Sad Songs of War / Tužne pjesme rata

 

Sad Songs of War / Tužne pjesme rata

14.03.2022

5. travnja 2022. godine MSU otvara novu izložbu „Sad Songs of War“ na kojoj ćemo predstaviti umjetničke radove protiv ratova iz zbirki MSU. Izložba je izraz podrške Ukraijini, napadnutoj zemlji, ali i miru, demokraciji, pravnom poretku, ljudskim pravima. Uz podršku narodu Ukrajine, podržavamo i sve ruske umjetnice i umjetnike, te sve ruske građane koji se opiru ovoj agresiji u vlastitoj zemlji izlažući na taj način opasnosti kako sebe, tako i svoje obitelji.

Ovim putem, kao i u ranije izdanom PRIOPĆENJU / STATEMENT / ЗАЯВА, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ukrajinski teritorijalni integritet i izražava podršku članicama i članovima Ukrajinskog društva umjetnika te svim kulturnim radnicama i radnicima Ukrajine.
 

Shodno izuzetno teškoj situaciji s kojem se naši kolege u Ukrajini nalaze, HDLU je odlučio da  pomognemo na način koji u ovom trenutku smatramo najpotrebnijim, a to je ustupanjem prostora za život i rad za umjetnike koji dolaze iz Ukrajine u prostoru HafenKombinat u Leipzigu.

Naime, HDLU od 2019. godine u Leipzigu (Njemačka ) provodi rezidencijalni program De/konstrukcija slike na kojemu je do sada sudjelovalo 50-ak hrvatskih umjetnika, članova HDLU i 10-ak studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreb. Rezidencijalni program u sklopu kojega se naši umjetnici predstavljaju lokalnoj sceni odvija se u prostoru HafenKombinat koji je gospodin Klaus Schaffner izgradio kao kompleks za umjetničke studije i atelje.

S obzirom na situaciju u kojoj se naši kolege iz Ukrajine trenutno nalaze, Upravni odbor HDLU u suradnji s vlasnikom ateljea, odlučio je da se prostor privremeno ustupi umjetnicama iz Ukrajine koji sa svojim obiteljima bježe od ratnih strahota, i to bez naknade troškova smještaja. U prostore ateljea za sada se već uselila mlada umjetnica iz Kijeva Mariia Shostakovska sa svojom obitelji.

Također želimo naglasiti da su se i pojedini članovi naše udruge uključili u međunarodnu inicijativu prihvata umjetnika iz Ukrajine te su ponudili svoje stambene i radne prostore za smještaja kolega iz Ukrajine.

HDLU se, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba te Akademijom likovnih umjetnika iz Zagreba, uključio u međunarodnu platformu „Artists at Risk (AR)“ te je pokrenuo inicijativu prema Ministarstvu kulture i medija za formalnim načinom izraza solidarnosti prema ukrajinski umjetnicima, za vrijeme i, nadamo se uskoro, nakon završetka rata. 

Nadamo se da će ova situacija potaknu i još neke ljude da ako imaju mogućnosti pruže barem privremeni smještaj za umjetnike iz Ukrajine.