Predstavljamo novu nagradu: HT nagrada za mlade

 

Predstavljamo novu nagradu: HT nagrada za mlade

11.03.2019

Nakon jedanaest godina suradnje Hrvatskog Telekoma i našeg Muzeja, iznimno nam je drago obavijestiti javnost o uvođenju nove nagrade  - Za mlade. 

Pokretanjem nove, pete nagrade natječajne izložbe HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, želja nam je dodatno potaknuti razvoj likovnog stvaralaštva i interdisciplinarnosti među mladima i ostvariti njihovu afirmaciju na suvremenoj umjetničkoj sceni. Za nagradu mogu konkurirati svi mladi umjetnici/cedo nenavršenih 27 godina, a formalno obrazovanje nije uvjet. Jedini uvjet je taj da njihovi prijedlozi, radovi i projekti slobodno, inovativno i angažirano tematiziraju viziju bolje budućnosti.

Međunarodno stručno povjerenstvo od pristiglih će radova u novoj kategoriji „Za mlade” izabrati najuspješniji rad koji će biti izložen na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost i nagraditi ga s 20 tisuća kuna. Stoga pozivamo sve mlade umjetnice i umjetnike,  kreativke i kreativce koji svojim izričajem dočaravaju presjek umjetnosti i tehnologije u svakodnevnom životu, da se prijave na ovogodišnji natječaj HT nagrade, najveće i najznačajnije nagrade za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Natječaj je otvoren do 25. ožujka 2019., a prijaviti se može isključivo putem e-prijavnice. Pri prijavi rada na natječaj potrebno je naglasiti da se rad prijavljuje u kategoriji „Za mlade”. HT nagrada za mlade nije otkupna već se isplaćuje autoru kao poticaj za daljnji rad.

Izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost tijekom proteklih se jedanaest godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjesto autora/ica, a izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentiralii nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Podsjećamo da će stručno povjerenstvo HT nagrade i ove godine dodijeliti tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću u iznosu od 40 tisuća kuna.Četvrta nagrada, nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada publike nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 15.4.2019. biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koja će se održati od 17. svibnja do 9. lipnja 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.