PRIJEDLOG UPRAVNOG VIJEĆA ZA IMENOVANJE RAVNATELJICE MSU

 

PRIJEDLOG UPRAVNOG VIJEĆA ZA IMENOVANJE RAVNATELJICE MSU

11.01.2022

Nakon provedenog Javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice MSU Upravno vijeće Muzeja predlaže osnivaču, Gradu Zagrebu, da za ravnateljicu imenuje Zdenku Badovinac, međunarodno poznatu kustosicu i donedavno ravnateljicu Muzeja moderne umjetnosti u Ljubljani.

 

Zdenka Badovinac jedna je od najcjenjenijih kustosica moderne i suvremene umjetnosti u ovom dijelu Europe. Tijekom svoje iznimno plodne karijere, bila je autorica brojnih značajnih međunarodnih izložbi i projekata. Među ostalim, bila je čak četiri puta slovenska povjerenica na Venecijanskom bijenalu (u razdoblju od 1993. do 2017. g.), austrijska povjerenica za Bienale u Sao Paulu (2002. g.) te predsjednica globalne mreže stručnjaka muzeja moderne i suvremene umjetnosti CIMAM (2010. – 2013.). Surađivala je s brojnim svjetskim institucijama, a u mnogima je bila i članica međunarodnih stručnih vijeća, primjerice: Muzej Reina Sofija (Madrid), nacionalni muzej MAXXI (Rim) ili čuvenog stručnog časopisa Art Margins (MIT press). Kao dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, postigla je brojne rezultate koji su tu instituciju proslavili u svijetu i bolje je povezali s domaćom javnošću te je uspješno vodila obnovu dviju muzejskih zgrada, današnjih Muzeja moderne umjetnosti u Tomšičevoj i Muzeja suvremene umjetnosti u bivšoj vojarni u Metelkovoj. Osim stručnog rada, pokazala je i zavidna znanja i iskustva u upravljanju kompleksnim institucijama i projektima te iznimne organizacijske sposobnosti.

Zdenka Badovinac predložila je visoko stručan, koncepcijski i metodološki jasno razrađen, uvjerljiv, ambiciozan i realističan program rada za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Predloženi program s velikim poštovanjem uvažava dosadašnja postignuća, važnost, povijest i tradiciju ove institucije, ali isto tako predlaže potrebne korjenite promjene u svrhu unapređenja rada Muzeja i njegova boljeg povezivanja s lokalnom zajednicom te pozicioniranja na međunarodnoj razini. Program se uvelike oslanja i na suradnju s domaćim suvremenim umjetnicima koji su aktivna i živa snaga njezine vizije Muzeja.

Program rada je koncepcijski snažno artikuliran, dobro razrađen tako da su jasne glavne strategije i metodologija rada koje planira primijeniti, kao i ciljevi koji se planiraju postići. Pokazan je suvremen pristup stručnim muzeološkim temama, kao i u načinu upravljanja institucijom. 

Kao najvažniji elementi i istaknuti prioriteti izdvajaju se:

  • revalorizacija i unaprjeđenje prezentacije bogatih muzejskih zbirki i baštine MSU-a;
  • strateški postavljena organizacija izložbenog programa koja naglašava istraživački rad, monografske izložbe važnih hrvatskih umjetnika, kao i međunarodne izložbe posvećene aktualnim globalnim temama;
  • daljnja nadogradnja muzejskog pedagoškog programa te jasna orijentacija prema lokalnoj zajednici kroz razvoj dugotrajnih suradnji s različitim akterima i grupama, među ostalim s: umjetnicima, stručnjacima, aktivistima, nezavisnim kulturnim i civilnim organizacijama, kao i aktivan odnos s posjetiteljima Muzeja;
  • reorganizacija Muzeja koja potiče uključivanje stručnih djelatnika Muzeja i poticanje sinergije između različitih muzejskih odjela;
  • bolje pozicioniranje Muzeja na međunarodnoj razini kroz programska partnerstva sa značajnim europskim muzejima;
  • optimizacija i učinkovitije korištenje postojećih resursa Muzeja

Imenovanjem Zdenke Badovinac ravnateljicom Muzeja suvremene umjetnosti, ova institucija, kao i grad Zagreb, dobit će vrhunsku stručnjakinju i dokazano sposobnu lidericu. Uvjereni smo da će, uz neupitnu podršku Upravnog vijeća, kao i uz angažman zaposlenika Muzeja, postići važne rezultate i uvesti Muzej u novo razdoblje u kojem će se on bolje povezati sa svojom izravnom društvenom sredinom, istodobno se pozicionirajući u međunarodnom kontekstu, bitno pridonoseći izgradnji Zagreba kao suvremenog europskog grada.

Upravno vijeće Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb