Rekordan broj prijava za HT nagradu

 

Rekordan broj prijava za HT nagradu

01.04.2019

Na 12. natječaj HT nagrade prijavljeno je rekordnih 286 radova u posljednjih sedam godina.

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti da je na ovogodišnji dvanaesti natječaj za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, prijavljen rekordan broj radova u posljednjih sedam godina! Pristiglo je čak 286 prijava za radove širokog spektra tema i raznovrsnih medijskih izričaja. U najvećem su broju prijavljeni radovi u mediju slikarstva te instalacije. Slijede ih fotografije i multimedijalne instalacije, zatim crteži, skulpture i objekti te filmovi, videa i video instalacije, a manji je broj prijavljenih performansa, audio i audio instalacija, ambijenata i grafika.

Čak 311 autora i autorica prijavilo je svoje radove samostalno, u tandemu ili kao grupa autora i/ili udruga. Većinom su visokog umjetničkog obrazovanja, a čak pola autora i autorica steklo ga je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu ili su u procesu stjecanja. Ostali autori i autorice većinom su diplomirali ili studiraju na Akademiji u Rijeci, Osijeku i Splitu ili na srodnim fakultetima. Čak je trećina autora i autorica mlađa od 30 godina, odnosno, pola ih je mlađa od 40 godina, što upućuje na značaj HT nagrade u afirmaciji novih strujanja na području umjetnosti i umjetnika/ca samih. Tome svakako doprinosi i novouvedena nagrada – „Za mlade“, namijenjena mladim umjetnicima i umjetnicama, kreativcima i kreativkama do nenavršenih 27 godina bez obzira na formalno obrazovanje čiji radovi slobodno, inovativno i angažirano tematiziraju viziju bolje budućnosti. Čak desetinu svih prijavljenih radova na natječaju čine radovi prijavljeni u kategoriji„Za mlade“. Međunarodno stručno povjerenstvo HT izabrat će najuspješniji rad i nagraditi ga s 20 tisuća kuna te izložiti kao integralni dio izložbe HT nagrade.Povjerenstvo će dodijeliti još tri nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 000 kuna, drugu u iznosu od 45 000 kuna i treću u iznosu od 40 000 kuna. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a. Četvrta nagrada u iznosu od 10 000 kuna dodjeljuje se umjetniku čiji rad za vrijeme izložbe osvoji najviše glasova publike.

Podsjećamo kako će sve radove pregledati međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, Andreas Hoffer, kustos Kunsthallea u Kremsu, Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001, Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a i Alem Korkut, akademski kipar. Više o članovima povjerenstva pročitajte ovdje. Između velikog broja zanimljivih radova povjerenstvo će izabrati one najbolje koji će od 17. svibnja do 9. lipnja 2019. biti predstavljeni na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU-u. Uz njih izlagat će i tri umjetnice koje je povjerenstvo izravno pozvalo: Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato. Više o pozvanim umjetnicama pročitajte ovdje.

Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 15. travnja 2019., biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost.

Zahvaljujemo autorima i autoricama na sudjelovanju!

Pratite našu web stranicu, društvene mreže i artt.hr kako biste saznali izbor radova za 12. HT nagradu za hrvatsku umjetnost.