Predstavljamo međunarodno stručno povjerenstvo 12. HT nagrade

 

Predstavljamo međunarodno stručno povjerenstvo 12. HT nagrade

04.03.2019

Peteročlano međunarodno povjerenstvo ove godine odlučuje o dodjeli čak četiri nagrade: tri otkupne nagrade i jedne nagrade u kategoriji „Za mlade“.

U tijeku je dvanaesti natječaj za dodjelu nagrada za radove s područja suvremene umjetnosti pod nazivom HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Međunarodno stručno povjerenstvo, koje je ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i predsjednica međunarodnog stručnog povjerenstva; Andreas Hoffer, kustos Kunsthallea u Kremsu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; ove će godine odlučivati o izboru najboljih radova koji će od 17. svibnja do 9. lipnja 2019. biti predstavljeni na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU-u. U iščekivanju prijave velikog broja radova i rezultata odabira povjerenstva, pobliže predstavljamo njegove članove.

Snježana Pintarić diplomirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala u području društvenih i humanističkih znanosti, područje povijesti umjetnosti. Od 1998. ravnateljica je, muzejska savjetnica, te voditeljica Zbirke slikarstva i Zbirke Benko Horvat Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatskog muzejskog društva, Društva povjesničara umjetnosti, predsjednica stručnog povjerenstva HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, članica odbora za dodjelu nagrada Hrvatskog muzejskog društva i dobitnica ordena Križa časti za znanost i umjetnost Republike Austrije. Za izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Snježani Pintarić i Annie Le Brun nagradu za najbolju realiziranu izložbu u 2015. godini.

Alenka Gregorič povjesničarka je umetnosti, kustosica i spisateljica. Od 2003. do 2009. bila je umjetnička ravnateljica Škuc galerije u Ljubljani, ali i kustosica, organizatorica i koordinatorica svih programskih aktivnosti te galerije. Od 2009. radi kao umjetnička ravnateljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001 u Ljubljani. Godine 2009. bila je kustosica slovenskog paviljona na Bijenalu u Veneciji i suvoditeljica 28. bijenala grafičke umjetnosti u Ljubljani, a 2011. godine ko-kustosica (s Galitom Eilatom) 52. oktobarskog salona u Beogradu te 2014. jedan od kustosa za Curated by_Vienna. Bila je kustosica drugih brojnih samostalnih i skupnih izložbi u Sloveniji i inozemstvu na kojima su bila prikazivana djela umjetnika kao što su Vuk Ćosić, Jan Fabre, Omer Fast, Harun Farocki, Vadim Fiškin, Irwin, Jannis Kounellis, Rabih Morue, Dan Perjovschi, Marjetica Potrč, Anri Sala, Mladen Stilinović, Raša Todosijević, Ulay i mnogi drugi. Autorica je velikog broja eseja, kritika i članaka za različite stručne publikacije. Članica je nekoliko međunarodnih savjeta, komisija i civilnih inicijativa. U fokusu njezinih interesa preispitivanje je odgovornosti onih koji stvaraju suvremenu umjetnost i kulturnih institucija kao i njihova uloga u suvremenom društvu.

Andreas Hoffer diplomirao je umjetnost i povijest umjetnosti u Braunschweigu u Njemačkoj. Od 1988. do 1999. djelovao je kao nezavisni kustos i medijator umjetnosti u Beču. Od 1999. do 2016. godine bio je glavni kustos i medijator umjetnosti muzeja suvremene umjetnosti Essl u Klosterneuburgu te od 2005. do 2015. član povjerenstva Essl Art Award CEE. Od 2017. godine kustos je Kunsthallea u Kremsu.

Alem Korkut diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Autor je više javnih skulptura, među kojima i skulpture Karijatida u Pazinu (2002), spomenika biciklu u Koprivnici (2005), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006), Karlovcu (2009), te onoga u Koprivnici (2016). Između ostalih, dobitnik je i Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004., Velike nagrade Splitskog salona 2009., te treće nagrade na izložbi T-HTnagrada@msu.hr 2011. godine. Dobitnik je više nagrada na javnim natječajima. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i oko sto i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član je HZSU-a u statusu samostalnog umjetnika. Član je umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak od 2004. godine. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu, trenutno u statusu izvanrednog profesora.

Ivana Kancir diplomirala je povijest umjetnosti i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. godine. Od 2000. radi kao kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Voditeljica je Donacije Silvane Seissel i Audiovizualnog odjela. Realizirala je više izložbi domaćih i stranih umjetnika. Sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima. Bila je članica više ocjenjivačkih sudova suvremene umjetničke produkcije.