišljavanju i produkciji izložbe Okidači
  • otvorena rasprava i suradničko ozračje

Što očekujemo od vas:

  • ispunjenu prijavnicu s nekoliko rečenica o vašoj motivaciji za sudjelovanje
  • da jednom kada postanete dio programa, budete redoviti na sastancima i aktivno sudjelujete u radu

Program provodi kustosica Renata Filčić.

Prijavite se za sudjelovanje u programu Prijatelja MSU-a do 8. 2. 2024. do 18 sati putem linka: https://forms.gle/LNiNNhEiz8bL93447.